- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jé, díky moc za vzorec solaninu. Je tak kouzelně nevyslovitelný, že jsem si okamžitě vzpomněl na DJC a Posla z Liptákova, kdy roli otce hrál skvělý pan Weigel a trinitrotoluen vyslovil nádherně Trinitro... Todleto! Takže jsem si tu hru s radostí pustil a nezbývá, než Vám poděkovat podruhé.
Rádo se stalo. Mějte krásný den, Radku.
Jé, další potravinářská organika! Ale kam nás to, Dano, vedete? K brethariánství?
To ne, protože různé druhy záření jsou různě nebezpečné. V přírodní formě je sluneční záření směsí různých vlnových délek, takže pokud už - tak bychom to nejdřív museli sortýrovat hranoly. Ale takové čistě zelené 532 nm jako aperitiv před večeří...
Přeju krásný den, Tomáši, a díky za návštěvu.
Karma, úplně nevědomky jste mi pomohla vyřešit záhadu. Moje babička kdysi dávno upravovala brambory na sto způsobů (placky, šišky a další) a pak s tím přestala. Po letech jsem vzpomínala na všechna ta jídla a ptala se babičky, proč už to nedělá a ona tvrdila, že to dneska už z brambor nejde, že už nejsou dobré brambory. Kdysi brambory pěstovala a pak s tím přestala, tak jsem se ptala, proč si tedy nepěstuje sama ty dobré a ona tvrdila, že už to nejde, protože se do brambor dá hodně škůdců a úroda nestojí za nic a když se proti škůdcům brání, tak zase nejsou dobré brambory. To se mi zdálo divné, protože proč teď najednou je hodně škůdců a dřív nebývalo? Tak teď už vím, že za tím je solanin.
Rádo se stalo. Přeju krásný den, Leontýno a díky za návštěvu.
No, je to lilek a lilkovité rostliny obsahují většinou jedovaté alkaloidy. Lilek hlíznatý (brambor) má jedovatou celou nadzemní část. V této souvislosti by mě zajímaly jedlé plody rajčete a papriky.
Zelená paprika - o té nemám žádná data - ale o rajčatech ano. Zelená by se jíst opravdu neměla, neudělá vám to dobře. Ještě existuje něco, čemu se tady říká "tomatinos" (nevím jak je to česky) a ty jsou menší a vypadají jako rajčata. Když jsou zralé, jsou žluté nebo fialové. Ty v sobě solanin nemají a mohou se jíst i zelené.
Přeju hezký den, Jiří.
Otázka je, jak ten kmín funguje. Pokud neutralizuje jed, tak asi ok, pokud ho jen do sebe natáhne, tak je to z louže pod okap. Ačkoli... ono se spoustu kmínu vylije s vodou.
Vařené brambory ve slupce mají nejnižší glykemický index.
Bramborová kaše má glykemický index nejvyšší.
Čím je to způsobené?
Krásný den a díky za návštěvu, Ondřeji.
Dano, díky za blog. Naštěstí máme brambory uskladněné tak, jak jim to vyhovuje. V chladu a tmě - na chalupě.
A protože jsem teď v posledních letech jejich konzumaci omezila, jsem snad bez nebezpečí:-)))
To je asi nejlepší. A my měšťáci nemáme jinou šanci než je kupovat v malých dávkách a častěji - s nadějí, že to skladnění ve velkém je dělá šťastné.
Krásný den, Marie, mějte se moc hezky.
Proto konzumovat jen šťastné a veselé brambory. Dano, děkuji za upozornění!
Odteď je pozoruju po očku a dávám pozor, jestli nejsou moc chudinky nešťastné. A při prvním zezelenání - letí.
Krásný den vám všem!!
Na tohle téma jsem před pár lety vedla práci na zdravce, tak jsem si sem troufla už takhle brzy.
Vy jste si asi nemohla v té práci dovolit legrácky o nešťastných bramborách. Přeju krásný den, Kláro.
Takže naše pochoutka z dětství - opékané brambory (pečoky), nejspíš nic zdravého nebylo. Zvláště, když jsme konzumovali i připálenou slupku, která byla nejlepší.
Ono po nich taky člověku nebylo zrovna moc lehko. Ale zase, když byly samy o sobě čerstvě vykopané, tak se to trošku kompenzuje.
Mějte krásný den, Milane, díky za návštěvu.