Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Napřed jsem si zklamaně povzdechla, jako paní Klára, že jsem to kvůli předvánočnímu shonu prošvihla, pak jsem si uvědomila, že inverzní mraky by mě stejně nedovolily, něco vidět. A tak jsem se aspoň pořádně podívala na tu Vaši černou fotku s piditečkami velikosti planet větších než Země - a zkusila si představit, jak podobná seskupení hýbala světovými dějinami - a jak na ně mocní tohoto světa věřili. Myslím, že ani dnes se toho někteří nevyvarují. Kdybych si chtěla zafantazírovat: pandemii už bychom tu měli, co ještě? Jen aby nám nevyhynul zdravý selský rozum.

Moc zdravím a přeji krásné a klidné svátky - přes všechny konjunkce, ať už jakkoliv velké. V:-)R^

1 0
možnosti
DT

Je to fascinující - ten vzdálenější, Saturn, je o moc dál než Jupiter a přesto byl vidět. Vzpomínám, když jsem ho poprvé viděla live v teleskopu... to je tak úžasný pocit. On tam fakt je! Je tam a když ho sledujete, tak vám připadá, že i on sleduje vás...

Vám také krásné svátky, jakkoliv se nám je vrchnost snaží zmařit a zošklivit. :-) Nedáme se. ;-)R^

Mějte moc hezký den, Dani. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

A já jsem si to přečetla až teď...:-( To se tak stává, když se dohání vánoční přípravy na poslední chvíli.

0 0
možnosti
DT

R^ To znám, já se už měsíce dostávám na diskuzi až druhý den. :-) Krásné sváteční dny, Kláro, alespoň jsme připravené.

1 0
možnosti
JL

Pani Dano Tenzle. Jsem na tento ukaz plne pripraven. Zde v arizonske pousti (Sun City) je nekolik dni uzasne pocasi. Takovou modrou oblohu snad nikde clovek neuvidi, Vecer je moznost videt to priblizovani jiz nekolik dni. Kdyz pripocteme jeste k tomu planetu Mars (ta je primo nad nasim domkem) a rano na vychode odchazejici Venusi, je opravdu obdivujici se na ten vesmir divat.

Ten Mars je dnes po Mesici to nejvetsi pritahujici teleso, kde lide asi brzy pristanou. Drzim palce tomu "hostaplerovy" Elonu Muskovi s SN8, aby se toho zavodu zucastnil.

Jinak vam preji prijemne Vanoce a na shledanou v tom novem 2021!!! Snad ten "Jezisek" bude tak veliky jako ta vesmirna ukazka.

0 0
možnosti
DT

Vám také příjemné Vánoce a hezký nový rok. Snad bude lepší než tenhle. Krásný den, Jaroslave, za oceán. :-)R^

0 0
možnosti

R^U nás (jako skoro vždy, když se na obloze něco děje) bohužel zataženo bez naděje na zlepšení stavu.;-(

1 0
možnosti
DT

U nas také, ale na různých hvězdárnách byly live streamy, určitě to bylo na youtube, pokud byste se chtěl podívat zpětně.

Přeju vám krásný dne, Milane, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
MS

R^ Máte v těchto dnech jasnou oblohu? Šťastná to žena! ;-)

V české kotlině vládne mnoho dní inverzní počasí, obloha je vidět jen z hřebenů hor, a ještě to pár dní vydrží. ;-(

Protože je dnes také zimní slunovrat, jednu zajímavost. Sice je dnes nejkratší den, ale nejdřívější západ Slunce byl již 11. prosince a dnes zapadá o 2 minuty později. Může s tím souviset rčení, že Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Nejpozdější východ Slunce bývá kolem Silvestra, kdy západ Slunce je o 10 minut později než 11.12, kdy je zase východ o 10 minut dříve než na Silvestra. Takže slunovrat je vlastně roztažený na tři týdny. V létě je to obdobné, jen interval je zhruba poloviční, příští rok 16. (nejčasnější východ) až 25. června (nejpozdější západ).

2 0
možnosti
MK

To je způsobené tím, že rychlost zemské rotace se v průběhu roku nemění, ale rychlost oběhu Země okolo Slunce ano. V krajních bodech pak jedna otočka Země neodpovídá jedné třistašedesátipětině oběžné dráhy a tím je způsoben tento posun poledního bodu.

1 0
možnosti
MK

Predikce oblačnosti na dnešní večer mi dává pouze cca dvacetiprocentní šanci, že to uvidím. Ale ti mladší z nás by snad mohli vidět příští konjunkci v roce 2417.

0 0
možnosti
DT

:-)R^

U nás bylo právě na obzoru, kde měly být vidět planety, mračno. Ale naštěstí se to dá vidět na netu.

Mějte krásný den, Michale. R^

0 0
možnosti
PV

P98a96v24e50l 61V93é42b20r

21. 12. 2020 10:02

Paní Dano, hrozně rád bych to viděl, ale poslední dobou je pravda, že hrozně rád bych viděl jakoukoliv hvězdu, či planetu. Tady je však nízká inverzní oblačnost, z nebe padá vlhkost (pršením, nebo mrholením se to nedá nazvat, ale na rozmoklé ... všechno to stačí), takže už předem vím, co uvidím. (pro notorické sprosťáky upřesňuji: Uvidím to, co včera, tedy zataženou oblohu).

Napadá mě ještě jedna časová zajímavost: Konjunkce přijde zrovna o slunovratu.

P.S. Čumákovi mokré počasí převelice vyhovuje, protože to všude zajímavě voní. Tlapky má celé zablácené, takže mu je musím osprchovat. Zajímavé je, že ukázněně (bez učení!) čeká u koupelny a sám skočí do vany (a po osprchování ven). Zlatý pejsek!

1 0
možnosti
DT

R^ Letos je to úplně zajímavá konjunkce. R^ A máme poprvé to štěstí, že se na netu najde spousta zdrojů, které to mohly pozorovat live. O tom se mohlo minule Galileovi jen zdát. :-)

Když jsme naposled vážili našeho Čumáka, měl 52,5 kilo. Do vany nesmí, ale toho vašeho obdivuju! Učenlivý pejsek - a hodný pejsek, ví, čím vám udělá radost a dělá to rád. R^ Krásný den vám oběma, ať se daří.

0 0
možnosti
DG

Díky za tak významnou informaci;jako vždy odeňuji Vaše pohledy dál a výše!!R^

0 0
možnosti
PV

P87a34v57e79l 28V59é10b55r

21. 12. 2020 10:04

Tak to si najděte pohledy paní Dany do nitra hmoty. To je teprv jízda!

1 0
možnosti
Foto

Dano, díky za informace co se nad námi děje! Napínavé jako některá kriminálka. Za to Ti přeji hezký nový týden!:-)R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju. Přeju vám všem krásný týden, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
AT

Vzhledem k předpovědi oblačnosti si budeme muset počkat zase několik set let :-/

2 0
možnosti
DT

Možná se povede ještě v příštích dnech uvidět alespoň skoro-konjunkci. R^ Přeju krásný den, Antoníne, díky za zájem o věc. :-)

0 0
možnosti