Sluneční elektrárny zahalené stínem ... podvodu

V minulých dnech vyšel v denním tisku najevo podvod, jak ve Španělsku v noci sluneční elektrárny vyrábějí elektřinu. Ale nikoliv pomocí zázračné technologie ze svitu Luny, ale nasvěcováním panelů světlem vyráběným přes dieselgnerátory. A prý je to jen špička ledovce.

Nutný servis paneluWikipedia

No jistě. Vždyť na to přišli jen díky tomu, že jim došlo, že dislokovaná elektrárna někde v kopcích prostě v noci vyrábět nemůže. To kdyby soudruzi v EU zjistili, že to takhle nasvěcují i ve dne, protože se to prostě "vyplatí"...

Ale proč sakra zaměstnávat dieselagregát, když stačí postavit vedle sluneční elektrárny např. vysokou pec, nebo raději naopak sluneční elektrárnu vedle nějaké továrny, nebo na obří administrativní budově. To pak stačí převést část spotřeby z továrny/pece/budovy přímo do sluneční elektrárny a odtud pak zpátky do sítě a pumpa na peníze je na světě.

To je takové perpetum móbile, tedy v podání úředníků EU (a i těch našich českých zelenáčů Zelených) spíše rempetum débile. A je to tak, jak to bývalo vždy: tam kde je jedna komodita za dvě různé ceny, vždy se okolo toho nahromadí banda příživníků, podvodníků, křiváků a jiné pakáže, která jinak poměrně bohulibý projekt rozvoje fotovoltaiky tam, kde to má smysl (místa bez možnosti zavést elektřinu drátem), posouvá do zcela nepraktických a nepoužitelných pozic.

Stejné je to tak i s větrníky v české kotlině, které by si na sebe za dobu životnosti nevydělaly, nebýt dotací do cen tzv. zelené (fuj, asi je zkažená) elektřiny.

Hádejte kdo to všecko spískal? A hádejte kdo ty stovky miliard které narveme do takovýchto nepoužitelných projektů zaplatí... ? Doufám, že to uvážíte v probíhajícím předvolebním boji a budete volit ty, kdož neměli s touto úpravou nic společného, případně ty, kdo se k zkažené elektřině dlouhodobě nehlásí. Nevydoloval by někdo jak kdo hlasoval na webu poslanecké sněmovny?

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/

Autor: Dalibor Musil | středa 21.4.2010 12:00 | karma článku: 31,02 | přečteno: 2059x