Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

Euclid nám přinese určitě spoustu odpovědí na naše otázky a až se zpracují všechna data, což bude trvat několik let, otevře spoustu nových otázek na které budeme hledat odpovědi. Tak už to ve vědě chodí.

Již nějakou dobu se někteří vědci zabývají otázkou jak je to doopravdy s izotropií a homogenitou vesmíru ze které vychází náš standardní ΛCDM kosmologický model. Už teď dalekohled JWST objevil tak staré struktury ranného vesmíru, že je problém jak se stihly v tak krátkém časovém intervalu od velkého třesku vytvořit.

Aby toho nebylo málo, tak ze statistických dat vyplývá, že dipólová anizotropie v kosmickém mikrovlnném pozadí (CMB), o které jsme si mysleli, že vyplývá z našeho vlastního pohybu vůči pozadí, je ve skutečnosti mnohem větší. Více o tom odkaz níže.

Myslím, že se blíží doba kdy se bude zásadně měnit náš pohled na kosmos, včetně stáří vesmíru a průběhu velkého třesku (pokud byl).

Euclid přinese určitě významná data k těmto otázkám.

Díky za pěkný blog a přeji pěkný sluneční den.

https://arxiv.org/abs/2206.05624

3 0
možnosti
DT

Zajímavé - díky za ten link. Vyšlo to loni - věnoval se tomu někdo dále?

Je to fascinující doba a máme štěstí, že v ní žijeme. Zůstává napínavá.

Krásný den, Lumíre, ať se vám daří.

0 0
možnosti

Díky a zdravím...

0 0
možnosti
DT

I já zdravím, Dani, mějte příjemný a hezký den.

0 0
možnosti
MS

Když jsem před léty sledoval LIGO, moc jsem nevěřil, že někdy gravitační vlny objeví. A to šlo "jen" o dostatečnou citlivost aparatury.

U temné hmoty ani s jistotou nevíme, že existuje, a na její povahu jsou desítky teorií. Situace je zde mnohem obtížnější a záběr nesmírně široký.

Tak třeba fyzikové z Opavy výpočty zjistili, že temná hmota by mohla způsobit druhý akreční disk kolem černé díry.

https://ostrava.rozhlas.cz/opavsti-fyzici-zkoumaji-vesmirnou-temnou-hmotu-odhalili-dalsi-souvislosti-8996001

.

Detekce gravitačních vln je vedle stávajících pozemních detektorů možná chystaným vesmírným detektorem LISA pro nižší frekvence a sledováním malých změn frekvence pulsarů pro nejnižší frekvence na škále roků, produkované třeba srážkami obřích černých děr. O to se již 15 snaží projekt NANOGrav a nyní tým ohlásil, že tyto vlny s jistotou prokázal. Zatím jako celkové gravitační pozadí bez rozlišení jednotlivých zdrojů; signál je 2x silnější, než se předpokládalo.

https://www.osel.cz/12959-nanograv-oznamil-prulomovy-objev-gravitacniho-pozadi-vesmiru.html

1 0
možnosti
DT

Díky za linky, to si musím přečíst v klidu. Jste moc hodný, díky.

Zní to velice zajímavě, žijeme ve skvělé době. Temná hmota, provázané částice... kéž by se na to všechno přišlo ještě za naší doby....

Krásný den, mějte se moc hezky, Michale.

0 0
možnosti
Foto

Těším se na report, co našel.

1 0
možnosti
DT

Koncem měsíce by tam měl být - jsem zvědavá, jestli ESA udělá také takové skvělé stránky jako NASA s JamesWebbem, zatím jsem na nic nenarazila.

Mějte krásný den, Kláro, ať se hezky vydaří.

2 0
možnosti
Foto

Velmi zajímavé. Jde tedy o to, že se vychází z teorie Velkého třesku. Co když ale Velký třesk nebyla a co když je Vesmír složitější (nebo jednodušší), než jak si ho dnes představujeme. Kosmologie jde dost mimo mne, ale čas od času narazím na nějakou novou úvahu, jak by to mohlo být, jen nejsem schopen určit, zda nejde vyloženě o hloupost, jako například u této teorie:

http://www.noveteorie.cz/KOSMOS.html

0 0
možnosti
DT

To je právě ten problém. Člověk musí být opravdu odborník, aby viděl nesrovnalosti na první pohled. Tohle je stará nemoc internetu - nikdo z nás není odborník ve všem a tak jsme odkázaní na úsudek, který ale v těchhle věcech selhává - a to dává šanci všem možným sebezividitelňovačům a prorokům. Tady bych se asi opravdu spolehla na vědeckou komunitu - která do toho vidí - a když chytří hoši o téhle teorii nic neví, nikdy ji neslyšeli anebo se do ní nemohou dostatečně vžít, tak to asi nebude nic moc realistického. Protože právě fyzici jsou té realitě úplně nejblíž, celý život to studují a provádějí experimenty a zajímají se o jiné fyziky, kteří provádějí experimenty...

