Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Všechno na světě má svá pro i proti a protože vím, že jakékoliv hodnocení ( i to mé vlastní) má v sobě vždy i punc hodnotitele, beru ho vždy s rezervou (dokonce i od svých přátel). Tím nechci říct Danko, že by mne tvůj článek nezaujal, či bych s ním dokonce nějak principiálně nesouhlasil. Beru ho jako další střípek do mozaiky informací ze kterých si názor (pohříchu amatérskej) tvořím já sám. Střípek o to cennější, že zdá se (na rozdíl od mnoha jiných), fundovaný. Ať tak či tak, hodnocení typu "vše je špatně" nemám rád z principu, nic nejni jenom černý nebo jenom bílý - to jako fyzik určitě víš. Držím ti pěsti a nad tím blogem budu ještě chvíli, než ho převálcují každodenní starosti, s chutí přemejšlet. Oceňuji odvahu a vervu s jakou si se do toho tématu pustila i tu energii kterou věnuješ diskutujícím a držím pěsti tobě ale (nezlob se) i tomu Muskovi, páč ať to vezmeš horem nebo dolem, do tý doby žádný "pořádný" elektromobily v takovým množství nikdo jinej (tím myslím i ty desítky inženýrů a vědců) nevyráběl a co vím, ani první stupně raket takto ukázkově nepřistávaly ! Měj krásný dny a máš-li možnost, užívej taky trochu malování, sluníčka, sněhu a tak...:-);-D

0 0
možnosti
JB

Tentokrát si myslím, že jste příliš zaujatá.

0 0
možnosti
WW

:-) To prověří čas, až do hry vstoupí více subjektů a zmizí tzv nedokonalá konkurence, tj přímá podpora jednoho subjektu vládní agenturou svázanou s ní třeba formou zakázek a podílem. K udržení takového "monopolu" je nutná nějaká strategie a ta je předmětem zájmu.

0 0
možnosti
Foto

Pokud se na SpaceX podíváme jako na dopravce na orbit, tak se stal v roce 2017 největším dopravcem komerčních nákladů. Pro všechny co je kosmonautika a dění kolem SpaceX zajímá vyšla na Kosmonautix přehledná statistika.

.

http://www.kosmonautix.cz/2018/02/statistix-6-dil-spacex-v-roce-2017/

0 0
možnosti
DT

Hezká PR stránka. S čím konkrétně je srovnáváte, když tvrdíte, že jsou nejúspěšnější? Nějak jsem si nevšimla... Víte, že existují takové věci jako Ariane, Atlas... Nejlepší ovšem je započítat všechny druhy raket SpaceX a jen jeden druh Ariane - i taková PR porovnání se na netu najdou...

Možná byste se jich měl zeptat, co se stalo se satelitem Zuma. Ten stál kolem miliardy a jak se zdá, druhý stupeň ho vzal z oběžné dráhy zpátky do atmosféry. Pro SpaceX je to ovšem nesmírně úspěšný start. Koneckonců BYLI se satelitem na orbitě... :-)

Ještě zopakování: první, druhý, čtvrtý a šestý start je SpaceX definován jako úspěšný, i když výsledky jsou více než tristní. Nedosažená orbita, předčasně vypnuté motory, nenaskočený motor, neschopnost znovuzapálení. To všechno je prezentováno jako bezchybné starty.

Pomalu horší než Rusi za dob své nejvyšší slávy. :-/

0 0
možnosti
Foto

Dano, obdivuji Tě, kolik práce si dáváš i s odpovědí diskutérům. Jsou tu blogující, kteří ani neumožní přístup nebo pod své články ani nezavítají. Zabralo by to mnoho času. Radějí vystřelí nový článek rychlostí rakety. Smekám před Tvou PRACOVITOSTÍ!!R^

3 0
možnosti
DT

:-) Já to dělám ráda. A v mé diskuzi se schází parta prima lidí, od kterých se často něco naučím. R^ Přeju krásný den, Horste. R^

