Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

R^ Opět vynikající, stejné jako foto z polární oblasti - nedoufal jsem, že se mise alespoň částečně zdaří, tudíž nesledoval. Pro amatéry radioastronomy (hledače mimozemských signálů) - přijímač 15-40 MHz, nejlépe 20.1 MHz se širśím pásmem, dipól 7.1m (majitelé ovocných sadů ve výhodé) a pokud podmínky dovolí, je možné vysledovat interakci Jupitera s Io. ;-)

3 0
možnosti
DT

R^ Já věřila, že se jim to povede. Ale je to přeci jen velká dálka a je to něco jiného než když sonda jen tak bleskově kolem prolétne (Voyagery). Jsem zvědavá (asi nejsem sama) jak dlouho budou v tom pekle pracovat přístroje sondy.

Radioastronom sice nejsem, ale zní to dobře. Jak se pozná interakce Jupitera s Io? R^

Mějte krásný podvečer a díky za návštěvu. :-)

1 0
možnosti
WW

Taky pěkný večer. Představte si zhruba tokamak jen v souvislosti s plazmou a magnetickým polem - plazmový prstenec kolem Jupitera z plynu sopek měsíce a magnetické siločary Jupitera, kterým vším prochází Io - to má vliv na magnetosféru Jupitera a mezi Io a jím dochází ve směru siločar k generování elektrického proudu, navenek se projevující výkonem cca 2TW a k radiové emisi. Za radiové emise (v řádku kHz) může jakoby prudké otočení směru elektronů na pólech Jupitera (magnetické zrcadlo), za emise z Io elektrické urychlovací pole indukované pohybem samotným Io a za emise z ionizovaného prstence, obrovský elektrický proud mezi Jupiterem a Io. Těmi podmínkami myslím správnou "konstelaci" - radiový kužel, respektive jeho okraj (nikoliv střed), musí protnout Zemi - je to podobné jako u pulsaru. Stejné rádio a anténu lze použít i pro Slunce. ;-)

2 0
možnosti