Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Krásný článek Dani - jen si říkám, proč vědci dávají objeveným hvězdám tak nepoetická, zkratkovitá jména? Měli by se inspirovat třeba v oblasti hmyzu - takoví motýli jsou v češtině kouzelně pojmenovaní (třeba molovenka pupavová) a někdy i strašidelně - lišaj smrtihlav. Každopádně se to lépe pamatuje než JADES-GS-z11. Díky za novinky a zdravím. 🌼

1 0
možnosti
PP

To je pravda, motýli mají v češtině snad nejpoetičtější pojmenování ze všech zvířat. Jenže když ono je to těžké, nebeských objektů je nejen nesrovnatelně víc než motýlů ale nesrovnatelně víc než čehokoliv živého na zemi. Nad potížemi s názvy dumal už Clarke v románu Setkání s Rámou ("došla nám mytologie").

1 0
možnosti
Foto

Co ještě všechno neobjevíme...

0 0
možnosti
DT

Určitě tam je ještě spousta úplně nových zajímavých věcí. Jsme právě na hraně, vidíme, že tam je něco nového ale nevíme co je to za fyziku. Nejnapínavější období... Přeju krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.

2 0
možnosti
PV

P79a70v90e27l 19V71é37b98r

17. 7. 2023 11:26

Teda, paní Dano, napsal bych, že se překonáváte, ale nenapíšu: u vás se jedná o obvyklý stav. Moc pěkné (a mám komplexy z toho, že jsem o tomhle neměl ani potuchy).

Přeji vám a vašim a vašim Čumákům příjemné dny.

2 0
možnosti
DT

Děkuju - je to hodně nové, takže nemusíte mít špatné svědomí. Hodně se toho děje a hodně na nás ještě čeká - data z JamesWebb teleskopu určitě přinesou hodně objevů.

Krásný den Vám i vašemu Čumáčkovi.

0 0
možnosti
Foto

Dano, hezký nový týden! A děkuji

1 0
možnosti
DT

Krásný týden Horste, ať se vydaří.

0 0
možnosti
MS

Pořád se něco děje. Vypadá to na nadějný střípek do mozaiky raného vesmíru, nicméně v článku na Oslu se k tomuto tématu píše:

"Jistou vadou na kráse je, že model temné hvězdy je spojený s konkrétním typem temné hmoty. V tomto případě by temnou hmotu měla tvořit neutralina, což jsou hypotetické nejlehčí supersymetrické částice, které představují typ částic temné hmoty WIMP (weakly interacting massive particle) a mělo by jít o chladnou temnou hmotu. Nejnovější vývoj ve fyzice, včetně výsledků na srážeči LHC v CERNu, je ale bohužel pro supersymetrii velmi nepříznivý. Ani WIMPy na tom nejsou moc dobře, čímž se temné hvězdy ocitají na tenkém ledě. Až čas ukáže, co to Webb vlastně našel."

.

Drobná poznámka: v prvotní nukleosyntéze vzniklo pokud vím malé množství lithia.

2 0
možnosti