Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J44a40n 15H56o69r53n94í35k

26. 8. 2020 12:06

U těch plísní jde primárně o to, že ta biomasa se dostala do míst, kde nebyl přístup kyslíku ("dno močálu"), takže aktivita rozkladná plísní zde byla minimální. To si myslím je jedna ze základních podmínek vzniku uhlí, rašeliny apod.

A obecně určitě nejde jen o plísně, tedy houby. Podobně fungují např. bakterie.

0 0
možnosti
VD

Aký máte dôkaz, že vedecká hypotéza o vzniku uhlia je správna? Aby drevo zuhoľnatelo je ho potrebné zohriať minimálne na 350°C bez prístupu vzduchu, čo sa bežne v prírode nedeje. Čierna uhlie nevznikalo dlhšie, ale bolo vystavené vyššej teplote.

Za vznik ložísk uhlia môžeme poďakovať starým a vyspelým civilizáciám ktoré sa navzájom vyvraždili. Pri zničení miest Sodoma a Gomora bola prítomná síra i žiarenia ktoré zabíjalo. Ak sa v uhlí nachádza síra vo väčšej koncentrácii ako je bežná koncentrácia síry v horninách i v dreve, museli ložiská uhlia vzniknú vďaka zbraniam ktoré zničili mestá Sodomu a Gomoru. Ak sa v uhlí nachádza rádioaktivita vo väčšej koncentrácii ako je v okolitých horninách, je to ďalší dôkaz že ložiská uhlia vznikli vďaka zbraniam ktoré zničili mestá Sodomu a Gomoru.

0 0
možnosti
Foto

Ložiska uhlí vznikala v močálech nebo mělkých mořích Správné tedy je připočíst do uhlí obsah síry z vody močálů nebo moří.

Radioaktivita v uhlí je vesměs způsobena obsahem uranu, thoria a prvků jejich rozpadových řad. Po spálení je v popelu prakticky tentýž obsah nuklidů jako v horninách dané oblasti. Ne náhodou u nás sousedí výskyt nejvíce radioaktivního uhlí s ložisky uranu.

Zbytek vypadá jak opsaný od Danikena.

1 0
možnosti
RM

Dík za připomínku Šungitu = anorganické uhlí.

Nicméně ještě zajímavější blog by byla ropa. Je organická nebo anorganická?

0 0
možnosti
DT

:-)R^ Zajímavá otázka. Podívám se po tom, třeba najdu něco zajímavého. Díky za tip a krásný večer.

0 0
možnosti
Foto

R^Tak uhlí je taky kámen...8-o:-)

0 0
možnosti

:-)R^V Zdravím Dani. Zajímavé počtení.

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem moc ráda, že se líbilo. I když je to vlastně takové všeobecně známé, ale dolní diskuze o detailech potvrzuje, že tam je plno zajímavých věcí.

Mě třeba překvapila ta věc, že díky plísním už to s tvorbou uhlí asi nebude dnes tak žhavé a také, že tamto zvláštní šungitové uhlí jsou vysrážené saze. Zní to opravdu logicky, pán o tom napsal celou disertaci.

Krásný den, ať se vám vydaří víkend. :-)R^

0 0
možnosti
LJ

Podmínky, za ktarých vznikalo ohlí, musely být dosti sofistikované. Uhlí má málo popela, např. 6% a podobně. Kdyby kmeny pravěkých přesliček padaly do bláta, bylo by poměr popel:uhlí tak 50:50. Možná tankrát nebyly hnilobné bakterie, možná voda obsahovala sloučeniny síry (zbytky síry jsou v uhlí časté), neshnilo to. Dále se odhaduje, že na sloj metr silnou byla třeba vrstva rostlin o síle 10 metrů, tak moc se to slisovalo. Pod Frenštátem je sloj o mocnosti 11 metrů (netěží se, výstavba dolu Frenštát byla zastavena). Její vznik si lze představit takto: Ve sterilním prostředí se navršilo 110 m přesliček a plavuní, několikrát po tom přejel obří parní válec, pak se položila fólie o ploše několika km2 a zalilo se to bahnem. Nebo podobný postup. V Pensylvánii mají uhelnou sloj o mocnosti 27 m a v Číně dokonce 100 m.

Pod zrušeným dolem Zárubek jdou sloje do hloubky 2200 metrů, na polské straně revíru až do hloubky 3500 m, přičemž začínají od povrchu. To je další záhada. Jestliže začneme z italské strany stoupat do Alp, pak dole v údolí rostou citrony, pak rostou hrušně a jabloně, pak jsou listnaté lesy, jehličnaté, kleč louky a ledovec. Tady jsou stále stejné vrstvy uhlí ze stejných rostlin ve všech hloubkách. Možná soustavně klesalo dno močálů, možná se uplatnil jiný mechanizmus.

Geologické procesy probíhají na Zemi několik miliard let, kamenné uhlí se tvořlo po dobu řekněme 200 milonů let, to je jen několi procent z celkové doby. Není divu, muselo jít o šťastnou souhru okolností.

2 0
možnosti
Foto

Ta protibahnová fólie asi nebyla úplně nepropustná. Teď jsem pálil polské černé uhlí a v některých kusech byly celkem dobře patrné cca milimetrové vrstvy světlé horniny, procházející celými několikakilogramovými kusy uhlí.

Co se týče stejnosti rostlin: Můžete prosím dát odlkaz na nějakou paleontologickou studii, která by potvrdila Vaše tvrzení o tom, že jsou ve všech vrstvách stále stejné rostliny?

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný večer. :-)

0 0
možnosti
LB

Díky za hezké shrnutí vzniku uhlí. Jen si dovolím připomenout, že karbonizace neprobíhá vždy stejně rychle a známe tedy případy hnědého uhlí staršího, než je to černé.

0 0
možnosti
DT

R^ Díky za upřesnění. R^ Přeju krásný večer, Lukáši, mějte se moc hezky. :-)

1 0
možnosti
Foto

Dano, na uhlí jsem se narodil, šlapal po něm a prožil většinu svého života. Zajdi na můj poslední blog, něco se o tom dozvíš. Děkuji Ti za uhlí!R^R^R^R^:-)

1 0
možnosti
DT

Krásný večer vám všem, ať se vám hezky daří, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

J70o53s86e70f 51B81á93r67t16a

20. 8. 2020 10:49

Pamatuji si, když jsme ještě topili uhlím, tak na černém byly občas otisky rostlin a na hnědém zlatavý minerál pyrit.

1 0
možnosti
DT

R^ Teď když to píšete - taky si na pyrit vzpomínám. R^ Na rostliny jsem nikdy bohužel štěstí neměla.

Krásný večer, Josefe, díky za návštěvu blogu. :-)

0 0
možnosti