O sektách se nemluví

19. července 2008 došlo nedaleko Seoulu k havárii vrtulníku Sikorsky S-92 s 16 lidmi na palubě. Vrtulník nouzově přistál v silném dešti a za nízké viditelnosti. Při havárii vrtulníku, který krátce po přistání začal hořet, byli údajně lehce zraněni reverend Moon (88), jeho manželka a dalších 11 členů Hnutí sjednocení. Nakonec se ale ukázalo, že zraněni byli lehce zraněni jiní dva pasažéři, ostatní vyvázli bez zranění dříve, než vrtulník shořel.

Sikorski S-92, ilustraení fotoWikipedia Měl bych spíše napsat že o nových náboženských hnutích (NNH) se nemluví jinak, než špatně. Alespoň v českých médiích. Pokud totiž vejde ve známost například případ neexistující Aničky a mučení dětí skupinou psychopatů, která se jen "otřela" o Hnutí Grálu, pak se to rozmázne jako nebezpečná sekta a česká média neváhají případ nevkusně a zbytečně dlouho vláčet všemi dostupnými cestami - od denního tisku až po hlavní zpravodajskou relaci veřejnoprávní televize. Na sekty totiž pozor! Jsou nebezpečné! Zvlášť ty, co s tím nakonec neměly vůbec nic společného, jako již zmíněné hnutí.

Když ale má nějaká náboženská skupina slet na Strahovském stadionu (např. Svědkové Jehovovi), nebo když jiná náboženská skupina organizuje celoevropské turné, nebo když další připravuje koncerty a jiná protestní akci proti Queer pochodu v Brně, mlčí česká média jako zařezaná.

V případě reverenda Moona média mlčí taktéž. Přitom o této události informuje zcela objektivně např.
CNN, MSN News, The Canadian Press, Guardian, Washington Times (mimochodem založené rev. Munem), Washington Post, USA Today, ... a další.
Téma je to zajímavé i z toho důvodu, že Hnutí sjednocení bývá označováno za kult, který by měl podle teorií antikultovních hnutí a dalších odpůrců skončit po smrti zakladatele. Otázka nástupce je tedy velmi aktuální.
-A co na to Lidovky, MF-Dnes? -Ale kdež!
-Rudé Právo? -Děláte si srandu?
-A ČTK? -Škoda mluvit!
V české kotlině to přeci nic neznamená. Zde platí ohledně nových náboženských hnutí něco na způsob kartelové dohody. Pozitivní informace, například že někdo přežil nehodu vrtulníku, jsou ohledně NNH tabu.

Už si jen říkám, komu a proč se takové informace nehodí do krámu? Kdo to platí? A jaké další informace se také nedozvíme? A co ještě strpíme v zájmu politické korektnosti?

INFO: Hnutí sjednocení působí celosvětově a má cca. 3.000.000 členů (1995). V čechách je známo spíše jako Církev sjednocení a do povědomí veřejnosti vešlo především organizováním tzv. hromadných svateb. Založeno v roce 1952 v Koreji Son Mjong Munem (Moon). Náboženství vychází převážně z křesťanství, dále pak má znaky konfucianismu a tradičních korejských náboženství.

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/

Autor: Dalibor Musil | pondělí 21.7.2008 17:15 | karma článku: 11,52 | přečteno: 1338x