Chemie v kuchyni - proč želíruje zmrazený žloutek?

Proč se dá zmrazit syrový vaječný bílek, ze žloutku se ale během zmrazení stává gumová hmota? Jak tomu zabránit? Další blog o chemii ... v kuchyni. (délka blogu 3 min.)

Možná jste to už někdy zkoušeli. Máte přebytek vajec a tak se je rozhodnete zamrazit. Nejspíš je každému jasné, že zmrazit celá vejce není dobrý nápad. Obsahují hodně vody. Voda během mrznutí zvětšuje svůj objem, je tedy hodně pravděpodobné, že vejce pukne. Vejce jste tedy předtím, než jste ho schovali do mrazáku, rozklepli. I v tomto případě vás čeká nemilé překvapení. Po rozmrazení totiž bude mít bílek své obvyklé vlastnosti, zato žloutek bude prakticky nepoužitelný. Místo hladké, krémovité konzistence najdete po rozmrazení tvrdou, želatinovou hroudu. Žloutek se srazil a nedá se už napravit.

Tento jev je nepříjemný, můžete se mu ale vyhnout. Návod na správné mražení vaječného žloutku dává... chemie.

Sůl a pH jako záchrana žloutků

Vaječný žloutek obsahuje tuky a bílkoviny, které při teplotách pod −6 °C vzájemně reagují, takže vytvoří pevné, gumovité sraženiny. Tato „želírovací“ reakce je prakticky nevratná. Vědci z Maďarska přišli se zajímavým řešením. V rámci studie publikované v odborném časopise Agriculture zkoumali, jak se dá vaječný žloutek už před zmrazením chránit před želírováním pomocí úpravy pH a přidáním obyčejné soli.

Vzali pasterizovaný žloutek, přidali do něj 5 % soli a upravili jeho pH na tři různé hodnoty: 5,7 – 6,0 – 6,3. Směs pak zmrazili na čtyři týdny při –18 °C a následně rozmrazili.

Ukázalo se, že nejlepší výsledky měly vzorky žloutků při pH 6,0 a 6,3. Žloutek nezgelovatěl a i po zmrazení a rozmrazení vypadal jako čerstvý.
Jeho emulgační schopnost – tedy schopnost vytvářet hladké směsi s tuky (např. při výrobě majonéz a omáček) – se dokonce výrazně zlepšila.
Přitom trochu utrpěla jeho barva a vzhled, které ale zůstaly celkově přijatelné.

Co se děje při zmrazení žloutku?

Žloutek obsahuje vodu, tuky a bílkoviny, které společně vytvářejí složitou koloidní strukturu. Při zmrazení se tvoří ledové krystaly, které vytlačují vodu. To způsobuje denaturaci proteinů – mění se jejich struktura, rozvinou se a slepí se dohromady. Výsledkem je síťovitá gelová struktura, která je pevná, gumovitá. Proces se nedá obrátit. Žloutek ztrácí tekutost i emulgační schopnosti.

Proč pomáhá sůl a úprava pH?

Sůl (NaCl) se po rozpuštění ve vodě rozpadá na ionty: Na+ a Cl-. Tyto ionty oslabují elektrostatické interakce mezi proteiny. To zase brání tomu, že se proteiny mezi sebou slepují. Díky vlivu soli se tedy zvyšuje stabilita bílkovin v roztoku vody.

Vliv pH

Proteiny mají tzv. izoelektrický bod, který odpovídá hodnotě pH, při kterém mají části molekuly nulový náboj a nepohybují se tedy v elektrickém poli. Když se pH udržuje mimo tento bod, molekuly proteinů nesou určitý lokální náboj, jejich jednotlivé úseky se odpuzují - a to zabraňuje slepování.
Vědci zjistili, že dva hlavní žloutkové proteiny mají izoelektrický bod kolem pH 5 - 5,5.

Když se pH roztoku od tohoto bodu dostatečně vzdálí (zde například 6 - 6,3), je protein chráněn před sražením během zmrazení.

Ilustrace: Zdroj D. Tenzler

Jak se dá zmrazit žloutek - aniž by se srazil

Oddělte žloutky od bílků. Přidejte trochu soli (asi 5 g na 100 g žloutku). Ke stabilizaci žloutku se dá použít také cukr. V tomto případě stačí 1,5 lžičky cukru na 4 žloutky.

Pokud můžete, změřte a upravte pH pomocí potravinářské kyseliny citronové nebo jedlé sody. Ideálně na pH 6,0–6,3. Měřicí přístroj, kterým se dá určovat pH, jistě nemá doma každý - i když ale žloutky jen osolíte nebo ocukrujete, dočkáte se dobrého výsledku. .

