- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Stejný princip způsobuje, že když rozpékám dva dny staré housky, jsou napřed chviličku úplně měkké - ale pokud je v troubě nechám déle, ztvrdnou jako kámen. Mimochodem je z nich skvělá strouhanka, ale musí se nadrtit hned. Je to tak, nebo je v tom ještě něco jiného? Dani, Dani, já snad konečně to své vaření začnu opravdu chápat. Dík a hezké úterý.
Zjednodušeně se dá říct, že se vyrovnává vlhkost v pečivu (chléb nebo tyčinky) s vlhkostí vzduchu. Ale když umístíte tyčinky do suchého prostředí tak zase vyschnou a budou křupat. A naopak když dáme chleba do finské sauny tak bude měkoučký jako Králíček Azuritek.
Rozpečení funguje - tipuju si - na úkor nového natavení krystalů a uvolnění vody. Pak se ale další voda z pečiva odpaří a je to výsledně ještě horší.
Chtělo by to udělat experiment. Krásný večer a díky za milou návštěvu.
Vlastně to ten vesmír s námi myslí dobře. Snaží se, abychom se zbytečně nepřejídali chutnými a v případě chipsů dokonce nezdravými jídly
Vesmír je prostě dokonalý. Aby vyrovnal naši nedokonalost. Krásný večer a díky za milou návštěvu.
Jednoduché a pragmatické příklady jsou mi nejbližší. Děkuju - a krásný den, Petře.
Pivní entropie je nám tak nějak nejbližší. Všechno ostatní je moc komplikované. Krásný den, Tomáši, díky za milou návštěvu.
Lehké, pokud se nezačneme pídit po tom, odkud se vzala ta touha vesmíru po entropii.