- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Já jednou nastrouhal a zkonzumoval najednou tři nebo čtyři oříšky. Žádné extra stavy z toho nebyly, spíš nepříjemný dojezd
ha...tak proto přestože nesnáším kafčo v jakékoliv podobě a chci se zbavit alergie a bolesti hlavy přidávám vanilku a muškát do Turka abych byl schopen ten patok vypít já bloud myslel že přebíjím vůni a přitom jsem obyčejný feťák mušk.oříšek na špičku nože používám při potížích žaludku...místo endiaronu hezký článek a den jadýrka jablek cyankáli bude příště? aneb vznik života ...
Nezkoušel jste ochutit kávičku (to je jedno jestli turka nebo překapávanou) špetkou mletého kardamomu? Začne chutnat jinak. Samosebou chce to dobře na středně jemno namletou kávu. Mě nejvíc chutná Havajský ořech, ale je děsně drahý, a tak si kupuji jen když vyhlásí sleva a tedy si ho schovávám na sváteční chvíle. Anebo když mi jdou nervy šejdrem. Mimochodem, když je ta kávička příjemně teplá, zkuste si k ní dát po jedné maliny. Lidl prodává čerstvé a krabička mi vychází na 4 kávičky. Připadám si teď jak Maruška, co se vrací od 12 měsíčků.
no...budu se desinfikovat raději stejně jako doposud
Vida, nenapadly by mne halucinogenní účinky Dano. A to oříšek používám. Asi nejvíc do tvarohu do koláčů a lineckého štrůdlu. Samozřejmě, že ho naškrábu na tom maličkém struhadélku jen trošku, je hodně aromatický, ale tvaroh je s ním jedinečný. Pokud dám do tvarohu oříšek, už nestrouhám citronovou kůru - zajímavé, ale hořkne. No nic, díky za předpis - podle Hildegardy to vyzkouším. Nevypadá to špatně. A nebojte, dám pozor na halucinogeny.
a přidáteli anýz to teprve si chuťové a smyslové pohárky přijdou na své....máslové anýzky spojené tvarohem či jinou hmotou jsem učil děti již kolem čtvrtého roku
Jaj, mně muškátový oříšek nechutná. Mám být smutná? Asi radši ne :-). Díky za článek :-).
. . . . ."Dobře naladit, nebo otrávit?" . . . .Dík za blog p.Tenzler. Trochu odbočím, když dovolíte? Otrávit se dá i obyčejnými švestkami. Na podzim jsem každý den při venčení psa chodil okolo švestkového sadu. Protože byla nadúroda švestek, rozhodl jsem se , že se na zimu "nadopuji" vitamíny ze švestek. Snědl jsem jich opravdu požehnané množství. Ale po 14 dnech mi počaly trnout nohy, nepravidelně bušit srdce , hrozila mi srdeční fibrilace atd. Moje lékařka mě poslala na krev. K jejímu zděšení zjistila, že mám drasticky překročenou hladinu draslíku v krvi tak , že ohrožuje můj život. Po kratší debatě vysledovala pravou příčinu - švestky, které obsahují nadměrné množství právě tohoto prvku. Tak ale, je pravda, že krom uvedených problémů švestky i ve velkém množství opojný účinek nemají, ale toho se jejich zkvašením, následnou destilací a poté konzumací výsledného produktu dá velmi snadno dosáhnout.. . . . . . Mějte se hezky a karma.
Ještě nebezpečnější jsou švestková jádra v peckách. Ale i tady je to jako u toho oříšku, v malém množství báječně ochucují náplně do košíčků. Každý podzim si vyloupám jádra ze švestek, ze kterých připravuji dva plechy koláčů - to je tak akorát, ony jsou tenké - a pak, když jsou usušené je utluču v hmoždíři a přidávám do ořechové náplně košíčků na vánoce. Ozvláštní chuť a jsou moc dobré, ale v kuchařkách je u nich varování - neužívat velká množství. Nikdy mi ale po dvou plechách nic nebylo - možná proto, že košíčků bylo dost pro pět lidí k svátkům a nesnědly se naráz. To mně napadlo až teď.
Muškátový květ používám do polévek - brokolicová, pórková, květáková, občas do játrové nádivky.
To si budu pamatovat, díky za tip. Mějte krásný den, Mileno a díky za návštěvu blogu.
Tento článek je zde jak na zavolanou! S muškátovým oříškem jsem bojovala před pěti dny. Usmyslila jsem si totiž uvařit karlovarský knedlík. Projíždím recepty na netu a co čert nechtěl, všechny recepty hlásají špetičku muškátového oříšku! Nabyla jsem dojmu, že bez něho knedlík uvařit nelze, a tak jsem muže pověřila nezvyklým úkolem. Sežeň muškátový oříšek, jestli chceš jíst. Nedoufala jsem v úspěch, protože on nemá chození po supermarketech vůbec rád. Leč povedlo se, za půl hodinky už na mě mával sáčkem mletého muškátového ořechu od Kotányi a já mohla dovařit oběd. Po něm jsme měli dobrou náladu a já díky Vám už vím, proč.
Bravo! Do knedlíků je nedávám, ale věřím, že je to dobré. Má to takovou příchuť. Příště to zkusím.
... že bych udělala novou vánoční kreaci? Linecké s nadstavbou pro hezké večery?
Krásný den, Jarmilo, mějte se hezky.