Nalejte žloutky do malých nádobek nebo tvořítek a zamrazte. Po rozmrazení použijte jako čerstvý žloutek – do omáček, krémů i pečení.

Není to žádná věda a s trochou šikovnosti to zvládnete i v domácích podmínkách.

Zdroje: Odkaz, Odkaz


Autor: Dana Tenzler | pondělí 16.6.2025 8:00 | karma článku: 17,00 | přečteno: 489x

Další články autora

Dana Tenzler

Druhá Země - nebo spíš planeta s ďábelskou atmosférou?

Když se řekne Země 2.0, většina z nás si představí planetu podobnou té naší: s modrou oblohou, oceány a atmosférou - planetu, která umožňuje život.

14.7.2025 v 8:00 | Karma: 16,48 | Přečteno: 212x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

První trojan Saturnu

Vědci objevili u Saturnu první zatím známý asteroid typu trojan. To jsou tělesa, která mají zvláštní oběžnou dráhu a doprovázejí planetu na její dráze kolem Slunce. Podaří se ho navštívit? (délka blogu 3 min.)

10.7.2025 v 8:00 | Karma: 16,02 | Přečteno: 265x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Jak vznikají superzemě a minineptuny?

Exotické typy planet, kterým vědci říkají superzemě a minineptuny se, jak se zdá, netvoří nahodile. Vědci provedli simulace, které vyjasnily, jak takové planety mohou vznikat a proč se pozorují jen planety určitých hmotností.

7.7.2025 v 8:00 | Karma: 16,02 | Přečteno: 265x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Jak vznikly ve vesmíru první chemické prvky ?

Dnešní blog potěší hlavně chemiky. Odkud pochází ve vesmíru první chemické prvky, ze kterých se pak vytvořily všechny ostatní? (délka blogu 3 min.)

3.7.2025 v 8:00 | Karma: 20,37 | Přečteno: 276x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

JWST - objev planety, podobné Saturnu

Vesmírný teleskop Jamese Webba objevil svou první planetu, kroužící kolem velmi mladé a malé hvězdy - rudého trpaslíka TWA 7. Proč je tento objev zajímavý a jak k němu došlo? (délka blogu 3 min.)

30.6.2025 v 8:00 | Karma: 16,61 | Přečteno: 198x | Diskuse | Věda

Nejčtenější

A modré přilby jen přihlížely... Fotka ze Srebrenice dodnes straší Nizozemsko

9. července 2025

Seriál Nizozemští vojáci sedí na střeše obrněného vozidla, vedle sebe modré přilby. Pod nimi stojí tisíce...

Proslavily ji šaty z minerálky. Topmodelka z ikonické reklamy se vrátila do Varů

7. července 2025  9:35

Michael Douglas, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard. Celá řada hvězd a celebrit ozdobila letošní...

Drát, který odpojil polovinu Čech. ČEPS zveřejnil snímky poškozeného vedení

10. července 2025  14:06

Provozovatel přenosové soustavy ČEPS zveřejnil ve čtvrtek poprvé i snímky poškozeného vedení V411....

Zemřel hrdina vítězného dokumentu z Varů, policie ho našla v rybníce u Prahy

13. července 2025  11:34,  aktualizováno  18:47

V rybníku v Ohrobci u Prahy našli svědci v neděli ráno mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí soudní...

Sucho na Orlíku. Hladina Vltavy je o deset metrů níž a odhalila starý jez, mlýn i bunkr

12. července 2025  6:02

Ve vodní nádrži Orlík je kvůli suchu až o deset metrů méně vody. Kvůli nedostatku vody ve Vltavě...

Sladká lavina z Ukrajiny děsí české cukrovary, zvýší se kvóty na dovoz

15. července 2025

Premium Plánované zvýšení bezcelních kvót na dovoz ukrajinského obilí, vajec, drůbeže, ale hlavně cukru...

Ruský klášter v Česku za desítky milionů. Kde vzali peníze na jeho nákup a opravu

15. července 2025

Premium V Loděnicích u Berouna stojí největší pravoslavný klášter v Česku. Do dálky je vidět, jak honosně...

Libye hrozí stejně jako boj na Ukrajině, varují Řecko a Itálie před migrací z jihu

15. července 2025

Premium Lodě s nelegálními migranty opět vyplouvají ve velkých počtech směrem k italské Lampeduse či k...

Útok injekcemi, nebo davová hysterie? Policie ve Francii tápe a důkazy chybí

14. července 2025  21:47

Během francouzského festivalu Fête de la Musique nahlásilo 145 mladých lidí vpich injekcí...

  • Počet článků 1097
  • Celková karma 18,50
  • Průměrná čtenost 1258x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.