0 0
možnosti
PK

Dobrý den Dano, pokusím se být stručný :-)

1, děkuji vám OPĚT za hezký článek

2, čekal jsem bouřlivou diskusi - viz. níže

3, na straně jedné s vámi souhlasím a v něčem zásadně nikoli

- E. Musk má perfektně zvladnutý marketing, PR a selfpromotion, mám tím na mysli, že dokáže prodávat vzduch v krabici - např. problémy s vozy Tesla a výroba bez zisku

- na straně druhé, v tom vidím přínos, je to podle mě american way, ukazuje lidem “můžeš dokázat cokoli” , “neboj se, běž a zkus to”. To podle mého názoru posouvá lidstvo. Znám v mém okolí mnoho lidí, kteří říkají - na to nemáš, nedělej to, stejně to nezvládneš, ... TY??

Těším se na vaše další pohledy na svět. :-)

3 0
možnosti
DT

Děkuju za střízlivá slova. I já jsem čekala takovou diskuzi - a dokonce ještě divočejší. Nešla jsem šlapat na bábovičky Muskova fanklubu poprvé. :-) A jistě ne naposledy.

Já osobně, jakkoliv chápu, proč jste napsal ten poslední odstavec, myslím - že přesně takhle se v téhle situaci nesmí přemýšlet.

V dobývání kosmu (a i kdyby to bylo jen těch pár kilometrů na oběžnou dráhu a zpátky) není místo na chyby, na entuziasmus a improvizaci. Co potřebujeme - je dobrá komunikace mezi jednotlivými zeměmi, dobrá dělba práce a solidní injekce z rozpočtů. O tomhle se přesvědčili všichni ve všech zemích, co to kdy zkusily.

Nedá se na tom ušetřit, solidnost se nedá nahradit improvizací a nadšením. Vesmír si na přátelství nehraje a absolutně neodpouští amatérizmus a chyby.

Jsou věci, které prostě nejdou dokázat jen tak z hecu a proto, že to někdo chce.

1 0
možnosti
JL

Pan Musk je v prve rade american. Mel vidinu, kterou se snazi uskutecnit. Snizit naklady (ale jeste vydelat) na dopravu nakladu do vesmiru. Z grandu a hlavne ze svych penez dokazal tyto naklady snizit na uroven, kterou jine organizace nemohou dosahnout Ani NASA ani ESA a dokonce ani Rusko. Jeho manazerske kvality jsou viditelne. Vsechny blaboly podemnou jsou k nicemu.

Ze pouzil znalosti predchudcu je snad jasne. Dokazal (cely jeho tym) urcit smer kterym se budou propracovavat. Vysledky jsou videt.

Protoze znam (22 let prace v Aerospace podniku jako technolog) jaka kvalita prace je nutna pri vyrobe takovych zarizeni, jejich sestaveni a organizace okolo vypusteni, verim v dalsi uspech.

Snad nakonec mala poznamka. NASA je federalni organizace placena z dani americkeho obcana urcena Kongresem. Takove vydaje poplatniku jsou kritizovany. Pan Musk a jeho spolecnici pomohou NASA se oddelit od dopravy nakladu do vesmiru a venovat se vice v studovani tohoto vesmiru. Kooperace NASA a pana Muska je na bazi businessu. Toto je "american way"!!!

2 0
možnosti
DT

Kolik prodělal v roce 2016 a kolik v roce 2017? Znáte ta čísla? Tolik k "american way".

Musk a jeho sny stál běžné Američany na 5 miliard dolarů subvencí. Ano, i tohle je american way. :-)

Hezký den přeju.

1 0
možnosti
Foto

Jestli se někomu podařilo v posledním desetiletí rozhýbat stojaté vody kosmonautiky, tak je to SpaceX.

Když Elon Musk oznámil své plány okamžitě se vyrojilo mnoho pochybovačů.

O schopnosti malé soukromé firmy postavit orbitální nosič.

O devíti motorech v jednom stupni.

