Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chemie v kuchyni - botulismus při zavařování

Seriál o zavařování - konkrétně o botulismu, otravě, která hrozí u některých z domácích konzerv. Dnes: co je to vlastně botulismus a jak se nám dostane do jídla prudký jed, který způsobuje smrtelné otravy? (délka blogu 3 min.)

Dnes začíná malý seriál o zavařování - z pohledu chemika, který rád surfuje po internetu. Právě internet totiž vnáší do krásného hobby zavařování pořádný zmatek. V diskuzích se setkávají lidé znalí i neznalí a lidé, kteří rádi podléhají panice. V poslední době se šíří dojem, že veškeré zavařování je vlastně životu nebezpečné a člověk se může kdykoliv čímkoliv otrávit a zemřít. Každá další mediálně podpořená zpráva o někom, kdo se skutečně otrávil a zemřel - tento dojem jen upevňuje. To, že dříve zavařovala téměř každá domácnost a přesto se na ulicích nekupily hromady mrtvol totiž není pro panikáře žádným argumentem. Odpovědí vám, že se o otravách prostě nemluvilo. 

Jak tedy vypadá ve skutečnosti situace s botulismem? Jak otrava vypadá a jak se jí dá předejít? Téma je tak rozsáhlé, že ho musím rozdělit do několika blogů. 

Co je to vlastně botulismus?

Botulismus je otrava - a nikoliv bakteriální infekce, jak se mnozí domnívají - i když bakterie v něm hrají hlavní roli. Bakterie totiž jed, kterým je otrava vyvolána, vyrábějí. 

Botulismus je způsobem přírodním a silným jedem, botulotoxinem. Otrava mimochodem, pokud se neléčí a někdy i navzdory léčení, končí smrtí. Je tedy dobře o ní vědět a je dobře vědět jak jí předcházet nebo alespoň znát její příznaky. 

Botulotoxin

Botulotoxin je jeden z nejsilnějších přírodních toxinů. Je produkován bakterií Clostridium botulinum. Botulotoxin je neurotoxin. To znamená, že paralyzuje nervy. 

Otravy si všimnete díky tomu, že postupuje typicky tzv. odshora dolů. Nejprve vás postihne dvojité vidění. Následně nemůžete hýbat očima, vidění je rozmazané. Jako další je postižená řeč a pacient trpí suchostí v ústech. Opravdu nebezpečná je pak další fáze, když projevy otravy dosáhnou dýchací soustavu. 

První příznaky  otravy se mimochodem objeví většinou od několika hodin do 3 dnů.  

Vzhledem k tomu, že dnes si už většina lidí kupuje jídlo, které je vyrobeno průmyslově - se s takovou otravou málokdo setkal. To se ale může rychle změnit - pokud nás například opustí náš dnešní blahobyt a lidé budou odkázaní na domácí výrobu. 

Potravinový botulismus se obvykle vyskytuje při požití domácích konzerv, takže často onemocní několik lidí z jedné konzervy. Ve střední Evropě je ročně hlášeno několik desítek případů - způsobených například vlastnoručně uzenou rybou, fazolemi nebo třeba zavařenou šunkou. 

O životě bakterie Clostridium botulinum

Hlavní hrdinka dnešního blogu to má ve skutečnosti značně komplikované. K rozmnožování potřebuje (podobně jako jiné organismy na naší planetě) vodu a pokojovou teplotu. Sama ale vůbec nemá ráda kyslík, což je problém, který řeší po svém. Kromě toho nemá ráda kyselé prostředí. To znamená, že žije vlastně jen v bahně, tedy ve vlhkých oblastech, kam se nedostane vzduch, a ve střevech jiných živočichů. 

Bakterii zničí už teplota 80 °C. 

Pokud tedy maso tepelně zpracujete (i kdyby bylo touto bakterií nakaženo), zničíte ji varem nebo při pečení. 

Možná už bakterie stihly vyprodukovat jed botulotoxin, který je velmi nebezpečný. Zároveň je ale i on tepelně nestabilní. Dá se velice dobře zneškodnit. 

Jed se ničí se už po 5 minutách při 80 °C nebo po 1 minutě při 85 °C. 

Při běžném vaření tedy není ani bakterie ani její jed nijak moc nebezpečný. Situace se dramaticky mění v případě, když potraviny zavařujeme a nakládáme pro pozdější použití. Bakterie se totiž umí nepříznivým podmínkám bránit tím, že vytváří spory, které přežívají i běžné zavařování ve vodní lázni.  

Spory této bakterie mají velice odolný povrch, takže nemají problém s kyselým prostředím, nebo třeba chladem. Také vůči horku je poměrně odolná. 

Pokud se později spora dostane do prostředí, které bakterii vyhovuje, tak znovu ožije a začne se množit. To znamená, že postižené mohou být všechny konzervy z potraviny, které bakterii chutnají - kromě těch, které jsou dostatečně okyselené. 

Jak se dostane Clostridium botulinum do našeho jídla?

Spory této bakterie (ne ona sama, protože nemá ráda kyslík) se nacházejí v zemi. Mohou tedy kontaminovat všechny rostliny nebo jejich části, které přicházejí se zemí do styku. V praxi to znamená, že největší pravděpodobnost nálezu spor je na vnějších částech zeleniny. 

