Děkujeme za pochopení.
D57a70n42a 58Š49u51m44o23v80á
Zajímalo by mě, jestli je skleněná konzerva nakažená botulotoxinem nějak podezřelá i vizuálně. A pokud ano, tak jak brzo? Dani diky za další zajímavý díl.,,,☺️🤚
D86a45n32a 48T94e19n47z67l27e15r
Ano, je to vidět. Nedá se přesně říct, kdy, protože to záleží na tom, co jste do konzervy dala (jak moc nakažené to bylo) a jaká je okolní teplota. Víc bakterií nadělá víc nepořádku a když mají optimální podmínky, tak se množí rychleji. Teoreticky by to mělo být vidět za dva týdny, v praxi se čeká šest týdnů - pak už by mělo být něco poznat. Mluvíme ale o živé přírodě, takže je to jen přibližný fakt. Vždycky se může něco "pokazit" a konzerva se pokazí až později - vyloučit to nejde...
Děkuju a přeju krásný víkend, Dani, mějte se moc hezky.
K78l68á75r19a 19T16ů12m60o86v91á
Jednu dobu jsme experimentovali se zavařováním v troubě - v podstatě sterilizace suchým teplem. Výsledky nebyly nic moc, okurky rozvařené a kompoty se kazily. Ale tak viditelnou plíseň už snad dneska nejí nikdo. (Co jiného tam ještě bylo, jsme nezkoumali, a došli k tomu, že v paneláku se zavařuje blbě.)
D25a69n35a 25T55e27n58z25l28e23r
Taky by to mohlo být tím, že jste bydleli moc vysoko - nemyslím tím v paneláku vysoko, ale na nějaké vysočině. Pak voda dosáhne jen menší teploty a vře dřív. To by se mohlo bakteriím líbit. Vychází mi z toho, že nejlepší je zavařovat, když panuje tlaková výše. Vyšší teplota a vyšší rychlost zmírání různých breberek.
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
D49a73n85a 90Š73u82m40o42v38á
Mimochodem, sýrová vajíčka pili často operní pěvci. Působí prý moc dobře na hlasivky. Ti asi asi botulotoxin neřešili.
M21i30l74a24n 71Š74ť95a32s48t91n88ý
Nafouklé konzervy nebrat (už dlouho jsem takovou neviděl).
D52a97n91a 33T50e30n65z53l70e27r
Já ano, ale je fakt, že jsem ty věci zavařovala sama a bylo to podle špatného receptu.
Profesionální konzervu jsem taky neviděla zkaženou ani nepamatuju...
Krásný den, Milane, ať se daří.
M51i55c14h39a74l 95S48e33d81m44í28k
Masové konzervované produkty často jíme nastudeno na cestách - paštiky, lančmít atd. Zde je asi lepší spolehnout se na průmyslovou sterilizaci D12. Domácí produkty (obvykle s kvalitnějšími surovinami) by byly nastudeno jistější zavařené v papiňáku.
M81i88l11a26n 62Š32ť47a89s50t64n20ý
Taky mne napadly ty paštiky, které se konzumují zastudena.
- Počet článků 1045
- Celková karma 23,97
- Průměrná čtenost 1276x