O schopnosti malé soukromé firmy postavit orbitální kapsly.

O Falconě Heavy.

O snaze Space X o dosažení znovupoužitelnosti a vlastně o koncepci použitelnosti.

O schopnosti přistát s tělesem velikosti 10ti poschoďové budovy.

O schopnosti přistát na plavající plošině.

Vždy když SpaceX posune své možnosti, pochybovači posunou své pochybnosti. ;-D

2 0
možnosti
LT

L81u91d86ě22k 64T82o36n76d74r

19. 2. 2018 14:36

Tož, Billa Gatese bych za jeho neustále pozměňování windows ve stylu: "a teď si zahrajeme hru na schvávanou. Schválně, za jak dlouho objevíte, kde jsou staré známé funkce, ale v nových Windowsech...! Hledejte!" tak za to bych ho nejraději zabil...

Ale Muskovi se bezesporu povedl jeden krásný vtip - Tesla ve vesmíru. Škoda jen, že auto neopustí naší sluneční soustavu. Jinak by to byl dokonalý fór. Dokážete si představit ty protažené ksichty a vyvalené oči mimozemšťanů, až kolem nich propluje Tesla s panákem za volantem? Chtěl bych být u toho, až budou dumat a hádat se, co jim tím ta neznámá civilizace chce říct. :-)

Možná by to mohli scénáristé zakomponovat do nového dílu Hvězdných válek

0 0
možnosti
WW

R^:-) Pokud ti mimozemšťané budou vědět, že je to automobil a ne sonda a že ten panák není nějakou sofistikovanou anténou, pak by čuměli. Pokud se elektromobil nepotká se Zemí (všechno má svou jakousi návratovou trajektorii, zvláště když se jedná o velmi protáhlou orbitu) a zapomnělo by se na to, mohli by se velmi divit naši pra pra pravnuci a zkoumat, jaké auto mohlo jezdit tak rychle, že dosáhlo únikové rychlosti. ;-D

0 0
možnosti

Upne nechapu, proc jste se oprela zrovna do raket Falcon. Program funguje, prinesl urcite novinky, popularizuje dobyvani vesmiru.

Chapu kritiku hype, ktere kolem toho je, chapal bych kritiku velikasstvi kolem letu na Mars, ale nimrat se v tom ze program Falcon je tak trochu snurou prototypu moc smyslu nedava.

2 0
možnosti
LW

Tak on to stejně dělá každý, že jede formou Vámi zmiňované šňůry prototypů. Málo kdo si může dovolit financovat velké množství nákladných testovacích letů, kde by se vychytaly nedostatky. A tady to platí dvojnásob, když cílem má být znovupoužitelnost prvních stupňů. Nejdříve vývoj posunou do stavu, kdy jsou schopni bezpečně vynést náklad a pak už za peníze zákazníků zkouší další úpravy k tomu, aby se první stupeň mohl navrátit. Když už dokáží návrat prvního stupně, tak mohou přímo pozorovat stav navráceného stupně a modifikovat konstrukci do takového stavu, aby byl stupeň schopný několikanásobného použití. A právě v tomto stavu se nachází Falcon 9 block 5.

1 0
možnosti
Foto

A kdyby nic nedokázal, pes po něm neštěkne. Ale jak se někdo pustí do jakékoliv akce, která se vymyká rozhledu průměrného mčč, hned se začne relativizovat, hledat blechy atd.

Jen by mě zajímalo, jak by reagoval na některé komentáře níže, kdyby si je přečetl. Možná něco o vidlích ...

Já osobně mu držím palce. Kdyby kvůli ničemu, tak za tu odvahu.

2 0
možnosti
DT

Nemůžu mu držet palce. Držím palce vědcům a technikům z NASA, těm, kteří opravdu něco postavili a dokázali. Jen tak držet palce za protřelost a drzost - to prostě nemůžu. :-)

Mějte hezký zbytek večera, Pavle a díky za zájem o věc. R^

1 0
možnosti