Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

R^ Velmi zajímavé čtení.

3 0
možnosti
DT

Děkuju. Jsem ráda, že se vám líbilo. R^ Tohle jsou podle mě věci, o kterých strašně málo mluvíme. Lidi se toho pak bojí. To je velká škoda.

U vás myslím Macron něco plácal o tom, že chce jadernou energetiku omezit, ale prakticky na to nemá šanci. Alespoň někdo zůstal rozumný. R^

Mějte moc hezký zbytek večera, Waldo. :-)

1 0
možnosti
WW

Také pěkný večer. Zřejmě zůstalo jen u přání, protože se nedávno rozjel další zakonzervovaný blok. Jen pro srovnání, roční dávka do 100km od atomové elektrárny je cca 0,1mikroSv. Roční dávka v kamenném a betonovém domě je cca 70mikroSv.

1 0
možnosti
DT

R^ Přesně.

Ani v přímém okolí nemáte žádnou extra radiační zátěž - naopak, tam se to hlídá. Za své okolí bych se nezaručila.

1 0
možnosti
WW

R^ 5ti blokovou asi ve vzdálenosti 70km a švýcarskou varnou z druhého směru zhruba ve stejné vzdálenosti. Naštěstí se ta švýcarská k radosti všech bude likvidovat tento rok - jeden okruh s vařicí vodou a přímo na turbínu, skutečně moc důvěry nevyvolává. :-)

0 0
možnosti
DT

Ano, o té se vlastně mluví jako o potenciálně nebezpečné. Jsou lepší typy...

0 0
možnosti
WW

Postaví se uhelná elektrárna a ta bude "chrlit" radioaktivitu ze spalování zcela spolehlivě (je to 8-9x víc, než z atomové) :-) Na druhou stranu, v případě havárie z toho uhelná vychází nejlépe.

0 0
možnosti
DT

R^ Je fakt, že tu malou neustálou aktivitu z uhelných elektráren jsme schopni strávit.

Já myslím, že k žádné další apokalypse typu Černobyl dnes nedojde, je přeci jen jiná doba a je jiný přístup k věci samé... když ale chtějí jít na jistotu, je uhelná lepší - i když je tu jistota neustálého radioaktivního spadu.

Abych byla spravedlivá, je to úplně jiný typ spadu než z Černobylu - tohle jsou přírodní izotopy s dlouhým rozpadem. Přesto - bezpečnost nebo nebezpečnost těch látek nespočívá v poločasu rozpadu (o takových detailech také chci udělat jednou extra blogy, až vyčerpám obecná témata a základy).

0 0
možnosti
WW

R^ Od nějakého "eko" jsem se nechal poučit, že ta radioaktivita z uhelných je "dobrá", protože je přírodní. Že je koncentrovaná a vázaná na prachové částice nebo popílek, který se vyčísluje v tunách (neexistuje superdokonalé filtrování), že to spotřebovává kyslík a vypouští CO2 a další, už nebylo vyslyšeno. Ne že bych měl radost z atomových elektráren, ale pokud se v blízkosti vybudovala uhelná, stěhuji se jinde. :-)

1 0
možnosti
DT

:-):-) ... já bych ho hnala, s "dobrou" alfa aktivitou zevnitř... (vdechnuté popílkové částice)

A právě proto se o tom myslím musí mluvit. Ne jen jednou za deset let, ale neustále osvěžovat. Lidi zapomínají (já sama jsem sobě zářným příkladem :-)) a pak z útržků kdysi vstřebaných informací vytvoří dobrou přirozenou aktivitu... R^

Přiznám se, že když se někam stěhujeme, což se občas děje, nejdřív zkoumám v cílové destinaci radonovou situaci. A zároveň dávám pozor na typ základní desky u domu. Starý dům s prasklinami v místě, kde je radonu až až... neberu.

0 0
možnosti