Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Zajímavé téma. R^

Zaujal mne argument vědců, že hypotetické primordiální černé díry by světlo hvězd jako Icarus pohltily. To by se stalo při "přímém zásahu", ale při blízkém průletu by vznikl efekt podobný popsanému mikročočkování, globálně by to možná mohlo působit jako nestabilita obrazu hvězd kvůli chvění vzduchu. Z tohoto pohledu se existence primordiálních ČD netestovala?

.

Sonda New Horizons, která je již mimo vliv parazitních záření kolem Země, změřila intenzitu záření kosmického pozadí. Měření ukazuje, že galaxie příliš slabé pro přímou detekci existují pouze v počtu stovek miliard hvězdných ostrovů, a nikoliv v množství biliónů, jak se astronomové donedávna domnívali. Dřívější odhady byly extrapolovány z pozorování hlubokého vesmíru prostřednictvím Hubbleova vesmírného teleskopu HST.

https://www.astro.cz/clanky/vzdaleny-vesmir/jak-temny-je-vesmir-a-co-na-to-sonda-new-horizons.html

2 0
možnosti

Velmi zajímavé, taková náhoda. Platí i zde, že štěstí přeje připraveným. Dík za informaci Dani, i diskuse - myslím ta info o Webbově dalekohledu - je zajímavá. Taky jsem zvědavá, a dala jsem si to do kalendáře. Už se těším, až to nastane, na Váš blog Dani. Tedy doufám v něj. :-):-) Zdravím. R^

0 0
možnosti
DT

R^ Rozhodně. A ještě předtím tu máme velké přílety k Marsu, online se bude moci sledovat přistání Perseverance, rozhodně budeme přitom a do blogu dám včas linky, kde se to bude moci dát sledovat. Ne že bych si myslela, že byste si to neuměla najít, ale bude to tak pohodlnější.

Já zase sesbírám děti, udělám popcorn a propojím televizi s počítačem a youtube. Omluvenky neberu, přítomné musí být všechny, tak jako kdysi všichni koukali na přistání na Měsíci. :-)

Mějte krásný den, Dani, ať se daří! :-)

1 0
možnosti
DT

:-) Skvělá náhoda. R^ Kolik takových objevů ještě čeká. R^ Mějte krásný den, Kláro, ať se daří.

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
LJ

Opět jsem se něco dověděl.

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo, mějte krásný den, Ladislave. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Jó hvězdy, před dvaceti léty jsem jedné zpíval Hvězdičko blýskavá.... a ty malé černé díry, ty mě fascinovaly už od puberty, ale všechno to nějak vyhasíná:-):-):-)

0 0
možnosti
DT

:-) Zase ale díky moderní výpočetní technice víme pořád víc a víc věcí. Krásný den přeju, ať se daří, Josefe.

0 0
možnosti

Pěkný článek.R^Je neuvěřitelné, jak astronomie za poslední dobu pokročila. Velkou zásluhu na tom má určitě i vesmírný Hubbleův teleskop, který se podařilo zprovoznit za hodně dramatických okolností (nechybělo mnoho a stal se z něj jen kosmický šrot). Letos (31.10.) má být vypuštěn vesmírný dalekohled Jamese Webba, který určitě posune možnosti zase o něco dál. Má být umístěn mnohem dále od Země, než Hubbleův teleskop (1,5 miliónu km). Jsem zvědav, jestli se podaří několikrát odložený termín dodržet.

4 0
možnosti
DT

R^ Viďte! R^ Je to skvělé a na ten Webb se také už moc těším. Snad jim to vyjde, jak bude "nahoře", už to nějak udělají i kdyby tam měly být zase nějaké vady jako měl Hubble. A pak - snad bude stejně úspěšný jako Hubble. Nebo ještě lepší. A také by vůbec neuškodilo mít něco stacionárního na Měsíci - 14 dní noc a žádná atmosféra - to by mohla být skvělá pozorování.

Krásný den, Milane, ať se daří a díky za návštěvu. :-)R^

3 0
možnosti
PV

P83a28v38e76l 43V63é87b77r

1. 2. 2021 10:50

Tedy, paní Dano, vám ta kosmická témata teda jdou! Při čtení jsem si jenom pomlaskával. (To Čumák, co pospává, po vydatné procházce, v křesle za mnou, se ani nehne. Bylo tady 8°C a to se mu převelice líbilo - vyřádil se).

Moc díky za pěkný blog.

0 0
možnosti
PV

P62a38v56e74l 11V33é87b39r

1. 2. 2021 14:19

Krucaj, co to píšu. Těch stupňů bylo mínus osm, ne plus (těch plus osm by se Čumákovi líbilo o něco méně).

0 0
možnosti