Jeden jediný člověk nemá šanci. Možná to tak vypadá, protože se z dálky zdá, že třeba Einstein byl génius a vymyslel sám úplně novou převratnou teorii - ve skutečnosti ale sám nebyl, měl to od svého učitele a mentora Plancka a matematiku mu dělala jeho žena a jiní kolegové... Vždycky když jeden člověk najednou najde něco úplně převratného a nikdo jiný o tom nikdy nepřemýšlel, jsem skeptická...

Krásný den, Františku, ať se vám vydaří.

2 0
možnosti
JL

Proste si nenecham ujit "zdibanec" do pani Tenzler, ctouci vetu...

"na rakete SpaceX, Falcon. Start se nastesti podaril - a Euclid je uz pres tyden na ceste k Lagrangeove bodu 2....."

Ano, trochu vice penez a start byl presne podle potreby. To, ze se start NASTESTI podaril je ukazkou pani Tenzlerove neduvera ve vsem, co Mr. Elong Musk provadi. (datuje se to jiz dlouho)

Vsak uznavam, ESA by mela pouzivat evropskych raket.

0 0
možnosti
PP

A vy se tomu divíte? Viděl jste poslední explozi tahače při startu, kdy lhali, že startovací rampa měla jen drobné poškození a přitom byla v podstatě zničená? Jak se raketa kroutila jak bajadéra už v počátečních fázích letu, až to pochopitelně přespříliš namáhané spoje nevydržely a rozpadlo se to ve vzduchu? A pak se ukázalo že opakuje konstrukční chyby vyřešené už Rusy i Američany před mnoha lety? Ano - byl to jiný typ tahače, nově vyvíjený pro budoucí dálkové lety (Měsíc, Mars). Jenže jejich přístup k k chybám a jejích výkladu je skandální. Nedůvěra je namístě.

2 1
možnosti
VD

Celá astrofyzika je založená iba na hypotézach, ktoré nemajú nič spoločné z realitou. Podľa fyzikov sa žiadna energia a ani žiadna hmota nedajú vytvoriť len tak z ničoho.

Podľa astrofyzikov len tak z ničoho nič vznikla energia ktorá vyvolala veľký tresk, ktorý len tak z ničoho nič vytvoril hmotu z ktorej sa skladá vesmír.

Toto tvrdenie má rovnakú pravdepodobnosť, ako tvrdenie cirkvi, že všetko stvoril Boh.

Vďaka Einsteinovi je dnešná fyzika i astrofyzika v slepej uličke.

Fungovanie vesmíru sa dá vysvetliť aj bez skrytej energie i bez skrytej hmoty!

Existuje niekoľko dôkazov, že gravitácia je elektrostatického pôvodu. Stáčanie perihélia Merkúra je možné iba vďaka odpudivej sile Venuše, čo je dôkaz, že medzi planétami nieje príťažlivá sila, ale odpudivá sila.

0 3
možnosti
DT

Tady bych měla dvě připomínky. Aktuální hypotéza nemluví o vzniku energie z ničeho, ale zamrznutí určitých parametrů vesmíru při lokálních fluktuacích. Existuje na to teorie, proč je těch prostorových dimenzí právě tolik kolik je, ale vysvětlit a reprodukovat to nedovedu, to je na mě už moc vysoko.

Druhý problém spočívá v tom, že ten Einstein byl už tolikrát potvrzen, nezávisle na tom, co si kdo myslí o Venuši.

Byl potvrzen všude možně ve vesmíru (u jiných jevů a objektů, kde Venuše není).

Měl byste nějaký link ohledně té odpudivé síly Venuše?

Přeju krásný den a díky za zájem o věc.

4 0
možnosti
Foto

...bude pozorovat několik miliard galaxií, rozložených v deseti miliardách světelných roků... to je jako projít se po dvorku

0 0
možnosti
DT

Takový vzdálenější vesmírný dvorek. Přeju hezký den, Jaromíre.

0 0
možnosti

Euclid měla místo Sojuzu původně vynést raketa ESA Vega-C, ale po jejím selhání se přistoupilo na spolupráci se SpaceX.

https://kosmonautix.cz/2022/12/selhani-rakety-vega-c-znicilo-dve-druzice/

1 0
možnosti
DT

Zajímavý článek, díky za link. Krásný den, Milane, ať se vám vydaří.

1 0
možnosti
Foto

Proč ten despekt k Falconu? Měl by být podle statistik spolehlivější.

Od roku 2010 měl mnohem méně nehod (2) než Sojuzy (9) při podobném celkovém počtu startů.

2 0
možnosti
DT

Musk má na svém kontě spoustu tuctových startů s tuctovými telekomunikačními satelity. Tolik zkušeností se satelity téhle vyšší třídy zase nemá.

Jde tu také o to, že evropský projekt má startovat na evropských raketách, když už je obojí financováno z kapes evropských daňových poplatníků - ale to je na delší debatu.

Buďme každopádně rádi, že to odstartovalo bez problémů.

Krásný den, Stanislave, ať se vydaří.

2 0
možnosti