Novodobí piráti ze starých časů

Médii zmítají piráti. Nejsou to ani počítačoví piráti, ani piráti z Karibiku. Také to není komedie. Jsou to dobře vyzbrojení somálští gauneři s rychlými čluny a loděmi. Opravdu unášejí lodě i s posádkou a berou za to výkupné. A dělají to tam už řádku let, takže si říkám co je na jejich současné aktivitě tak mediálně mimořádného. Můj táta mi říkával: všechno souvisí se vším a nic se neděje jen tak samo o sobě. A měl pravdu.

Novodobí piráti ze starých dobkoláž Wikipedie/i.ehow.com Dalibor Musil

Pokud se nad tím hlouběji zamyslím, musím se vrátit až do doby prezidentování Ronalda Reagana. Ten totiž umořil tehdejší Sovětský Svaz nejen neustálým zbrojením, ale také ekonomickou válkou v podobě levné ropy. Domluvil se totiž se Saúdskými šejky, že budou těžit více ropy, než obyčejně.

Saúdské zásoby ropy mají totiž fígl v tom, že je musí pumpovat. V Arábii jim ropa neteče sama od sebe jako leckde jinde. Museí čerpat. A jsou tak bohatí, že je jim jedno, jestli zrovna čerpají, nebo nečerpají. Trh na to tehdy reagoval poklesem ceny ropy, čímž hodnota sovětských ropovodů naprosto devalvovala a nestačila ani na pokrytí nejnutnějších výdajů na armádu.

Dnes je situace podobná. Po strmém vzestupu cen ropy a problémech americké ekonomiky a těsně po událostech v Gruzii náhle (z našeho pohledu) klesla cena ropy. Mezi řádky se dozvídám, že Saúdové na americkou žádost opět zvyšují těžbu. Cena ropy dále klesá, ruská ropa je téměř neprodejná, Gazprom otírá pot z čela a ruský prezident a jeho šéf z KGB... hledají pomoc.

Ta přichází v podobě starých známých ze Somálska. Co kdybychom to tem Saúdům trochu prodražili? Třeba by pak už nebyli tak ochotní. Vždyť uneseme-li jednu, dvě saúdské lodě, budou muset zvýšit pojištění, platy, ochranu... a to všechno něco stojí. A když už jste v tom, uneste i nějakou jinou, ať to není tak okaté.

Myslíte, že je to fikce? Ale kdepak. Jen běžná praxe. A co na to běžní Somálci? Platí daň za bratříčkování se smrtí. Zanedlouho bude v Občanském institutu přednáška na téma -Máme se bát Ruska?- Máme? My v Čechách asi ne. Pohledem do Karlových Varů zjišťuji, že už jím vlastně jsme. Strach by byl tedy jaksi schizofrenní. Obecně si ale myslím, že ANO.

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/ 

Autor: Dalibor Musil | pátek 21.11.2008 9:30 | karma článku: 15,29 | přečteno: 1274x