Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A nemohla se Pangea rozpohybovat vlivem rotace Měsíce? Sedlo by to alespoň chronologicky?

0 0
možnosti
Foto

Vlivem jeho rotace ne. Rotace Měsíce je vázaná (synchronizovaná s jeho oběhem kolem Země) mnohem déle. Ale gravitační působení Měsíce samozřejmě vliv má - stejně jako dnes.

Ale Pangea existovala relativně "nedávno" (stovky milionů let, poslední desetina doby dosavadní existence Země), takže proti dnešku bylo působbení Měsíce jen nepatrně větší.

2 0
možnosti
Foto

Kolik je asi ve vesmíru planet, kde jsou dobré podmínky k životu, jen se jim nepodařilo klofnout žádný Měsíc :-)

0 0
možnosti
Foto

Pak by asi život neopustil moře a nevydal na souš.

0 0
možnosti

Tolik pro mě nových a zajímavých informací Dani. Ohromilo mě, jak velký rozdíl je ve změnách sklonu planetární osy naší Země a Marsu. 58,5°musí být strašně moc, měřeno u obou za stejnou dobu. Kdyby nic jiného, tak vliv Slunce je jen pro toto velký. Taky mě zajímá jedna věc. Velmi důkladně se propočítává vliv srážky s Theiou na život zde na Zemi, ale co si z ní "odnesla" a kam asi (?) Theia? Takový třesk musel část Země ponechat i na ní. Zkusil se někdo zeptat, a spočítat, co tato "zemská část" po onom "Menším Třesku" mohla zanechat na Theii? Ale to už možná chci od matematiky v kombinaci s astronomií moc, když i samotný náraz byl vlastně odvozen ponejvíc matematicky. Dík Dani, vždycky mě přimějete přemýšlet jinak. :-) A trochu si při tom snít. A to já ráda. ;-D Krásný den přeji a moc zdravím.R^V

1 0
možnosti
Foto

Co srážka odnesla, to najdeme na Měsíci. Měsíc jsou (nejspíš) zbytky Theiy spolu s částí povrchových vrstev předchozí Země.

Vizme třeba https://www.youtube.com/watch?v=mQAdYWcA7ig

3 0
možnosti
JJ

J92a96n 87J61a65n68u28š89k13a

28. 12. 2020 22:09

na zaklade ceho se usoudilo ze doslo ke srazce s nejakou Theiou? jakymi nalezy se tahle teorie podporuje?

0 0
možnosti
Foto

Vychází se z geologického složení Země a Měsíce i z dynamiky jejich pohybu.

1 0
možnosti
TT

Pěkné - ale když to nebudu brát příliš vědecky, vypadalo by to na Zemi bez Měsíce blbě. Ty věčný noci v úplné tmě by mě teda nebavily. ;-)

0 0
možnosti
DT

R^ Zase by ale bylo vidět víc hvězd. :-) Tamní astronomové si musí libovat a říkat si "jaké štěstí, že nás na nebi neobtěžuje žádný měsíc, který by to všechno přesvítil". :-) Chudáci lidi na planetách s nebem ušpiněným světelným smogem.

Krásný den Tomáši, mějte také krásný zbytek roku a ať je ten další pro nás všechny trošku rozumější než tenhle. R^

1 0
možnosti
DT

R^ Zajímavé. Díky za ten link, George! Na Lanzarote se dá jedna taková jeskyň navštívit, je to opravdu hezký zážitek. Mějte se moc hezky, přeju krásný den za oceán. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Lze se obávat, že by vůbec nevznikl život

0 0
možnosti
DT

Nebo by byl rafinovanější. Třeba by se naučil zahrabat a žít v podzemí. Nebo by zcela prostě migroval, u inteligentních bytostí by nebyla tak silná vazba na jedno místo, majetek, války... Dá se spekulovat na obě strany.

krásný den, Jiří a díky za zájem o věc. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

Měsíc je velmi tajemný. Zejména odvrácená strana.

Zkuste se zamyslet nad tím, proč výzkumy tak snadno dosažitelného tělesa váznou. Možná něco napoví scifi film Apollo 18.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
Foto

ještěže ho máme:-)

0 0
možnosti
DT

R^ Zase se potvrzuje, že všechno zlé je na něco dobré. Jen to může trochu trvat. :-) Krásný zbytek rok, Jaromíre, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti