Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^R^

Levná a dostupná energie umožnila všechno to, co dnes považujeme za jakýsi standard a nejde jen o životní úroveň. Je ironií, že ti tzv různí aktivisté sami nechtějí slevit ze svých nároků na pohodlí a po té, co se dobře najedí z produktů supermarketu, svolají se počítačem nebo mobilem, nasednou do auta a jedou si zademonstrovat... Alternativy ve svých špičkách dokáží nahradit "tvrdé" zdroje, ale jenom po krátký čas, nehledě k tomu, že energie z těchto alternativních zdrojů je drahá kvůli použité technologii a celkové investici. Pořizovací cena vs výkon se lépe odráží v provozu atomových elektráren a pokud se atomová elektrárna vymaní z dluhu, cena energie je pod cenou z alternativních zdrojů. Někde se naštěstí jasně řeklo, že až bude možné přepínačem přepnout na alternativy tak, že nikdo nic nepozná a to po neomezeně dlouhou dobu, pak se teprve odstaví atomové bloky. Určitě jde žít s minimálními nároky na energii, ale to by nás nesmělo být hodně a to je ten hlavní problém. To je příčina všeho. Kdosi se mi snažil vnutit myšlenku, jak by to bylo pěkné, kdyby si každý obdělával pole...ale co bude tahat jeho pluh, když se přísun energie omezí, tím i výroba ...jeho ušmudlaná děcka? Kromě toho, na políčko pro každého by bylo nutné něco udělat s populační křivkou...ale o tom už nechtěl slyšet a předstíral telefonování. )) Prostě podle nich se technologie vyrábí ze vzduchu a energie z "mělkých" zdrojů bude stačit i přes stoupající nároky na energii a paradoxně i kvůli alternativám, které je třeba technologicky zaštítit. Nejsem proti alternativám, sám je využívám, i když o jejich návratnosti nemám dobré mínění, nic méně, když někde z bouřky strom spadne na elektrické vedení a to se posledních letech stává dost často, dočasně to nejdůležitější funguje z vlastní produkce.

5 0
možnosti

R^ Souhlas.

Někdy si to i představuju. Jaké by to bylo, kdybychom museli žít jako naši předkové. Já ještě jako malá zažila úplně starou generaci, která to ještě tak praktikovala. Uměli zorat, bydleli v domečku bez topení jen s kamnama, do kterých si chodili do lesa nasbírat dříví a šišky. Jedlo se víceméně co dům dal a ponejvíce zelí a brambory stokrát jinak. Měli zvířectvo, neměli televizi. Od rána do večera pracovali na hospodářství, aby je to nějak uživilo. Dožili se osmdesáti a někteří do skoro sta let - ale ten život byl opravdu drsný.

Zahodit mobily, zahodit počítače, zvyknout si na vlezlou zimu a jednoduché jídlo, mít pořád co na práci, práci, která nikdy nekončí. Neexistující volný čas, jen ubíjející rutina. Ti by se divili... teoretici... :-)

4 0
možnosti

R^

Jde něco podobného zažít, ale je to skutečně jen na chvíli a vyžaduje to nějakou náturu k tomu. Nejde ze dne na den čelit těmto podmínkám, pokud je to navíc dobrovolné a s představou, že jinde je to lepší, nevylučuji ani psychiatrický problém. Je nutné počítat s tím, že se projeví i nějaké nemoci, z těžké práce dostanou zabrat i takové svaly, o kterých člověk nevěděl )) a pomalu přes horečku, únavu, beznaděj...se člověk tak nějak pomalu adaptuje. ;-D Mobily a tablety? Neexistuje. Ráno brzy vstát, nakrmit zvířectvo, uklidit, něco nakosit a hybaj do školy. Po škole až do setmění práce. Místo televize krb a místo světla petrolejka. Podlaha z udusané hlíny, která se musí polévat vodou, takže kdo si jde nabrat do kýble, nesmí ji vypít všechnu, protože zbytek musí rozchrstnout na zem. Okna bez skleněných oken, jenom okenice...tak to ještě někde vypadá a byl jsem rád, že to bylo místo jen na přespání. Tam by se mohli proškolit aktivisté. :-)

1 0
možnosti

R^ Máte tam taková místa? Skanzeny? :-) Tak to by šlo - obehnat drátěným plotem, pro jistotu NATO drát navrch - a na týden zavřít.

Já osobně si strašně vážím elektrické energie. To je pro mě ta pravá civilizace. Tolik pomocníků co pro nás denně pracuje, už od samého rána. Jen když si představím jak si bez elektřiny komplikovaně vařím kávu... :-)

3 0
možnosti

R^:-) Na jih od Pyrenejí, ale nevozit jako dárky žádná zrcátka, korálky nebo kapesní nožíky - nejsou primitivní, jen si zvolili jistý životní styl. Na zimu se stěhují do svých dobře zařízených městských bytů (jak to řeší s drůbeží a dalšími, nemám potuchu).;-D Samozřejmě, kafe, bez něj ani den nezačíná a jistě si všichni zkusili trampování (mimo mladých, kteří hledají na stromě zásuvku pro nabíječku do mobilu). Návrat do civilizace je sice velkou úlevou, ale stejně se plánuje další "akce", protože je to jen o dočasné změně, nikoliv o trvalém stavu. :-)

2 0
možnosti

R^:-) Zásuvka na stromě. :-)

1 0
možnosti

:-) Tak to jsem si srandu náhodou nedělal. Skutečně máme eTree, ale ty jsou samozřejmě umělé, u stezky a s lavičkou. Zoufalé dítě, závislé na mobilu jako na droze, dělá zoufalé činy. ;-D Když si zapomenou power banku, mají prostě totálně zkažený den. Toho šlo na společném trampu využít, třeba když chyběl sušený líh, hřebíky, něco na opékání, voda...dětských zájemců bylo skutečně hodně, kdo pro to chtěl do vesnice sejít a nakoupit - no samozřejmě, potřebovali si nabít mobily, takže na tři hodiny byl od nich svatý pokoj. ;-D

1 0
možnosti

:-)R^ Já jsem sama svoje děti na mobily a počítače naučila - takže bych neměla házet kamenem. Ono taky těžko by se vysvětlovalo, že maminka může a děti nesmí. :-)

0 0
možnosti

R^:-) Stejně je to přejde. Jakmile se něco stane pracovním nástrojem, nebo součástí pracovního nástroje jak v zaměstnání nebo při své činnosti, už ty počítače nebo mobily nejsou tak atraktivní, jako při zábavě a skutečně se jich pak využívá jen když je třeba - mobil už více k telefonování nebo občasné SMS a kontrole mailů a počítač k práci a k nějaké sociální síti. Toho jsem svědkem a třeba nabídka nějaká aplikace? Už jsem zaslechl, že to bude zas nějaká pitomost, která se pro nevyužití zapomene, stejně tak se zapomene její složité nastavování a nakonec se funkce ukáže stejně zbytečnou a že to bude jen zabírat místo fotkám.:-)Mobil tak v případě těch, kteří se "vyléčili", už jen leží nebo je vycházkovým doplňkem a když zvoní, je to komentováno, kdo zase otravuje. :-) To chce čas, aby se zjistilo, že je v tom utápěna zbytečně spousta času a navíc to skutečně nic nepřináší, kromě využívání pár užitečných funkcí, jako placení v obchodě, přehled o účtech, gps navigace, pohotovostní foťák a diktafon, mail...;-D

1 0
možnosti

Vy očividně nemáte zavedený plyn! ;-)

0 0
možnosti