Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

Dobrý a fajný blog.

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že se vám líbilo, Lubomíre. :-)

0 0
možnosti

Nikdy mě nepřestává udivovat, jak jednoduché a přitom logické postupy, se už ve starověku běžně používaly. Možná proto už tenkrát se dařilo stavět pyramidy, předpovídat pohyb planet na tisíce let dopředu, a jak vidno dokonce navigovat za deště tím správným směrem. Pořád bohužel přetrvává dnes názor, že to byly divošské doby. Velký omyl. Možná využívali božstva a byli pověrčiví (to jsme my dnes možná víc, než kdy jindy také), ale takový kalcit a jeho fyzikální vlastnosti nenechali bez povšimnutí. Chytří Vikingové. Díky Dani a přeji krásný Nový rok, v tom nadcházejícím r. 2022 pak především zdraví. A kéž by lidstvo opět "objevilo" zdravý selský rozum. ;-DR^V

0 0
možnosti
DT

Vám také krásný celý nový rok a zravíčko, to ostatní se nějak poddá. Mluvíte mi z duše. Jsem optimista a věřím, že se jim ten byznys konečně zbortí jako domeček z karet. To by byl skvělý dárek celé planetě. R^:-)

A nás tenhle rok čeká "první světlo" z Jamese Webba! R^

1 0
možnosti
TT

Jste zlatá, Dano. Když ještě existoval Technet, byla jste jeho přímou konkurentkou, co se týče popularizace přírodních věd - a dnes jste suverénní vládkyní! Ještě tak pana Sochu bych pozval na čaj nebo na víno k našemu stolu. ;-)

PS: Na odstraňovač bílého hnusu jsem nezapomněl. Zeptal jsem se na to dnes přítele, který pracuje ve vinárně, pokud tedy nestříhá, nedělá zelené práce, nesklízí a neošetřuje. Měl jsem za to, že bude rozumět chemii i biologii - což sice ano, ovšem vždy pouze té, kterou aplikuje ve vinařství. Odpovědi se dočkám příští týden od majitele vinárny, až půjdu zaplatit sekyru. :-)

2 0
možnosti
DT

Jste na mě moc hodný, děkuju, Tomáši. :-)

Taky se vám zdá, že se Technet poslední dobou trochu zvrhl? Naštěstí máme ještě spoustu zajímavých zdrojů křížem krážem světem a internetem. Zase bude líp... R^ Možná už v příštím roce. Mějte krásný zbytek toho letošního a hodně štěstí a zdraví v tom novém. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Funguje všude stejně a netřeba se bát přemagnetování.:-)

0 0
možnosti
DT

R^ Takový víceméně nerozbitný kompas a je mu jedno, jestli funguje na severní nebo jižní polokouli. :-) Krásný zbytek roku, Kláro, mějte hezký Silvestr. R^

1 0
možnosti
MB

Vikingové dozajista zjistili, že pokud je Slunce nízko nad obzorem (což je na severu dosti častá situace), nebo i kousek pod obzorem, tak se v úhlové vzdálenosti 90° od Slunce táhne oblohou pruh polarizovaného světla. Očima nic nevidíme, proto potřebujeme nějakou pomůcku. Tou je nějaký polarizační filtr, třeba polarizační brýle pro řidiče. Ano, i světlo odražené od mokré vozovky nebo louže při jízdě proti Slunci je polarizované a brýle jeho intenzitu zeslabí.

Kdo má tyto brýle (nebo jiný polarizační filtr), může si hrát na Vikinga.

V době, kdy je Slunce nízko nad obzorem nebo i kousek pod obzorem se postavíme bokem ke Slunci, uchopíme filtr do natažené ruky a "sondujeme" oblohu od obzoru k nadhlavníku. Kýváme před sebou rukou vodorovně a zároveň otáčíme filtrem. Obloha (i zatažená) pozorovaná přes filtr by se měla ztmavovat a zesvětlovat. Tato změna intenzity je závislá na poloze Slunce a je na každém novo-Vikingovi, jak si filtr upraví, aby mu fungoval jako sluneční kompas.

