- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
U nás doma se dost omezilo pití mléka z tetrapaku bez úprav poté, co jsem si jednou chtěla vyzkoušet to, co moje mamka a babi dělaly běžně - nechaly srazit mléko, aby si vyrobily tvaroh. To prostě z kupovaného mléka nejde, nešlo ani z mléka v sáčkách a ani z tetrapaku. Ani jsem nemusela studovat, co všechno do něj dávají, prostě když sražením mléko nedá tvaroh, tak je určitě něco v nepořádku. A jako mladá se pamatuji, že kolem koncem 60. let bylo jeden čas mléko cítit penicilínem. Tenkrát jsme si zvykly pít mléko svařené, i když nám tolik nechutnalo. Dávala se do něj určitě nějaká antibiotika, protože se říkalo, že krávy by mohly být tuberkulózní. Naštěstí to bylo jen pár let a přečkali jsme to, ale myslím, že toto zaselo velkou nedůvěru lidí v kupované mléko na přímý konzum. Díky za toto téma Dani, ani jsem neměla představu, co jak působí. Zdravím a přeji hezký víkend.
To je zajímavé, to s tím penicilínem. O tuberkuloze jsem věděla, ale ne, že ji léčili.
Srážení mléka znám, když kolem jde bouřka. Srazí se samo - pak se z něj dají dělat skvělé palačinky. Srážení na tvaroh jsem zatím nedělala - ale vzhledem k cenám tvarohu na to možná dojde... Nevím jak u vás, ale u nás se prodejci naprosto zbláznili, všechno je dvakrát nebo třikrát dražší.
Krásný den, Dani, mějte se moc hezky.
Připadá mi to, jak pejsek s kočičkou dělali dort - jsou tam samé dobré věci. Mimochodem nemá tak Josef Čapek podíl na vzniku anglického slova GOODS? Určitě to jsou taky samý dobrý věci.
To je hezká asociace - pejskův a kočičin dort. To si musím zapamatovat. Krásný den, Michale, ať se daří.
(palec hore) Náhražky mléka jsou pro chemika vděčný studijní objekt. A ani nejsou moc dobré. :-P
Ten blog byl pro vás, Kláro, díky za tip. Mějte krásný den.
Zrovna včera moje žena koupila "Sójový nápoj s příchutí smetany" a to složení téměř přesně odpovídá vašemu článku:
Glukózový cukr, sójová složka 29% (sójový olej, sójová bílkovina), stabilizátory fosforečnan draselný a kaseinát sodný, protispékává látka oxid křemičitý, jedlá(?) sůl, aroma, emulgátor E481, antioxidant extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, barvivo karoteny.
Mléko mi moc dobře nedělá, tak tu náhražku v malé množství používám do kávy. Snad to přežiju ve zdraví.
Dano, děkuji
Horste, jenom si nezoufej a všechnu hořkost svou větrům dej...tím myslím větry venku, ne tamty....
Normální zdravý savec ztrácí schopnost tvorby laktázy již od mladého věku. Takže neschopnost trávit laktózuje je spíše znakem zdravého vývoje než nějaké alergie.
Dovolil bych si nesouhlasit. Pokud drtivá většina populace je schopna trávit laktózu, je tento stav trávicí soustavy normální a odchylka k neschopnosti trávit je známkou chyby.
Samozřejmě, ten argument "takhle je to u většiny, takže je to tak správně" není univerzální, ale v tomto případě je zřejmě namístě (stejně jako úvahy o počtu hlav či končetin u člověka - úvahy o sexuální orientaci kvůli požadované korektnosti vynechávám).
Paní Dano, já každé pondělí a každý čtvrtek žasnu, o čem všem dovedete zajímavě a poučeně psát. A protože k tomu nemám co rozumného dodat, často mlčím a nechávám klávesnici odpočinout.
Haf (to dodává Čumák na potvrzení).
Jste na mě moc hodný, Pavle, přeju krásný den, Vám i Čumáčkovi.