- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Tak proto! ... až doteď jsem si lámal hlavu, proč si neumím uvařit kafe bez cukru .-)
Někdy se vyplatí experimentovat. Krásný den, Michale.
Tohle je zajímavé a někdy to aplikuji do praxe. Osobně dávám přednost zrnkové kávě neb mletá na pracovišti často sublimuje či co.
Asi tam budete mít nějakou časoprostorovou anomálii. Krásný den, Pavle, mějte hezký zbytek víkendu.
Dano, hezky napsané. Dávám karmu. Káva je jednou ze dvou základních věcí, které "mého člověka" uvedou do provozu po probuzení a dalším přísunem ho umí udržet v chodu až 24 hodin. Tou druhou se moc nechlubím, ale přiznám to, je to nikotin . Ale zpět ke kávě. Trik s teplotou znám, jen jsem ho nepoužíval při přípravě vody v konvici. Svět je tak nějak rychlejší a čekání, až se voda ochladí na oněch cca 96°C, k rychlovarné konvici moc nepasuje. Ale dnes jsem si to vychutnal a po dlouhé době jsem měl výborné kafe. V dobách dřevních, kdy byla rychlovarná konvice symbolem zbytečného přepychu (a před jejím objevením se), jsem vodu na kávu vařil klasicky v konvici na plynu. A tam jsem dával pozor na teplotu. Plynový ohřev konvice s vodou má výhodu, že tepelný příkon předávaný vodě je nižší za jednotku času a teplota nestoupá tak rychle. A ze základní školy si pamatuju poučku, že v momentě, kdy voda přestane "brblat" a ztiší se, tak má při normálním atm. tlaku téměř přesně 97°C. To je totiž okamžik, kdy se z vody uvolní všechny rozpuštěné plyny (to "brblání"). Rychlovarná konvice většinou vodě dodává energii tak rychle, že tento okamžik proběhne téměř současně s nástupem bodu varu.
Ale ke kávě ještě něco. Zkoušela jste někdy experimentovat? Např. přidat do kávy před zalitím malilinko skořice - na špičku nože (hodí se třeba u kávy trochu unylé chuti), nebo na špičku nože světlého pepře? Zkuste. Možná Vás ta chuť příjemně překvapí.
Zatím jsem s takovými přísadami neexperimentovala, znám jen kardamon, ale zní to dobře, rozhodně zkusím. Děkuju za tip i za milou návštěvu, Ladislave, mějte se moc hezky.
Zdravím. Jak dlouho by se taková káva měla louhovat? Nebaví mne to čekání až vystydne, nejraději bych do ní hned po zamíchání hodil kostky ledu, aby se již dala pít.
Pár minut trvá, než v turku klesnou zrnka kávy ke dnu, takže bych to limitovala tímhle.
Krásný den, Františku.
Mně nejvíc chutná kombinace turek + rozpustná káva půl na půl. Náhodně jsem to jednou zkusil smíchat a od té doby si vařím jenom tohle. Doporučuji vyzkoušet
A také je skvělé dát si do kávy místo mléka Baileys...
Co člověk to jiná chuť. Rozpustnou kávu ani Baileys jsem nikdy nezkoušela, ale věřím... Mějte krásný večer, Radku a díky za návštěvu.
Tak to vylité do klávesnice by mě asi fakt probralo. Jinak bůhvíjaké účinky nepociťuji. Možná už zase potřebuju zvýšit dávky.
Je to opravdu nepříjemné, ozkoušela jsem. Kdysi... Pro mě asi ještě nepříjemnější než pro tu klávesnici.
Člověk si na tu kávu velice dobře zvyká. Mějte krásný večer, Kláro.
Polyhistor sice nejste (na rozdíl třeba od jistého B. Slámy ), ale záběr máte úctyhodný.
Na světě je spousta zajímavých věcí a času hrozně málo. Mějte krásný večer, Michale.
Paní Dano, dnes přijemná změna z "nadpozemských témat" na pozemskéČlánek sem si přečetl se zájmem, i když bohužel káva už dlouhá léta nepatří k mým nápojům. Není to z nějakého náboženského či podobného důvodu, je to jenom proto, že můj žaludek nesnáší naši velmi silně praženou severskou kávu. Středoevroská "café latte" ještě ujde, tady na severu ani mléko v kávě nepomůže. Tak chtě nechtě se musím oddávat čaji , a během času sem se naučil jej oceňovat a stal se ze mně čajový fajnšmekr. Trochu problém je, když někdy ráno potřebuji nakopnout motor, a tady je káva k nedocenění, ale po návštěvě Argentiny před lety jsem našel náhradu - jejich "Mate de Yerba" má zrovna tolik kofeinu jako silná káva a navíc nedraždí žaludeční sliznici. Jinak tady na severu je dost lidí, jejichž žaludek, zrovna jako ten můj, severskou kávu nemohou. Už se těším na Váš článek o kávě a mléku, při návštěvě ČT či Středni Evropy je to pro mě aktuální téma.
Díky za tip - o existenci maté jsem zhruba věděla, ale neznala jsem detaily. Teď koukám, ono se to prodává i u nás.
Příjemný večer přeju, Dane, mějte se moc hezky.
Pamatuji si, že dle nějakého výzkumu ideální účinek kávy, kdy ji pít, je v 9:30-11:30 a 13:30 – 17:00
Mimo tuto dobu (vyjma noci) si tělo snad samo produkuje nějaký hormon, který má obdobné účinky jako kofein.
Zajímavé. Vlastní zabudovaná káva.
Děkuju za návštěvu, Oldřichu, mějte krásné odpoledne.