Tibetský palác Potála, aneb Mezináboženský kalendář únor 2011

Dnes se podíváme se s vámi do paláce dalajlámů v tibetské Lhase, zjistíme, jaké náboženské svátky nás čekají v únoru 2011 a doporučím Vám zajímavou knihu, která nedávno vyšla.

Palác Potála, tradiční sídlo dalajlámů v hlavním městě Lhasa tibetské autonomní oblastiWikipedia, Commons, Ondřej Žváček

Jelikož edituji na české Wikipedii Portál Náboženství, řekl jsem si, že se podělím o části obsahu s čtenáři mého blogu.

Tento měsíc se podíváme do Paláce Potála. Potála je rozsáhlý palácový komplex, který se nachází na území Čínské lidové republiky v Tibetské autonomní oblasti ve městě Lhasa. Po mnoho staletí byla Potála tradičním sídlem dalajlamů, než byl roku 1959 14. dalajlama po čínské anexi nucen opustit palác i celý Tibet. Na místě stál palác již v 7. století, ale současná podoba má počátek v roce 1645. Palác byl postaven z hlíny, kamene a dřeva. Potála má podle tradičního pojetí více než 1000 místností, 10 000 svatyní a více než 20 000 soch. V Potále lze také nalézt hrobku pátého dalajlámy a jeho nástupců.

Mezináboenský kalendář na únor 2011

zdroj: Wikipedie, Portál:Náboženství, autor: převážně já. Velkou fotografii ve vyském rozlišení, kterou mimochodem vyfotil český fotograf Ondřej Žváček, naleznete tamtéž. Pokud naleznete v kalendáři nesrovnalosti, nebo snad patříte k nějakému náboženství a slavíte svátek zde neuvedený, napište mi to prosím do diskuse. Citovat tuto část lze pouze pod podmínkami svobodné licence CC-BY-SA

Doporučení pro tento měsíc

Vyšla zajímavá kniha, jejž předmluvu napsala česká spisovatelka a bývalá mluvčí Charty 77, Eva Kantůrková. Je to autobiografie náboženského přestavitele a zakladatele Církve sjednocení, reverenda doktora Son-mjong Muna s názvem Na cestě ke světu míru lásky a harmonie.

Dle Evy Kantůrkové je prazákladem a nejniternějším projevem Munovy vize objevení důležitosti rodiny a vytváření rodinných společenství v rámci nového náboženského hnutí, které přirovnává ke vzniku křesťanství nebo islámu. Základní myšlenky Munovy vize jsou pak rozprostřeny v jeho životním příběhu tak, jako by autor předpokládal jejich samozřejmost. Kniha obsahuje nejen vylíčení a výklad jeho hlavních životních událostí, ale současně též sděluje a zanechává následovníkům konkrétní odkazy.

Kniha se dá rozdělit do 3 částí:

  • V úvodu knihy jsou příběhy z Munova dětství, které formují charakter, a které čtenáře zavedou do severní Koreje doby koloniálního Japonska.
  • dalším stupněm je Munova náboženská činnost, nejprve lokální v nejbližším okolí, později se rozšiřující do celého světa navzdory korejské válce, pronásledování a několikerému uvěznění.
  • V závěrečné části knihy reverend Mun formuluje svůj konkrétní a aktuální odkaz, který má svět přivést k míru, lásce a harmonii, přičemž jistě zaujme originalita a odvážnost myšlenek, jak plánuje změny dosáhnout.

Každopádně jde o výjimečnou knihu výjimečného autora s výjimečnou vizí a cílem, která stojí za pozornost i za přečtení. Jde také o významné svědectví doby kdy byla Korea okolnostmi rozdělena na dvě znepřátelené země.

Knihu lze zakoupit v knihkupectvích, více informací se dočtete zde.

Další díly mezináboženského kalendáře  naleznete v této části mého blogu.

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/

Autor: Dalibor Musil | pondělí 31.1.2011 9:40 | karma článku: 10,65 | přečteno: 2133x