Jak se pozná dobrá mouka?
Vlastnosti potraviny, které říkáme mouka, se mohou lišit v závislosti na odrůdě obilí, ročníku nebo třeba skladování suroviny. Přesto zákazník čeká, že mouka, kterou kupuje, bude mít vždy stejné vlastnosti. To samozřejmě není možné. Aby nám alespoň trochu vyhověli, musí výrobci používat různé triky a kontroly kvality.
Ilustrace: Zdroj: D. Tenzler
Hlavní surovina k výrobě mouky (obilí) se kontroluje hned při nákupu. Odebírají se malé vzorky (několik kilogramů), ze kterých se dá předběžně zjistit, jaké má obilí vlastnosti.
Po dodání obilí do mlýna se provádí další testy, protože kvalita vnitřku zrna se nedá zjistit pohledem zvenčí. Dokonce i během procesu mletí se kvalita průběžně sleduje, aby mouka nakonec splňovala požadované parametry. Pomáhají přitom různé přístroje, které doma jistě nemáte, takže se musíte spolehnout na výrobce mouky.
Farinograf - simulace míchání těsta
Farinograf je speciální laboratorní hnětač, který po dobu 20 minut simuluje celý proces hnětení těsta. Přitom se dá sledovat kolik vody mouka absorbuje a jak stabilní je vzniklé těsto.
Do přístroje se položí přesně odvážené množství mouky (např. 300 g) a temperované vody (obvykle 30 °C) v množství kolem 63–64 % hmotnosti mouky.
Na monitoru přístroje se pak zobrazuje křivka průběhu hnětení. Silná mouka má stabilní, rovnou křivku, slabá mouka naopak rychle ztrácí stabilitu.
Pro domácí ale i průmyslové použití mouky je důležité, aby byla mouka tolerantní k delšímu hnětení a výsledné těsto bylo pružné a stabilní. Slabá mouka se špatnými vlastnostmi to nedovoluje, těsto snadno degraduje a ztrácí schopnost vytvářet pevnou strukturu.
Měření enzymatické aktivity
Zatímco pevnost těsta při hnětení bychom mohli odhadnout i doma, následující vlastnosti už sami opravdu neohlídáte. Týká se aktivity enzymů. Ta se měří v tzv. amylografu. Přístroj měří, jak se chová škrob v mouce při zahřívání a jaká je její enzymatická aktivita (hlavně sleduje amylázu).
Amylázy jsou enzymy, které štěpí škrob, tedy složitý sacharid, na jedoduché cukry - jako je maltóza a glukóza. Příroda nadělila obilnému zrnu amylázu samozřejmě ne kvůli výhodám při pečení pečiva - má důležitou roli při zrání a klíčení zrna.
V amylografu se smíchá přesně dané množství mouky (např. 80 g) s vodou (450 g), směs se zahřívá a sleduje se její zahušťování. Křivka na obrazovce přístroje ukazuje, při jaké teplotě a jak intenzivně škrob bobtná a houstne.
Když je enzymatická aktivita příliš vysoká (obilí je například naklíčené), škrob se rozkládá na cukry příliš rychle. To způsobuje mazlavou, nedopečenou střídku pečiva. Pokud je enzymů málo, těsto kyne příliš pomalu. Každý typ pečiva vyžaduje jinou úroveň aktivity – dlouhé kynutí (např. panettone) potřebuje nízkou, rychlé pečivo naopak vyšší aktivitu amylázy.
Obsah a kvalita lepku
Z malého množství mouky (např. 2×10 g) a vody se připraví malé vzorky těsta, které se následně promývají vodou. Škrob se vyplaví a zůstane jen lepek (gluten).
Získané lepkové vzorky se odstředí, aby se odstranila volná voda, a zváží se. Tak se zjišťuje množství lepku v mouce.
Pro testy kvality se používá odstředivka. Lepek, který není moc kvalitní, projde sítem, zatímco materiál s dobrými vlastnostmi na něm zůstane. Pro pečení je samozřejmě důležitý kvalitní lepek. Umožňuje nám vyrábět pečivo s větším objemem.
Další laboratorní parametry
Při výrobě mouky se sledují také další parametry, které nemají na pečivo tak velký vliv jako výše zmiňovaný obsah lepku a aktivita enzymů. Pro charakteristiku mouky je důležité například množství minerálních látek. Čím vyšší je podíl obalů zrna, tím vyšší množství popela, který zbude po spálení vzorku mouky. Pro celozrnné mouky je charakteristické relativně velké množství popela.
Sleduje se samozřejmě také vlhkost mouky. Nízká vlhkost je důležitá při skladování a pro dobrou trvanlivost.
Většinu vlastností mouky tedy na první pohled spotřebitel odhadnout a uvidět na vlastní oči nemůže. Musíme se spolehnout na výrobce a jeho laboratorní testy.
Můžeme se ovšem zhruba orientovat podle data, vyznačeného na obalu mouky. Označuje datum spotřeby. Většinou bývá dva roky od výroby - pokud tedy od něj odečtete dva roky, dozvíte se, kdy byla mouka semleta. Zjednodušeně se dá říci, že čím mladší mouka, tím je kvalitnější. Optimální vlastnosti pro domácí pečení mívá zhruba tři týdny až tři měsíce po mletí.
Dana Tenzler
Druhá Země - nebo spíš planeta s ďábelskou atmosférou?

