Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tady mi něco není jasný... a nebo jsem něco přehlédl...

Podle Einsteina se zdá, že gravitace je tak trochu jiný typ síly protože způsobuje zakřivení prostoru a ostatní hmota se pak v tom prostoru prostě pohybuje po nejkratší možné dráze - z toho by se tedy zdálo, že takové to klasické "přitahování" vlastně ani není potřeba.

Z gravitonů se mi ale zase zdá, že ta gravitace je skutečně síla tak jak si ji představuje většina lidí. Prostě dvě tělesa si vymění gravitony a tak na sebe působí.

Mám si to tedy vysvětlit tak, že gravitony jsou jakési částice prostoru, kterými se to zakřivení realizuje? A vyměňují si je v tom případě skutečně dvě tělesa a nebo je to výměna mezi tělesem a prostorem?

0 0
možnosti
DT

Já to chápu v tom smyslu, že podle Einsteina si gravitace si hraje s něčím, čemu se říká časoprostor. Z jeho teorie pak vychází to zakřivení časoprostoru.

Kvantování pole (existence gravitonů) zase vychází z kvantových teorií pole.

Oba jevy jsou podle mě založeny na dvou různých teoriích, takže se nedají takhle přímo propojit.

Spojit se je pokouší teorie smyčkové kvantové gravitace, jestli to dobře chápu. Ta má ale pro změnu problém v tom, že předpovídá zrnitost prostoru a ta se definitivně neprokázala (pohled Hubble teleskopu do Deep Space by měl být trochu rozmazaný - a není).

Je to zajímavá otázka - a přiznám se, já na ni neznám odpověď. R^ Možná najdete nějaké vysvětlení sám - budu ráda, když se podělíte. R^ Mějte moc hezký večer, Honzo (alespoň myslím, že tam, kde jste, by měl být večer, i když vás mám zafixovaného jako "někde hodně daleko"). Mějte se moc fajn a díky za návštěvu blogu. R^:-)

4 0
možnosti
Foto

"Temná hmota" (jak byla zjednodušeně nazvána) je ono dosud neznámé, všudypřítomné fluidum, prostředí, které také pomocí gravitačních sil, působících mezi tělesy, zprostředkovává onu komunikaci v systému sledovaného vesmíru, jakožto součásti mnohem většího organického celku. Přeji hodně zdaru při dalším bádání.

0 1
možnosti
DT

Je mi líto - temná hmota není fluidum, je to opravdová hmota. Jen není vidět, protože nereaguje elektromagneticky (elektromagnetická síla se na ni "nelepí", takže například fotony skrz tu hmotu nezúčastněně proletí a ona prolétá například námi).

Ale pokud hledáte fluidum nebo náznak "étéru", bude se vám líbit příští blog a Higgsovo pole.

Pokud tvrdíte, že gravitony se pohybují nadsvětelnou rychlostí, tak to vás musím zklamat. Einsteinovy teorie jsou výborně ověřené - a ty říkají, že ne. Právě to je ten rozdíl mezi newtonskou a relativistickou fyzikou - u Newtona byla gravitace okamžitá, Einstein potvrdil, že se šíří také jen rychlostí světla.

3 0
možnosti
Foto

R^Tak nějak se vracím do klukovských let a sním o "Faradayově kleci," která by dokázala odstínit gravitony. Uvnitř by si pak mohl člověk plout ve stavu beztíže.

Díky za článek Danko, mějte krásný den s odstíněním všech zatěžujících starosdtí:-)

1 0
možnosti
DT

:-) To by byla skvělá věc. Jak by asi vypadala taková auta? R^ Upínací pásy by dostaly úplně nový význam :-) Málokdo by jezdil nepřipoutaný.

Mějte moc hezký zbytek večera, vy, Honzo i celá rodina. R^

1 0
možnosti
Foto

R^

P.S.: jen mně trošku straší to, že by se některé ,,neposedné mršky" někomu podařilo zavírat do klecí. Vzít je na vědomí a pochopit, to ano, ale chtít je ovládnout, tak to nevím. Nakonec leccos, co může svítit a hřát může taky dost kousat, nedej bože se i vzbouřit;-)

0 0
možnosti
DT

Všechno se dá zneužít, bohužel. Mám pocit, že v tomhle je lidstvo ještě o stupeň vynalézavější než při samotném bádání. Zase na druhou stranu - možná že hlavně díky tomu jsme ovládli planetu a stojíme na špici evoluce?

Děkuju za návštěvu blogu i diskuze, přeju vám moc hezký den, Jiří. R^:-)

1 0
možnosti
Foto

R^Zdravím a třeba se ta ohrádka jednou zaplní.;-):-)

0 0
možnosti
DT

Já myslím že ano. R^ Ale bude to chtí asi trochu jiné detektory, trochu jiné rozměry. Jednoho dne se to ale určitě uskuteční, jsem optimista. R^:-) Děkuju za návštěvu a přízeň, mějte krásný den, Kláro. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Heč, jsem první který Ti přeje hezký dnešní den!!R^:-):-)

0 0
možnosti
DT

Přeju krásný den, Horste. R^:-) Jako vždy první, čí milá slova si můžu přečíst. :-) Děkuju za přízeň i za návštěvy. R^

0 0
možnosti