Darwinův mýtus, život a lži Charlese Darwina

nedávno jsem si přečetl knihu, která ukazuje Darwinův život bez příkras a zároveň ukazuje Darwinův život i z lepších stránek a nesklouzává k jeho démonizaci jako většina kritiků. Kniha popisuje Darwina a jeho teorie, jak je neznáme. O tom co jsem si z toho odnesl já je tento článek.

Darwinův mýtus, život a lži Charlese Darwina od Benjamina Wikera

Po přečtení této knihy jsem objevil pro mne zatím neznámou část Darwinova života, kde je v různých částech jeho života popsán jako:

  • jako zcela obyčejný (možná až příliš obyčejný) mladý anglický gentleman, který je pro své malé studijní úspěchy podceňován svým okolím a především rodinou.
  • jako cestovatel stižený mořskou nemocí a následnými celoživotními nevolnostmi.
  • jako začínající vědec, který publikuje sice novou Teorii o vývoji druhů přírodním výběrem, nicméně již dostatečně přijímanou dík jeho předchůdcům a současníkům.
  • jako pokračovatele rodinné tradice evolucionisty, neboť i jeho otec Robert i jeho dědeček Erasmus, autor evolučního pojednání nazvané Zoonomie, zastávali stejné stanovisko - a tedy, že Darwin vlastně nevymyslel nic nového.
  • jako milující otec a manžel, který si dobře uvědomuje možné důsledky publikace jeho objevů, kdy ač jen velmi nerad aplikuje teorii přírodního výběru na člověka.
  • jako široce uznávaného vědce, který ve snaze předstihnout ostatní a dostát rodinné tradici publikuje práci O původu člověka, tedy teorii přírodního výběru aplikovanou na člověka.
  • jako levicový whigovec a materialista, uznávající náboženství jen a pouze jako morální pomůcku nižších vývojových stupňů člověka.
  • jako autor teorií, které podaly dostatečné „důkazy“ k prokázání oprávněnosti eugeniky představené poprvé jeho bratrancem Francisem Galtonem a „šlechtění lidské rasy“ - a dalších navazujících a bohužel dodnes fungujících myšlenkových směrů, jako např. tzv. plánování rodičovství založené paní Sangerovou, které ve své původní podobě vpravdě vychází z Darwinova textu, že pokud „nezabráníme tomu, aby se počet bezohledných, ničemných a jinak podřadných členů společnosti zvyšoval rychleji, než lepší třída lidí, národ bude degenerovat“ [Charles Darwin, The Descent of Man, část II, kapitola XXI].
  • jako někdo, kdo by byl pravděpodobně zděšen z toho, kam jeho teorie vedly, neboť považoval mravnost a ušlechtilost za projev vyššího stupně vývoje člověka, což se neukázalo být pravda.

Kniha jde takto do hloubky věcí a staví tak oba tyto pilíře darwinismu (O původu druhů a O původu člověka) do nepříliš lichotivého světla. Každopádně odhaluje věci, které o Darwinovi a jeho teoriích netuší možná ani sami darwinisté. Všem (tedy jak obhájcům tak i odpůrcům darwinismu) knihu vřele doporučuji.

Knihu je možné dostat v knihkupectvích nebo zapůjčit v knihovnách a více informací je možné přečíst zde.

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/

 

Autor: Dalibor Musil | úterý 7.12.2010 8:38 | karma článku: 16,04 | přečteno: 3807x