Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^ Přesně. Protože jen tak nějaké špatné obsloužení ventilu (na rozdíl od chemičky nebo rafinerie) v JE žádnou paseku nenadělá. Všechny procesy jsou hlídané a hlídači jsou hlídaní - takže nějaké úmyslné špatné vyplnění úkolu by se okamžitě zjistilo.

Navíc při problémech tu jsou ještě fyzikální bariéry, které pracují samy o sobě a jak je známo - fyzika je neúplatná. O tom se takové benzínové pumpě může jen zdát. A přesto nikdo nikde nedemonstruje proti zabijáckým pumpám - a to přesto, že je naprosto zřejmé, že k nim mají volný přístup jak naprostí laici, tak sebevrazi nebo potenciální atentátníci.

Přeju krásný den, Petře. Ať se daří. :-)R^

3 0
možnosti
Foto

Výbuch benzínové pumpy nemůže mít větší dopad na své vzdálenější okolí. Kdežto takový Černobyl to bylo úplně něco jiného. A právě tam lidský faktor se ukázal být tím nejrizikovějším faktorem.

0 1
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

A nebyla snad havárie v Černobylu následkem snahy z něj vyždímat co nejvyšší výkon?

0 2
možnosti

E68m63i39l 71N50o72v36á19k

8. 10. 2019 7:23

Tahle Vaše otázka krásně ilustruje úroveň Vašich znalostí. Odpověď zní: nebyla. Příčiny jsou dostatečně popsány třeba na wikipedii.

3 0
možnosti

P58a29v74e43l 12V58é77b95r

8. 10. 2019 9:06

Příčiny byly velmi dobře popsány i na tomto blogu.

V otázce jaderné bezpečnosti je paní Dana nezpochybnitelnou autoritou.

1 0
možnosti

Nebyla. Naopak, ta byla následkem toho, že si otrávili reaktor dlouhodobějším polovičním výkonem a hlavně toho, že do hodnot výkonu reaktoru mohl mluvit elektrodispečer, který seděl stovky kilometrů daleko a o provozu jaderného reaktoru neměl žádné ponětí. Rusi neměli žádnou globální kontrolu jako máme my. A když levá ruka neví co dělá pravá a oběma jim přikazuje někdo, kdo vidí jen svoje ruce......

Černobyl ale nebylo selhání lidského faktoru. Bylo to selhání systému, jakkoliv to pak samozřejmě hodili na pár chudáků, co tam pracovali. Protože prostě komunistický systém nikdy na vině toho, co způsobil, nemohl být a měl absolutní moc co se týká výroků soudu.

2 0
možnosti
Foto

Elektrodispečer = lidský faktor. Stejně jako tvůrce systému.

0 0
možnosti