Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D47a75n77a 92Š11u29m32o17v74á
Zajímalo by mě, jestli je skleněná konzerva nakažená botulotoxinem nějak podezřelá i vizuálně. A pokud ano, tak jak brzo? Dani diky za další zajímavý díl.,,,☺️🤚
D39a53n64a 54T33e96n93z11l38e68r
Ano, je to vidět. Nedá se přesně říct, kdy, protože to záleží na tom, co jste do konzervy dala (jak moc nakažené to bylo) a jaká je okolní teplota. Víc bakterií nadělá víc nepořádku a když mají optimální podmínky, tak se množí rychleji. Teoreticky by to mělo být vidět za dva týdny, v praxi se čeká šest týdnů - pak už by mělo být něco poznat. Mluvíme ale o živé přírodě, takže je to jen přibližný fakt. Vždycky se může něco "pokazit" a konzerva se pokazí až později - vyloučit to nejde...
Děkuju a přeju krásný víkend, Dani, mějte se moc hezky.

K59l54á39r65a 69T73ů94m38o66v79á
Jednu dobu jsme experimentovali se zavařováním v troubě - v podstatě sterilizace suchým teplem. Výsledky nebyly nic moc, okurky rozvařené a kompoty se kazily. Ale tak viditelnou plíseň už snad dneska nejí nikdo.
(Co jiného tam ještě bylo, jsme nezkoumali, a došli k tomu, že v paneláku se zavařuje blbě.)
D18a51n13a 11T50e95n86z14l23e76r
Taky by to mohlo být tím, že jste bydleli moc vysoko - nemyslím tím v paneláku vysoko, ale na nějaké vysočině. Pak voda dosáhne jen menší teploty a vře dřív. To by se mohlo bakteriím líbit. Vychází mi z toho, že nejlepší je zavařovat, když panuje tlaková výše. Vyšší teplota a vyšší rychlost zmírání různých breberek.
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
D26a66n92a 45Š22u32m37o34v92á
Mimochodem, sýrová vajíčka pili často operní pěvci. Působí prý moc dobře na hlasivky. Ti asi asi botulotoxin neřešili.
M49i94l76a98n 96Š46ť81a92s91t60n42ý
Nafouklé konzervy nebrat (už dlouho jsem takovou neviděl).
D81a55n40a 62T19e50n15z16l18e67r
Já ano, ale je fakt, že jsem ty věci zavařovala sama a bylo to podle špatného receptu.
Profesionální konzervu jsem taky neviděla zkaženou ani nepamatuju...
Krásný den, Milane, ať se daří.
M82i12c39h20a54l 34S46e18d14m83í63k
Masové konzervované produkty často jíme nastudeno na cestách - paštiky, lančmít atd. Zde je asi lepší spolehnout se na průmyslovou sterilizaci D12. Domácí produkty (obvykle s kvalitnějšími surovinami) by byly nastudeno jistější zavařené v papiňáku.
M76i88l82a15n 33Š91ť88a32s61t24n66ý
Taky mne napadly ty paštiky, které se konzumují zastudena.
- Počet článků 1081
- Celková karma 18,47
- Průměrná čtenost 1265x