Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Když slyším o obsidiánu, vzpomínám na svůj jeden ze svých nejhezčích vandrů po jižní Moravě po vykopávkách. Strávila jsem tam jeden kouzelný srpen, když jsem byla ještě žabec, a v depozitech ho bylo. A krásně opracovaného pravěkými lovci. To fantazie pracovala na plné obrátky. :-) Je to krásné sklo, a s tím skalpelem - to koukám, to jsem nevěděla, že je až tak ostrý. Díky za krásné počteníčko před víkendem Dani, a přeji Vám ho co nejhezčí - nejlépe plný obsidiánu. ;-D Zdravím. R^

0 0
možnosti
DP

Pri navsteve Mexika nam bylo vysvetleno jedno velmi desive pouzivani obsidianu - Aztekove pri obetovani zajatcu rozrezavali za ziva hrud zajatcu obsidianem, pry dobre prerezaval i zebra, aby obetem mohli z tela vyrthnout srdce a ukazat je avu.

0 0
možnosti

R^ Hodně podobné obsidiánu jsou "pecny" skla ze sléváren šedé litiny.

0 0
možnosti
DT

R^ Určitě bych se neudržela a sbírala je do sbírky. Znám se... :-) Krásný večer, Milane, mějte se moc hezky a díky za návštěvu.

1 0
možnosti
Foto

DAno, děkuji a přeji celé domácnosti pohodový konec týdne! R^R^R^

0 0
možnosti
DT

Já moc děkuju. :-)Krásný večer, vám všem do Norimberku. Mějte se moc hezky, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Nejenom, že sklo teče, ale stářím i ztáci pnutí. Vzpomínám si na dětská léta, kdy jsme objevili prastarý dům, kde již mnoho let nikdo nebydlel, tak nas napadlo rozbíjet okna.

Vzal jsem kámen a prohodil jsem ho tabulkou. Očekávané řinčení skla se nedostavilo.

O to bylo překvapení větší, že tabulka zůstala celá, jen v místě dopadu kamene se objevila kulatá díra, jako vyřezaná diamantem. Pro nás darebáky to vypadalo strašidelně, tak jsme rychle vzali roha.

0 0
možnosti
DT

Vzpomenete si, jestli bylo po dešti? To by bylo možné vysvětlení. Můžete to zkusit s tabulkou tenčího skla nebo se zrcadlem: když potopíte celou tabulku pod vodu, můžete ji v klidu pohodlně stříhat nůžkama do potřebného tvaru, klidně i do kulata.

Je to způsobené tím, že se pod vodou nešíří tříštiny ve skle nekontrolovaně ale jen tím směrem, který člověk zamýšlel. Takže jestli byla tabulka mokrá...

Krásný večer, Juliusi, ať se vydaří. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

R^Další kámen-nekámen. Mě na obsidiánu přijde zajímavý ten jakoby plesnivý vzhled.;-)

0 0
možnosti
DT

:-)R^ To by byl dobrý nadpis. Plesnivý drahokam, co není ani kámen ani nemá plíseň.

Krásný večer, Kláro, mějte se moc hezky a díky za milou návštěvu. :-)

1 0
možnosti
IK

Když se řekne "obsidián" okamžitě mi naskočí hroty šípů a čepele nožů severoamerických indiánů. I když vím, že obsidián nevyužívali k výrobě industrií zdaleka jen oni.

Skvělý blog, mimochodem. Celý, nejen článek o mém oblíbeném obsidiánu.

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jste na mě moc hodná. :-)

Ten indiánský obsidián, četla jsem, že mu říkají Apačské slzy - jsou to takové zbytky skla, co se uvolnily z už dobře prokrystalizovaného materiálu. Apači věřili, že na místě, kdy se našla taková černá slza, umřel Indián.

Ještě jednou díky za milá slova, jsem moc ráda, že se vám líbí. Krásný den, Ireno, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
OU
Foto

Říká se, že u starých domů je sklo v oknech dole tlustší, než nahoře.

3 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že se líbilo. :-) Krásný večer, Vlastimile.

0 0
možnosti