Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M31i60l92a72n 74V85a81l26á59š76e70k
Pamatuji t.zv.KDečka používaná na vojně ,byla v plechu a většinou byl datum výroby kolem 10 let a přesto byla k jídlu a dobrá.
KD-konzervovaná strava pro vojáky používaná na cvičeních místo vařené stravy(pamětníci to znají).
A63l95e24š 48P68r68o83c21h84á84s31k38a
Sůl má omezenou životnost, konkrétně 500000002 let. Na sáčku s himálajskou solí je napsané, že je stará 500 miliónů let, datum spotřeby 2 roky. Ještě že ji stihli na poslední chvíli vytěžit.
D17a25n53a 25T77e59n66z56l93e96r
Je to vlastně s podivem
je to naše nejstarší potravina. Krásný den, Aleši, ať se vám vydaří. 
P59e74t27r 66B45u35r79i74a78n
Opět váš perfektní blog založený na technických faktech.
Poučil jsem se v něčem a dávám karmu.
Pište dál, jste výjimečná a svým obsahem dalece převyšujete ostatní blogery.
L85e15n45k17a 87M74a14t16o50u63š60k26o31v10á
Tenzlerka, že je výjimečná, to si snad děláš srandu. Je strašná.
K32l84á56r31a 70T14ů65m91o30v75á
O soli s oblibou říkáme, byla tisíce let v zemi, pak ji vykutali a napsali na ni dva roky trvanlivost.
D66a46n48a 31T12e32n57z40l20e16r
Možná mají na mysli, že se zaručují určité vlastnosti. I když se ale speče, pořád ještě zůstává jedlá, naštěstí pro nás. Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
D45a32v71i18d 64C50e73c53h
V podstate australsky model, respektive aspon jeho cast.
D88a14v19i69d 23C92e84c68h
Susena fazula, soja, hrach ... neviem, ci sa nepokazia nikdy, ale este som to v zivote nevyhadzoval kvoli nejakemu rozkladu.
Kuchynsku sol nazvat potravinou je dost diskutabilne.
D50a51n35a 81T13e28n16z29l16e25r
To je taky pravda, vydrží to hodně dlouho, hlavně když v sobě nemají tuk, co by mohl žluknout. Starou čočku jsem už vyhazovala, neměla chuť. Ale v případě nouze to člověk sní, neptá se po chuti a je rád, že něco má.
Přeju krásný den, ať se daří, Davide. 
T63o10m22á48š 65T30a39t22í75č37e42k
U alkoholických nápojů to platí i pro víno. Nehledě na to, že ideální okamžik konzumace nastane u tichých vín po přehledném počtu let, u určitých odrůd po roce, správně vyrobené víno se nekazí. Časem dojde k tvorbě komplexnějších aromatických látek zvaných stařešinka (víno je cítit a chutná po chlebu, řekněme), což ovšem neznamená, že by bylo zkažené - jiná aromata jsou o to zralejší. No a po ještě hodně delší době víno zrosolovatí, to ovšem neznamená, že by se nedalo konzumovat. Úplně jinak než u tichých vín je tomu u šampaňského, kde k zachování stavu významnou měrou přispívá zlý kysličník uhličitý. Že je šampaňské zřejmě trvanlivé bez dohledného omezení, na to se někdy v 80.-90. letech přišlo při výlovu přes 100 let starého nákladu ze ztroskotané lodi, která vezla do Ameriky také notnou dávku šampaňského. Po otevření zkušebních lahví zjistili, že nedošlo k naprosto žádné ztrátě kvality. Od té doby se šampaňské občas ukládá na dna dostatečně hlubokých jezer či moří, kde je stabilní teplota 4 °C, klid, ticho a tma jak v pytlu, aby se vytáhlo právě po 100 letech (nejčastější termín), a lze předpokládat, že se s časem uložení bude experimentovat dál, takže jednoho dne budou moci někteří nabobové ochutnat, jaké víno se pěstovalo a pilo před stovkami let.
D85a18n72a 36T30e43n53z31l49e92r
To je zajímavé!
Jak to rozsolovatění, tak ukládání vína, to jsem vůbec nevěděla. Díky za další střípek do mozaiky. 
Krásný den, Tomáši, ať se vám hezky vydaří. 
Š51t46ě13p66á23n 24B90i49c96e85r23a
Mě překvapilo vařené vejce. Mívali jsme ve zvyku je o Velikonocích v lese dětem schovávat. Jedno se nenašlo a přišli jsme na něj až za rok, když jsme tam schovávali další várku. Čekal jsem, že bude uvnitř nevábné a ono vypadalo jako čerstvé. Přitom schované bylo pod malým smrčkem na pasece. Takže zažilo letní vedra, deště, sněžení a zimní mrazy. Ochutnat jsem se neodvážil.
D73a23n20a 94T68e50n47z87l40e10r
To je zajímavé.
Možná ho ta letní vedra ještě jednou vypasterizovala.
Přesto bych čekala chemické znehodnocení. Krásný den, Štěpáne, ať se hezky daří. 
V26l57a36s63t42í61k 55F81ü84r61s97t
Lidé vyhodí zbytečně spoustu potravin, jen protože jim prošla "minimální trvanlivost".
Díky za osvětu.
D65a31n22a 62T19e80n52z15l48e71r
Výrobci jsou většinou na jistotu. A jídlo se dá sníst ještě dlouho po datu, pokud nemá změny vizuální, není to nafouklé (konzerva nebo sáček) nebo to nechutná hořce (chemické znehodnocení).
Ale pár potravin je prakticky věčných a to je prima. Dobře vědět, z čeho si člověk má udělat zásoby.
Krásný den, mějte se moc hezky, Vlastíku. 
M51i28c22h94a62l 41S61e92d15m42í19k
Vedle medu dlouho vydrží džemy s vysokým obsahem cukru; nezkazí se, ale po mnoha letech mění chuť a barvu. Také sušené bylinky se přímo nezkazí, ale časem ztrácí účinné látky.
Potom existují potraviny přirozeně se kazící s konzervanty prodlužující trvanlivost, z nichž některé mohou mít nepříznivý vliv na střevní mikroflóru.
D91a35n87a 75T13e79n61z44l67e22r
Vůbec sušené potraviny jsou odolnější. Ale ne všechno se dá vysušit. A třeba mouka by se neměla skladovat namletá - je lepší skladovat rovnou zrno, pokud si člověk dělá zásoby pro případ nějaké krize.
Krásný den, Michale - a ať tyhle znalosti nikdy nebudeme muset využít. 
- Počet článků 1132
- Celková karma 19,42
- Průměrná čtenost 1244x


















