Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

MV

Pamatuji t.zv.KDečka používaná na vojně ,byla v plechu a většinou byl datum výroby kolem 10 let a přesto byla k jídlu a dobrá.

KD-konzervovaná strava pro vojáky používaná na cvičeních místo vařené stravy(pamětníci to znají).

0 0
možnosti
AP

Sůl má omezenou životnost, konkrétně 500000002 let. Na sáčku s himálajskou solí je napsané, že je stará 500 miliónů let, datum spotřeby 2 roky. Ještě že ji stihli na poslední chvíli vytěžit.

16 0
možnosti
DT

Je to vlastně s podivem je to naše nejstarší potravina. Krásný den, Aleši, ať se vám vydaří.

0 0
možnosti
PB

P59e74t27r 66B45u35r79i74a78n

17. 7. 2025 21:59

Opět váš perfektní blog založený na technických faktech.

Poučil jsem se v něčem a dávám karmu.

Pište dál, jste výjimečná a svým obsahem dalece převyšujete ostatní blogery.

4 0
možnosti
Foto

Tenzlerka, že je výjimečná, to si snad děláš srandu. Je strašná.

0 1
možnosti
Foto

O soli s oblibou říkáme, byla tisíce let v zemi, pak ji vykutali a napsali na ni dva roky trvanlivost.

8 0
možnosti
DT

Možná mají na mysli, že se zaručují určité vlastnosti. I když se ale speče, pořád ještě zůstává jedlá, naštěstí pro nás. Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.

1 0
možnosti
DC

D45a32v71i18d 64C50e73c53h

17. 7. 2025 14:04

V podstate australsky model, respektive aspon jeho cast.

1 0
možnosti
DC

D88a14v19i69d 23C92e84c68h

17. 7. 2025 13:57

Susena fazula, soja, hrach ... neviem, ci sa nepokazia nikdy, ale este som to v zivote nevyhadzoval kvoli nejakemu rozkladu.

Kuchynsku sol nazvat potravinou je dost diskutabilne.

2 0
možnosti
DT

To je taky pravda, vydrží to hodně dlouho, hlavně když v sobě nemají tuk, co by mohl žluknout. Starou čočku jsem už vyhazovala, neměla chuť. Ale v případě nouze to člověk sní, neptá se po chuti a je rád, že něco má.

Přeju krásný den, ať se daří, Davide.

2 0
možnosti
TT

U alkoholických nápojů to platí i pro víno. Nehledě na to, že ideální okamžik konzumace nastane u tichých vín po přehledném počtu let, u určitých odrůd po roce, správně vyrobené víno se nekazí. Časem dojde k tvorbě komplexnějších aromatických látek zvaných stařešinka (víno je cítit a chutná po chlebu, řekněme), což ovšem neznamená, že by bylo zkažené - jiná aromata jsou o to zralejší. No a po ještě hodně delší době víno zrosolovatí, to ovšem neznamená, že by se nedalo konzumovat. Úplně jinak než u tichých vín je tomu u šampaňského, kde k zachování stavu významnou měrou přispívá zlý kysličník uhličitý. Že je šampaňské zřejmě trvanlivé bez dohledného omezení, na to se někdy v 80.-90. letech přišlo při výlovu přes 100 let starého nákladu ze ztroskotané lodi, která vezla do Ameriky také notnou dávku šampaňského. Po otevření zkušebních lahví zjistili, že nedošlo k naprosto žádné ztrátě kvality. Od té doby se šampaňské občas ukládá na dna dostatečně hlubokých jezer či moří, kde je stabilní teplota 4 °C, klid, ticho a tma jak v pytlu, aby se vytáhlo právě po 100 letech (nejčastější termín), a lze předpokládat, že se s časem uložení bude experimentovat dál, takže jednoho dne budou moci někteří nabobové ochutnat, jaké víno se pěstovalo a pilo před stovkami let.

2 0
možnosti
DT

To je zajímavé! Jak to rozsolovatění, tak ukládání vína, to jsem vůbec nevěděla. Díky za další střípek do mozaiky.

Krásný den, Tomáši, ať se vám hezky vydaří.

1 0
možnosti
Foto

Mě překvapilo vařené vejce. Mívali jsme ve zvyku je o Velikonocích v lese dětem schovávat. Jedno se nenašlo a přišli jsme na něj až za rok, když jsme tam schovávali další várku. Čekal jsem, že bude uvnitř nevábné a ono vypadalo jako čerstvé. Přitom schované bylo pod malým smrčkem na pasece. Takže zažilo letní vedra, deště, sněžení a zimní mrazy. Ochutnat jsem se neodvážil.

2 0
možnosti
DT

To je zajímavé. Možná ho ta letní vedra ještě jednou vypasterizovala. Přesto bych čekala chemické znehodnocení. Krásný den, Štěpáne, ať se hezky daří.

3 0
možnosti
VF

Lidé vyhodí zbytečně spoustu potravin, jen protože jim prošla "minimální trvanlivost".

Díky za osvětu.

4 0
možnosti
DT

Výrobci jsou většinou na jistotu. A jídlo se dá sníst ještě dlouho po datu, pokud nemá změny vizuální, není to nafouklé (konzerva nebo sáček) nebo to nechutná hořce (chemické znehodnocení). Ale pár potravin je prakticky věčných a to je prima. Dobře vědět, z čeho si člověk má udělat zásoby.

Krásný den, mějte se moc hezky, Vlastíku.

0 0
možnosti
MS

Vedle medu dlouho vydrží džemy s vysokým obsahem cukru; nezkazí se, ale po mnoha letech mění chuť a barvu. Také sušené bylinky se přímo nezkazí, ale časem ztrácí účinné látky.

Potom existují potraviny přirozeně se kazící s konzervanty prodlužující trvanlivost, z nichž některé mohou mít nepříznivý vliv na střevní mikroflóru.

3 0
možnosti
DT

Vůbec sušené potraviny jsou odolnější. Ale ne všechno se dá vysušit. A třeba mouka by se neměla skladovat namletá - je lepší skladovat rovnou zrno, pokud si člověk dělá zásoby pro případ nějaké krize.

Krásný den, Michale - a ať tyhle znalosti nikdy nebudeme muset využít.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1132
  • Celková karma 19,42
  • Průměrná čtenost 1244x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.