Když se řekne Země 2.0, většina z nás si představí planetu podobnou té naší: s modrou oblohou, oceány a atmosférou - planetu, která umožňuje život.
Dana Tenzler
První trojan Saturnu

Vědci objevili u Saturnu první zatím známý asteroid typu trojan. To jsou tělesa, která mají zvláštní oběžnou dráhu a doprovázejí planetu na její dráze kolem Slunce. Podaří se ho navštívit? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Jak vznikají superzemě a minineptuny?

Exotické typy planet, kterým vědci říkají superzemě a minineptuny se, jak se zdá, netvoří nahodile. Vědci provedli simulace, které vyjasnily, jak takové planety mohou vznikat a proč se pozorují jen planety určitých hmotností.
Dana Tenzler
Jak vznikly ve vesmíru první chemické prvky ?

Dnešní blog potěší hlavně chemiky. Odkud pochází ve vesmíru první chemické prvky, ze kterých se pak vytvořily všechny ostatní? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
JWST - objev planety, podobné Saturnu

Vesmírný teleskop Jamese Webba objevil svou první planetu, kroužící kolem velmi mladé a malé hvězdy - rudého trpaslíka TWA 7. Proč je tento objev zajímavý a jak k němu došlo? (délka blogu 3 min.)
Další články autora |
A modré přilby jen přihlížely... Fotka ze Srebrenice dodnes straší Nizozemsko
Seriál Nizozemští vojáci sedí na střeše obrněného vozidla, vedle sebe modré přilby. Pod nimi stojí tisíce...
Proslavily ji šaty z minerálky. Topmodelka z ikonické reklamy se vrátila do Varů
Michael Douglas, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard. Celá řada hvězd a celebrit ozdobila letošní...
Drát, který odpojil polovinu Čech. ČEPS zveřejnil snímky poškozeného vedení
Provozovatel přenosové soustavy ČEPS zveřejnil ve čtvrtek poprvé i snímky poškozeného vedení V411....
Zemřel hrdina vítězného dokumentu z Varů, policie ho našla v rybníce u Prahy
V rybníku v Ohrobci u Prahy našli svědci v neděli ráno mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí soudní...
Sucho na Orlíku. Hladina Vltavy je o deset metrů níž a odhalila starý jez, mlýn i bunkr
Ve vodní nádrži Orlík je kvůli suchu až o deset metrů méně vody. Kvůli nedostatku vody ve Vltavě...
Sladká lavina z Ukrajiny děsí české cukrovary, zvýší se kvóty na dovoz
Premium Plánované zvýšení bezcelních kvót na dovoz ukrajinského obilí, vajec, drůbeže, ale hlavně cukru...
Ruský klášter v Česku za desítky milionů. Kde vzali peníze na jeho nákup a opravu
Premium V Loděnicích u Berouna stojí největší pravoslavný klášter v Česku. Do dálky je vidět, jak honosně...
Libye hrozí stejně jako boj na Ukrajině, varují Řecko a Itálie před migrací z jihu
Premium Lodě s nelegálními migranty opět vyplouvají ve velkých počtech směrem k italské Lampeduse či k...
Útok injekcemi, nebo davová hysterie? Policie ve Francii tápe a důkazy chybí
Během francouzského festivalu Fête de la Musique nahlásilo 145 mladých lidí vpich injekcí...

Bolístky pod kontrolou: Vyhrajte dětské náplasti Cosmos s Prasátkem Peppou
I drobné odřeniny a škrábance mohou být pro děti velké drama. Zúčastněte se proto naší soutěže a vyhrajte limitovanou edici dětských náplastí...
- Počet článků 1097
- Celková karma 18,50
- Průměrná čtenost 1258x