Panna Orleánská, aneb náboženský kalendář na červenec/srpen 2011

V letních měsících se podíváme do Francie a Řecka, a zjistíme, jaké náboženské svátky jsme propásli v červenci a jaké nás čekají v srpnu 2011.

Johanka z Arku, Notre-DameWikimedia Commons

Jelikož edituji na české Wikipedii Portál Náboženství, řekl jsem si, že se podělím o části obsahu s čtenáři mého blogu.

Pro červenec jsem vybral k nahlédnutí Francii, interiér katedrály Notre-Dame v Paříži a to konkrétně na sochu svaté Jany z Arku též Johanky z Arku zvané Panna orléanská. Johanka byla francouzská hrdinka a bojovnice proti Angličanům, která byla nakonec zajata a upálena jako čarodějka a kacířka, později však plně rehabilitována a nakonec svatořečena papežem Benedikt XV 16. května 1920.

V srpnu Vás pozvu do slunného Řecka s pomocí bájí, pověstí a malíře Dante Gabriela Rossettiho, který namaloval obraz Mnémosyné, která je podle řecké mytologiie personifikací paměti a matkou Múz (devíti bohyň krásných umění a vědy). Za pozornost stojí, že jako mnoho Rossettiho obrazů, i tento sdílí obličej jeho ženy.

Mezináboženský kalendář na červenec a srpen 2011

červenec

srpen

zdroj: Wikipedie, Portál:Náboženství, autor: převážně já. Velkou fotografii ve vysokém rozlišení, naleznete tamtéž. Pokud naleznete v kalendáři nesrovnalosti, nebo snad patříte k nějakému náboženství a slavíte svátek zde neuvedený, napište mi to prosím do diskuse. Citovat tuto část lze pouze pod podmínkami svobodné licence CC-BY-SA

Další díly mezináboženského kalendáře  naleznete v této části mého blogu.

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/

Autor: Dalibor Musil | neděle 31.7.2011 16:00 | karma článku: 8,75 | přečteno: 1418x