Dobrá zpráva je ta, že pokud například sníte neočištěnou zeleninu, nebudete mít s botulinovou bakterií problém - kontaminace sporami ještě neznamená, že máte kontakt s opravdu aktivní bakterií, která by vyráběla toxin. 

Botulinu se někdy také říká klobásový jed - což vysvětluje druhý způsob, jak se nám dostává bakterie do jídla - s masem. Pokud došlo k náhodnému poškození střeva jatečného zvířete a střevní obsah se nějakým způsobem dostal do kontaktu s masem, mohou se s ním přenést také bakterie, které ve střevě žily. 

Pravděpodobnost, že maso, které kupujeme, bylo kontaminováno, je velmi nízká. V dnešní době jsou všechny procesy zpracování masa extrémně kontrolované. To ale samozřejmě neplatí pro domácí porážku. 

 

Zdroj: Thermische Konservierung in der Lebensmittelindustrie, Gert Hartwig, H. P. Skrobisch und Heiko von der Linden, 2021. https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Merkblaetter/Ratgeber_Botulismus.html

 

Příště: Historie botulismu - nemoc, kterou zná lidstvo díky válkám

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 23.10.2023 8:00 | karma článku: 25,60 | přečteno: 1115x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Záhada rezavých koček

Všimli jste si, že naprostá většina zrzavých koček jsou ... kocouři? Jen jedna z pěti zrzavých koček je kočičí dáma. Vědci nedávno zjistili, čím je to způsobeno. (délka blogu 3 min.)

13.1.2025 v 8:00 | Karma: 23,87 | Přečteno: 403x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Dva starší přístroje - jeden nový pohled na věc

Dokonce ani starší teleskopy nepatří do starého železa - i když dnes existují daleko novější a citlivější přístroje. S letitou technikou se dá dělat i úplně nová věda. (délka blogu 3 min.)

9.1.2025 v 8:00 | Karma: 16,87 | Přečteno: 247x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Vědci v Japonsku zjistili, jak nechat narůst nové zuby

Tým japonských vědců pracuje na vývoji léku, díky kterému by mohly pacientům dorůstat ztracené zuby. Letos se bude poprvé testovat na lidech. (délka blogu 2 min.)

6.1.2025 v 8:00 | Karma: 35,59 | Přečteno: 3803x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Io

Když objevil Galileo Galilei pomocí svého jednoduchého dalekohledu Jupiterův měsíc Io, netušil, že se jedná o nejaktivnější měsíc Sluneční soustavy. Ve vesmíru ale nemusí být tento exotický měsíc výjimkou. (délka blogu 3 min.)

2.1.2025 v 8:00 | Karma: 19,69 | Přečteno: 291x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Beton v antickém Římě

Proč je materiál, který byl využíván v antickém Římě, svými vlastnostmi dokonce o něco lepší než dnešní beton? (délka blogu 3 min.)

30.12.2024 v 8:00 | Karma: 30,89 | Přečteno: 740x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

Střílela. A otočila zbraň proti sobě. Instruktor neměl šanci reagovat

8. ledna 2025

Premium Na Střelnici Templář ve Znojmě přišel v neděli muž s patnáctiletou dcerou. Chtěli si zastřílet....

Virus v Číně plní nemocnice i márnice. Nepanikařme, uklidňuje Prymula

6. ledna 2025  10:53

Premium Čína zažívá dramatický nárůst infekcí respiračním virem HMPV (lidský metapneumovirus), což vyvolává...

Fiala zničil tuto zemi, Pavel je loutka vládnoucí moci, říká v Rozstřelu Zeman

9. ledna 2025

Rozstřel Miloš Zeman přijal pozvání do pořadu Rozstřel na iDNES.cz. V rozsáhlém rozhovoru s moderátorem...

Exmanžel si z mého účtu poslal stovku. Klienty Spořitelny zaskočila změna

6. ledna 2025  11:32,  aktualizováno  12:04

Klienty České spořitelny překvapila novinka, kterou od Nového roku mají disponenti účtů. S účtem, k...

V Mostě uhořelo šest lidí. Restaurace byla v jednom plameni, popsal hasič

12. ledna 2025  6:54,  aktualizováno  13:09

Přímý přenos Při výbuchu a požáru v restauraci U Kojota v ulici Františka Halase v Mostě zemřelo nejméně šest...

Už žádný koks, Rusové jsou blízko. Ukrajinští oceláři dostali další velkou ránu

13. ledna 2025  20:50

Ukrajina zastavila těžbu v dole na koksovatelné uhlí v Pokrovsku kvůli blížícím se ruským okupačním...

Po tragédii v Mostě volá Praha po častější kontrole plynových ohřívačů

13. ledna 2025  20:47

Pražské městské části ani TSK neevidují plynové ohřívače v restauracích, jejich povolování je mimo...

Ničivé požáry v Kalifornii mají už 24 obětí, oheň se nedaří zastavit

13. ledna 2025  5:38,  aktualizováno  20:38

Počet potvrzených obětí požárů v kalifornském Los Angeles a okolí vzrostl na nejméně 24. Oznámily...

USA označily za teroristickou síť, k níž se hlásil i vrah gayů na Slovensku

13. ledna 2025  20:13

Americká vláda v pondělí označila krajně pravicovou internetovou síť Terrorgram Collective za...

  • Počet článků 1045
  • Celková karma 23,87
  • Průměrná čtenost 1276x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.