AIDS - nemoc homosexuálů a feťáků

Z médií, přednášek a oficiálních stanovisek oborových oranizací je nám tlačena domněnka, že AIDS již zdaleka není nemocí jen homosexuálů a feťáků. Jak je to doopravdy?

Otázky nad HIV/AIDSKoláž DMu, Wikimedia Commons

Před několika dny byl na ČT24 zajímavý diskusní příspěvek s jakýmsi dobrovolníkem boje proti AIDS. Musel jsem se smát, když se rozohňoval právě větami z úvodu a doložil to tvrzením, že 1/3 (jedna třetina) nakažených virem HIV v ČR byla nakažena normálním heterosexuálním stykem.

Pozornému diváku automaticky vyvstane otázka, co ty zbylé dvě třetiny?

Ano, je to tak, zbylé dvě třetiny byly nakaženy jiným způsobem.

Celosvětově jsou přitom evidovány 3 největší skupiny způsobů nakažení:

  • homosxuálním pohlavním stykem do konečníku,
  • vpichem nakažené jehly s drogou
  • krvní transfuzí např. u hemofiliků z doby, kdy se ještě nekontrolovala krev na HIV

Těch jsou tedy 2/3 (dvě třetiny), tedy 66,6%, tedy většina.

Sekundárně nakažení heterosexuálním pohlavním stykem jsou sice možná, nikoliv však většinová. V USA dokonce jeden doktor podnikl pátrání u nakažených heterosexuálně a zjistil, že každý z nich se nakazil od někoho, kdo patřil do jedné z výše uvedených tří rzikových skupin. Prostě nenašel nikoho, kde by se HIV předávalo čistě heterosexuálně.

Jak to tedy je, jde o nemoc homosexuálů, nebo ne?

Opravdu nám pomůže k ochraně kondom, tedy ten nicotný kosek gumy, který nezabrání mnohdy ani otěhotnění? A co jiné nemoci jako např. syfilis, které se přenesou i jen pohým kontaktem nakažené kůže? (2 stadium nemoci) Myslíte, že s kondomem jde o bezpečný sex, jak jse nám vnucováno, nebo jen o něco málo bezpečnější sex, což by odpovídalo zjištěné spolehlivosti 80%?

Přitom 100% ochrana je tak jednoduchá a levná: Udržet čistotu před manželstvím a věrnost v manželství a do jedné generace epidemie HIV/AIDS skončí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dalibor Musil | pondělí 1.8.2011 9:05 | karma článku: 20,76 | přečteno: 2314x