Protože v dobách vikingských se brýle pro řidiče ještě neprodávali, tak ti chytří chlapíci používali (asi) onen zmiňovaný dvoulomný islandský vápenec. Fungovalo to úplně stejně ;-)

Paní Daně přeji do nadcházejícího roku 2022 hodně zdraví, štěstí, pohody a inspirace pro další zajímavé články!

1 0
možnosti
DT

R^ To zní velice zajímavě. Znám to s tím ztmavením oblohy v nadhlavníku, tohle jsem nevěděla. R^

Moc děkuju, vám také všechno nejlepší do nového roku, a krásný zbytek roku nynějšího. :-)R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný zbytek roku, Josefe, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
DP

Jelikoz ziji v zemi potomku Vikingu, kde problematice Vikingu je venovana daleko vetsi pozornost nez jinde, a zde se velmi dukladne probiral problem celkem presne navigace Vikingu (i kdyz objeveni severu Ameriky bylo udajne zpusobeno navigacni chybou pri plavbe do Gronska, i dnes vsechno nefunguje stoprocentne;-)) , drive se melo zato, ze Vikingove navigovali pomoci hvezd, ale kdo zna severske podnebi, vi, ze obloha je casto zatazena a tak teorie hvezd padla, tudiz navigace Vikingu stale zustavala zahadou. Navigace pomici slunecniho kamene - kalcitu, by mohla uspesne tajemstvi vikingovske navigace vysvetlit. Dekuji za dalsi zajimavy clanek Dano a preji Vam "dobry skluz" (Guten Rutsch) a stale "dobrou ruku" pri psani zajimavych clanku pristiu rok.

1 0
možnosti
DT

R^ Našli ho v jedné z lodí, vypadá to opravdu tak, že ho používali. Nejspíš pocházel z Islandu, kde jsou naleziště.

Moc děkuju i za milá slova a vám také Guten Rutsch! Tady bude zase druhá druhá světová, zakázali nám kupovat rachejtle, tak si to lidi vozí z Česka a Polska - a nejsou to už ty prskavky, které by se tu prodávaly, ale skutečné mohutné rachejtle. Už dnes to tu všude bouchalo...

Krásný zbytek roku Dane, hezky oslavujte. :-)

0 0
možnosti
Foto

Dano, Pavel Vébr oznámil to, co jsem chtěl vypustit i já. Zajímavé, labradoři se nemohou dost nabažit vody, ale rotvajlerka ji nemá v oblibě a raději by si nechala provalit bok, než by šla do deště. I malé násilí je zapotřebí. Díky za uhlík kolem Vikingů!!R^

0 0
možnosti
DT

Psi mají svoje záliby. R^ Znala jsem jednu bílou fenku s krásnými dlouhými hedvábnými chlupy v bílé barvě. Ta každou nečistotu a louži obešla, jako by věděla, že chce zůstat čistá. :-)

Krásný zbytek roku tobě Horste, i tvým milým. Guten Rutsch!:-)

0 0
možnosti
PV

P21a81v39e39l 88V40é43b11r

30. 12. 2021 8:34

Další zajímavost, kterou jsem si rád přečetl, paní Dano.

Venku je něco mezi ošklivě a hnusně a když to srovnám se včerejší ranní ladovskou zimou ... i Čumák přerušil v polovině procházku a projevil přání jít domů. Přesto přeji pěkný den v teple domova.

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že se líbilo.

Tady je podobně a navíc z mokré silnice stoupla mlha. Přemýšlím, jestli jsem něco takového už viděla, bylo to velice efektní. Náš Čumák by se nejraději vyválel v každé louži a podle toho, jak vypadá podlaha, se mu to během odpoledne nějak tajně povedlo.

Krásný zbytek roku, hezky to oslavte, Vy i Čumáček. :-)R^

0 0
možnosti