Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavé. Nikdy mě nenapadlo o tom přemýšlet. Myslím, že pocit mokra u lidí je hodně ovlivněn tím, že v prenatálním stádiu je plod vlastně v těle matky obklopen vodou. Všechny naše povrchy těla - i vnitřní dutiny - tím byly od počátku nutně ovlivněny a tak bude asi pro lidi těžké, objektivně vysvětlit pocit mokra. Bylo by také zajímavé porovnat, jak jedinečně vnímáme vedle vody také např. mléko. Díky Dani, početla jsem si :-)R^

2 0
možnosti
Foto

Mléko je taky mokré.;-)

3 0
možnosti
Foto

Mokrá je i destilka... I 60% ethanol, ale tam to bude asi dělat těch 40% vody.:-)

1 0
možnosti
DT

R^ Takže co se týká pohybu iontů, budou to ty, co pocházejí z kůže (když to dělá i destilovaná voda).

Mějte moc hezký večer, Vy i kocourek. :-)

1 0
možnosti
MS

R^ Voda je vůbec divná. Se snižující se teplotou její hustota vzrůstá, ale jen do +3.95oC. Pak začne řidnout a led už má nižší hustotu, než voda. Díky tomu se v zimě drží voda o teplotě +3.95oC u dna a vodní živočichové tam tak mohou v pohodě přežít i pořádné mrazy. Pěkně to ta příroda vymyslela.:-)

P.S. Chtěl jsem prstem vyzkoušet mokrost slivovice ve štamprli, ale pokus se nezdařil, protože disponuji pouze 52%-ní, a to je přece jen ještě příliš velký obsah vody.;-D

3 0
možnosti
MS

Sorry, ty smrsklé nuly jsou stupně. Měl jsem použít °.

0 0
možnosti
WW

R^Vždycky jsem si myslel, že je to dáno jejím povrchovým napětím, které je menší než síla ji k nějakému povrchu přitahující, např. rtuť má vyšší povrchové napětí než voda a ponořený prst v ní je tak nějak ji obstoupen (povrchové napětí převládá), než smočen a proto i pocity jsou neurčité, v podstatě žádné, ovšem dostal mě ten líh, nebo alkohol, o kterém jsem předpokládal, bez ohledu na viskozitu, že by ten pocit mokra měl zintenzivnit, notabene i nižší teplotou z odpařování - snad si nevykládám špatně termín "mokrý", který by měl být podle mě o něčem nasáklém vodou, nebo pokrytý kapičkami či loužičkami vody. Pokud vezmu do ruky hadr od petroleje (plnit petrolejku bez trychtýře se skutečně nevyplácí), zcela evidentně je pocitově mokrý. :-)

1 0
možnosti
DT

To je zajímavý postřeh. Ano olejem nasátý hadr se zdá být také trochu mokrý. Ale olejem namočená ruka ne.

Myšlen by ten pocit mokra když jsme ve vodě, máme namočené ruce nebo tak. Když si je namažete olejem (lihem, pentanolem....) tak se ten pocit nedostaví.

U toho hadru to může být změna v haptuře látky - mokrý (zaolejovaný) hadr tolik neklouže?

Díky za úvahu - mějte krásný večer, Waldo. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Další souvislost bych viděl s tlakem na povrchu těla, jež voda způsobuje. Dokonce zmizí i zemská tíže, ale gravitace nikoliv, jak popisuji v blogu.

https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=674215

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 0
možnosti
FL

Já bych tady viděl souvislost s teplotou. Když jsme mokří od studené vody, tak cítíme chlad; voda se ohřívá od kůže pomalu, protože má velkou měrnou tepelnou kapacitu. Taky tím že se odpařuje tak se i ochlazuje. Mozek to vyhodnotí vylučovací metodou - na ruce cítím jinou teplotu a ničeho se nedotýkám, tak to bude voda. Rozhodující by byl experiment - poznám poslepu, že jsem mokrý když mne někdo smočí ve vodě s teplotou 37st.C?

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JV

Díky za hezké čtení o vodě. Už se těším, až do ní odpoledne skočím.:-)

0 0
možnosti
PB

P67e40t81r 15B15u50r12i19a40n

25. 7. 2019 11:00

A taky o alkoholu, na ten nezapomínejme :-)

0 0
možnosti
Foto

Hezké čtení, děkuji, že si s tím dáváte takovou práci R^

3 0
možnosti
DT

:-) Děkuju moc, jsem ráda, že se vám líbilo. Mějte krásný večer, Jani, vy i vaši milí. R^

0 0
možnosti
Foto

Ten pejsek je z vody určitě šťastný. Tobě děkuji, Dano, za vysvětlení kolem vody. Poslední dobou je to s ní trochu nahnuté. Kéž by ji měli v této době vždy dostatek hasiči. Tobě R^R^R^R^

0 0
možnosti
DT

Taky tady pořád častěji hoří. A prý to nemá být v dohledné době lepší. :-/ Přeju krásný večer do Norimberku. R^:-)

0 0
možnosti