Chemie v kuchyni - botulismus při zavařování
Dnes začíná malý seriál o zavařování - z pohledu chemika, který rád surfuje po internetu. Právě internet totiž vnáší do krásného hobby zavařování pořádný zmatek. V diskuzích se setkávají lidé znalí i neznalí a lidé, kteří rádi podléhají panice. V poslední době se šíří dojem, že veškeré zavařování je vlastně životu nebezpečné a člověk se může kdykoliv čímkoliv otrávit a zemřít. Každá další mediálně podpořená zpráva o někom, kdo se skutečně otrávil a zemřel - tento dojem jen upevňuje. To, že dříve zavařovala téměř každá domácnost a přesto se na ulicích nekupily hromady mrtvol totiž není pro panikáře žádným argumentem. Odpovědí vám, že se o otravách prostě nemluvilo.
Jak tedy vypadá ve skutečnosti situace s botulismem? Jak otrava vypadá a jak se jí dá předejít? Téma je tak rozsáhlé, že ho musím rozdělit do několika blogů.
Co je to vlastně botulismus?
Botulismus je otrava - a nikoliv bakteriální infekce, jak se mnozí domnívají - i když bakterie v něm hrají hlavní roli. Bakterie totiž jed, kterým je otrava vyvolána, vyrábějí.
Botulismus je způsobem přírodním a silným jedem, botulotoxinem. Otrava mimochodem, pokud se neléčí a někdy i navzdory léčení, končí smrtí. Je tedy dobře o ní vědět a je dobře vědět jak jí předcházet nebo alespoň znát její příznaky.
Botulotoxin
Botulotoxin je jeden z nejsilnějších přírodních toxinů. Je produkován bakterií Clostridium botulinum. Botulotoxin je neurotoxin. To znamená, že paralyzuje nervy.
Otravy si všimnete díky tomu, že postupuje typicky tzv. odshora dolů. Nejprve vás postihne dvojité vidění. Následně nemůžete hýbat očima, vidění je rozmazané. Jako další je postižená řeč a pacient trpí suchostí v ústech. Opravdu nebezpečná je pak další fáze, když projevy otravy dosáhnou dýchací soustavu.
První příznaky otravy se mimochodem objeví většinou od několika hodin do 3 dnů.
Vzhledem k tomu, že dnes si už většina lidí kupuje jídlo, které je vyrobeno průmyslově - se s takovou otravou málokdo setkal. To se ale může rychle změnit - pokud nás například opustí náš dnešní blahobyt a lidé budou odkázaní na domácí výrobu.
Potravinový botulismus se obvykle vyskytuje při požití domácích konzerv, takže často onemocní několik lidí z jedné konzervy. Ve střední Evropě je ročně hlášeno několik desítek případů - způsobených například vlastnoručně uzenou rybou, fazolemi nebo třeba zavařenou šunkou.
O životě bakterie Clostridium botulinum
Hlavní hrdinka dnešního blogu to má ve skutečnosti značně komplikované. K rozmnožování potřebuje (podobně jako jiné organismy na naší planetě) vodu a pokojovou teplotu. Sama ale vůbec nemá ráda kyslík, což je problém, který řeší po svém. Kromě toho nemá ráda kyselé prostředí. To znamená, že žije vlastně jen v bahně, tedy ve vlhkých oblastech, kam se nedostane vzduch, a ve střevech jiných živočichů.
Bakterii zničí už teplota 80 °C.
Pokud tedy maso tepelně zpracujete (i kdyby bylo touto bakterií nakaženo), zničíte ji varem nebo při pečení.
Možná už bakterie stihly vyprodukovat jed botulotoxin, který je velmi nebezpečný. Zároveň je ale i on tepelně nestabilní. Dá se velice dobře zneškodnit.
Jed se ničí se už po 5 minutách při 80 °C nebo po 1 minutě při 85 °C.
Při běžném vaření tedy není ani bakterie ani její jed nijak moc nebezpečný. Situace se dramaticky mění v případě, když potraviny zavařujeme a nakládáme pro pozdější použití. Bakterie se totiž umí nepříznivým podmínkám bránit tím, že vytváří spory, které přežívají i běžné zavařování ve vodní lázni.
Spory této bakterie mají velice odolný povrch, takže nemají problém s kyselým prostředím, nebo třeba chladem. Také vůči horku je poměrně odolná.
Pokud se později spora dostane do prostředí, které bakterii vyhovuje, tak znovu ožije a začne se množit. To znamená, že postižené mohou být všechny konzervy z potraviny, které bakterii chutnají - kromě těch, které jsou dostatečně okyselené.
Jak se dostane Clostridium botulinum do našeho jídla?
Spory této bakterie (ne ona sama, protože nemá ráda kyslík) se nacházejí v zemi. Mohou tedy kontaminovat všechny rostliny nebo jejich části, které přicházejí se zemí do styku. V praxi to znamená, že největší pravděpodobnost nálezu spor je na vnějších částech zeleniny.
Dobrá zpráva je ta, že pokud například sníte neočištěnou zeleninu, nebudete mít s botulinovou bakterií problém - kontaminace sporami ještě neznamená, že máte kontakt s opravdu aktivní bakterií, která by vyráběla toxin.
Botulinu se někdy také říká klobásový jed - což vysvětluje druhý způsob, jak se nám dostává bakterie do jídla - s masem. Pokud došlo k náhodnému poškození střeva jatečného zvířete a střevní obsah se nějakým způsobem dostal do kontaktu s masem, mohou se s ním přenést také bakterie, které ve střevě žily.
Pravděpodobnost, že maso, které kupujeme, bylo kontaminováno, je velmi nízká. V dnešní době jsou všechny procesy zpracování masa extrémně kontrolované. To ale samozřejmě neplatí pro domácí porážku.
Zdroj: Thermische Konservierung in der Lebensmittelindustrie, Gert Hartwig, H. P. Skrobisch und Heiko von der Linden, 2021. https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Merkblaetter/Ratgeber_Botulismus.html
Příště: Historie botulismu - nemoc, kterou zná lidstvo díky válkám
Dana Tenzler
Kazí nám modré světlo spánek?

