Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Z vlastní praxe: Zmiňujete v článku tuk tedy přísady jako máslo a sádlo. Velmi často se také do bílého pečiva používá olej. Nejlépe kvalitní olivový olej s nádechem citrusů. Dodává navíc těstu vůni a plnou chuť. Při pečení domácích houstiček používám jako tuk směs olivového oleje 80% a sádla 20%.

2 0
možnosti

R^ Zajímavé! Ten recept jsem neznala... R^ Díky za tip! A za milou odbornou návštěvu, krásný večer, Martine. :-)

0 0
možnosti
Foto

Dodám Vám sem přesný recept. Musím se podávat do kuchařky, z hlavy si nepamatuji přesné poměry.

1 0
možnosti
Foto

Tak dávám slíbený recept.

2 kostky droždí

Špetka cukru

1 kg hladké mouky

25 g soli

200 ml olivového oleje

Trochu teplé vody

Vejce na potření

Hrubá sůl, mák, kmín a sezam na ozdobu

Do hrnku s teplou vodou, cukrem a lžičkou mouky rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek (cca 15 min).

V míse promícháme mouku a sůl, přilijeme kvásek a olej a zpracujeme na vláčné těsto. Ihned upleteme houstičky a na pečícím papíru necháme kynout asi 30 min. Potom potřeme vejcem, ozdobíme solí a kmínem nebo mákem nebo sezamem. Pečeme v troubě na 200 °C 10 - 15 min. Z vlastní zkušenosti: Část oleje nahradím sádlem v poměru 80% olej a 20% sádlo. Housky nechám kynout jen 20 min, pak je dám na 5 minut do trouby a pak teprve je potřu rozšlehaným vejcem a ozdobím. Dopékám 15 min. A hlavně, housky musí mít dost místa na plechu protože zdvojnásobí svůj objem. Dobrou chuť.

1 0
možnosti

Děkuju! To musím zkusit!

Na oplátku můj recept

15 g soli

22 g droždí (ano, skutečně dávám tak málo)

40 g sádla

40 g omládku (pokud ho máte, dá se jinak i vynechat)

460 g vody

1000 g mouky

Robot všechno smíchá, z těsta pak udělám na dřevě kouli, zakryju ji plastikem, nechám půl hodiny kynout, pak kouli otočím na záda, rozhnnětávám a překládám rozhnětené cípy těsta zpátky do středu (aby to zůstala koule s původním povrchem) pak ji zase otočím na nožičky a nechám zakrytou - a to třikrát po půl hodině. Po té druhé půlhodině začne krásně kynout). Pak rozdělím na ca. 80 g dílky, udělám rohlíčky, housky, nebo jiné motaninky, zase nechám půl hodiny kynout, mezitím se nahřeje trouba na 210, dám je do trouby a zároveň ji stáhnu na 190, peče se 20 - 25 min.

1 0
možnosti