Hari Mandir Sáhib, aneb mezináboženský kalendář na březen 2011

Dnes se podíváme do Zlatého chrámu, nejposvátnější svatyně sikhismu v indickém Amristaru, zjistíme, jaké náboženské svátky nás čekají v březnu 2011 a doporučím Vám zajímavou knihu pojednávající o tvorbě encyklopedie.

Harimandir SáhibaPaulrudd, Wikimedia Commons

Jelikož edituji na české Wikipedii stejnojmennou rubriku, řekl jsem si, že se podělím o části obsahu s čtenáři mého blogu.

Tento měsíc se podíváme na Zlatý chrám Hari Mandir Sáhib, nebo též Harimandra Sáhib, což je nejposvátnější svatyně sikhismu, která se nachází v Amritsaru, v indickém státu Paňdžáb. Harimandir doslova znamená „Boží chrám“, Hari je výraz pro Boha a Mandir znamená chrám. Jde tedy doslova o chrám boha. Stoupenci Sikhismu, pro něž je chrám symbolem svobody a duchovní nezávislosti, přicházejí do chrámu z celého světa, aby si užili jeho okolí a nabídli zde modlitby.

Mezináboženský kalendář na březen 2011

  • ✹ 2. března – víra Bahá'í začíná devatenáctidenní půst, během dne se nejí ani nepije.
  • 神道 3. března – šintoistický svátek Hina-matsuri, festival panenek, oslava dcer v rodině.
  • ☸ 5. března 2011 - Losar, buddhistický svátek v tibetském buddhismu, tibetský Nový rok.
  • ☸ 19. března 2011 – slaví se Cio tryl Dychen, svátek tibetského buddhismu, jeden ze čtyř největších svátků.
  • ✡ 20. března 2011 - Purim, menší židovský historický svátek/slavnost připomínající vysvobození perských Židů dle Knihy Ester.
  • † 21. března – den jarní rovnodennosti • ✹ víra Bahá'í slaví Nou-Rúz, začátek Nového roku •☥pohanský svátek Ostara, oslava přicházejícího jara a sabat jarní rovnodennosti, označován též Eostre, Alban Eiler a Den Paní • 神道 šintoismus slaví Shubun-sai, rovnodennost, den pro návštěvu hrobů

zdroj: Wikipedie, Portál:Náboženství, autor: převážně já. Velkou fotografii ve vysokém rozlišení, která se mimochodem stala fotografií měsíce, naleznete tamtéž. Pokud naleznete v kalendáři nesrovnalosti, nebo snad patříte k nějakému náboženství a slavíte svátek zde neuvedený, napište mi to prosím do diskuse. Citovat tuto část lze pouze pod podmínkami svobodné licence CC-BY-SA.

Doporučení pro tento měsíc: kniha o Wikipedii: Wikipedie, průvodce na cestě za informacemi, napsaná kolektivem autorů - samotnými wikipedisty.

Kniha čtenáře nejen provede Wikipedií a sdělí nejen jak Wikipedii číst, ale především na jakých pilířích Wikipedie stojí a co je to tedy vlastně ta Wikipedie, ale také jak ji psát, jak do ni lépe přispívat a jak se účastnit rozhodování v komunitě při její tvorbě. V neposlední řadě je uvedeno, jak užívat obsah Wikipedie v souladu s autorskými právy (asi bych si to měl taky prostudovat) a jsou představeny další sesterské projekty Wikipedie, jejichž názvy nechávají tušit, co se za nimi skrývá (např. Wikislovník, Wikicitáty, atd.) a nadaci Wikimedia, která stojí v pozadí všech projektů a aktivit.

Knihu bych doporučil do knihovny každého wiki-nadšence a také do každé školy, aby bylo z čeho čerpat informace např. na hodině počítačů. je totiž vhodná pro všechny začátečníky jako úvod do tématu, bez kterého jsou začátky většinou těžké, nebo i zcela nemožné.

Knihu je možné koupit v knihkupectvích. Více informací o knize je zde.

Další díly mezináboženského kalendáře  naleznete v této části mého blogu.

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/

Autor: Dalibor Musil | pondělí 28.2.2011 9:00 | karma článku: 5,94 | přečteno: 1274x