Také rádi večer ležíte v posteli s telefonem nebo tabletem, projíždíte sociální sítě, čtete zprávy nebo knížku - a máte špatně svědomí, protože to prý kazí spánek? Dobrá zpráva pro všechny závisláky. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Chemie v kuchyni - proč želíruje zmrazený žloutek?

Proč se dá zmrazit syrový vaječný bílek, ze žloutku se ale během zmrazení stává gumová hmota? Jak tomu zabránit? Další blog o chemii ... v kuchyni. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Kolský superhluboký vrt

Pro někoho je to velkolepý vědecký projekt, pro jiného je to místo, odkud se ozývají nářky hříšníků a kde se skrývá brána do pekla. Historie Kolského vrtu. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Může být v oblacích Venuše život?

Může na Venuši existovat primitivní mikrobiální život? Takový exotický život by se mohl nacházet například ve vrstvě oblaků vysoko nad povrchem planety. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Jak život přetváří planetu? A co hledat na cizích vzdálených světech?

Jak poznat na cizí planetě, že na ní kdysi existoval život, podobný tomu našemu? Jaké stopy po sobě zanechal pradávný život na Zemi? Paradoxně je najdeme právě tam, kde je člověk nečeká - v neživé přírodě.
Další články autora |
Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář
Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...
Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou
V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...
Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu
Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...
Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král
Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...
Decroix odstraňuje magisterský titul. Vzdělání z Francie je výhoda, zastal se jí Fiala
Ze stránek vlády zmizel ve středu večer titul Mgr. u jména nové ministryně spravedlnosti Evy...
Írán popravil agenta Mosadu, americký útok rozzlobil Húsie, Hamás i Rusko
Sledujeme online Írán v neděli popravil muže, kterého odsoudil jako agenta izraelské zpravodajské služby Mossad. Jde...
Pět procent na obranu? Nesmysl, vláda neutratí ani dvě, řekl Babiš
Závazek Severoatlantické aliance (NATO) vynakládat pět procent HDP je podle předsedy hnutí ANO...
Údery Američanů zasypaly vchody do Fordó, naznačují satelitní fotografie
Satelitní snímky pořízené v neděli naznačují poškození vchodů do íránského podzemního jaderného...
Zaútočili jsme na jaderné provozy v Íránu, oznámil Trump. Teherán hrozí odvetou
Sledujeme online Spojené státy v noci na neděli zaútočily na tři íránské jaderné objekty, které zcela zničily,...

Dětská vlasová péče Childs Farm si získala srdce (i vlásky) malých testerů
Naše testerky se svými dětmi vyzkoušely dětskou vlasovou péči od značky Childs Farm. Jak byly spokojené s kvalitou obsahu, vůní a obalem? A jak...
- Počet článků 1090
- Celková karma 18,37
- Průměrná čtenost 1261x