Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J62a80n 14P53a49l59l57a56s

27. 12. 2015 1:42

Dobrý večer, když farář káže dle Vašeho gusta, tak Vás obohatí. Pokud ovšem řekne něco proti Vašemu názoru, znechutí Vás. Kde udělal farář chybu? A udělal ji on?

0 0
možnosti
DS

Pane Pallasi, tady přeci nejde o něčí gusto. Svůj názor na uvedená témata jsem neuváděla. ́Píši o nepatřičnosti tohoto tématu pro Půlnoční mši. A nebyla jsem jediná, komu připadalo nepatřičné, někteří lidé i odešli velmi zklamaní

0 0
možnosti
Foto

My máme takového moderního kněze, je vcelku mladý a bere to dost civilně, loni nás šokoval kytarou, letos přidal i harmoniku a rozdávání svíček s Betlémským světlem. Nejsem věřící, do kostela chodím jen na tu půlnoční, ale katolické bohoslužby pro mě vždycky měly speciální kouzlo té starobylosti.

Jinak jsem si to letos stejně neužila, jedna z účastnic vypadala, že zkolabuje. A představa, že v noci a ne zrovna střízlivá někoho zachraňuju, no...

0 0
možnosti
Foto

Je třeba vybírat. Mnoho kněží má problém se sebou samým a proto hledá nepřítele okolo. Útoky kněží na homosexuály jsou ubohostí, patřící do cca 18. století. Slušný a poctivý farář si přiznává, že všemu nerozumí ale hlavně stále ví, že pouhým Božím služebníkem a nikoli vykladačem svého nazírání na svět.

Posledních 10 let máme v Ostravě takový zvyk - scházíme se v 11.00 hod v nejstarším kostele, kněze dobře znám a jeho promluvy jsou plné radosti a lásky. Chodí tam i ateisté, kteří mi už opakovaně říkali, že se vždy cítí povzneseni a už si neumí představit, že by ona mše nebyla.

I v dnešní církvi je třeba vybírat pastýře...

2 0
možnosti
DS

Děkuji za krásnou reakci, Tomáši a přeji ještě jednou požehnané svátky a hodně štěstí do Nového roku.

Ona byla toto jediná skutečně o půlnoci probíhající půlnoční. V našem domovském kostele ČCE, probíhá mše dříve a je... lidštější, jak píšete, plná radosti a lásky. Jen není půlnoční a často ani ne 24.

Já jsem takhle při svém ročním studiu v Brnu chodívala v Brně do kostela sv. Michala (kousek od Svoboďáku). Na mše a na cosi, čemu pan farář říkal Zamyšlení. Obojí mne neuvěřitelně naplňovalo. A byl úžasný i ve své reakci na mou omluvu, že jako evangelík tápu v katolických zvycích. Odpověděl :"cesty slov Páně do našich srdcí jsou věru nevyzpytatelné". Když jsem jednou omylem přišla na cosi (Nešpory?), při rozdávání kancionálu (?) na mne mrkl a povídá :"A na tohle se fakt cítíte?" No... dala jsem to, ale ... :-)

Už se moc těším na reakci malého a na další Půlnoční ...

0 0
možnosti
Foto

Já nezapomenu, když jsme na půlnoční chodili i my poburtální a předvojenští. Do kostela jsme nechodili, ale před kostelem se konaly bitky mezi gangy. Komunistické policii to nevadilo, spíš jim vyhovovalo to narušování půlnoční. I těm z nás, co do kostela chtěli, v tom bylo zabráněno pěstí. Dospělým v tom bráněno ale nebylo. To byly mé půlnoční než jsem byl povolán sloužit lidu. Jestli tahle zábava mladých tak probíhala i v jiných městech než v Sokolově by mě zajímalo.

0 0
možnosti
LJ

Bylo to myslím v 70. létech minulého století, kdy byl v Ostravě na půlnoční (nevím už, jestli nebyla ve 22:00) šum a okolo kostela hluk. Příští rok to pan farář uměl vyřešit: Zašel na SNB a řekl jim, když přijdou příslušníci SNB ke kostelu a budou v době půlnoční chodit okolo kostela dostanou flašku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1773x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.