Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J51a63n31a 32M90a74j77o53v92á

26. 3. 2015 20:13

Dášo a já...prostě nevím.

Nicméně díky, že ses na tento tenký led pustila.

1 0
možnosti
Foto

jsem BRCA1+. V 35 letech jsem si nechala ostranit preventivne vaječníky a dělohu. Mám substituční léčbu a cítím se dobře. Prsa jsem plánovala odstranit do 40 let. Zákrok hradí pojišťovna. Odstraní vám prsní žlázu a rovnou vám dají implantáty. Nestihla jsem to. v 37 jsem dostala rakovinu prsu. Vysoce agresivní typ nádoru. Díky preventivnímu programu pro BRCA1+ pacientky se na to přišlo naštěstí brzo. 4 dni po stanovení diagnózy jsem si nechala vzít nejen postižené prso, ale i druhé. Měla jsem 50% pravdepodobnost že se to zopakuje.  Absolvovala jsem 4 cykly chemoterapie, čekají mě lázně a asi dalšího pul roku rekonvalescence. Pokud to bude v porádku příští rok podstoupím rekonstrukční operaci prsou. Operaci prsou jsem odkládala, nechtela jsem přijít o své ženství. Dobra blbost. Teď nemám prsa, vaječníky, dělohu ani vlasy, ale jsem pořád naživu a spokojená. Kdybych měla víc odvahy, udelala bych tohle rozhodnutí dříve. Můj syn má 4 roky a umírat se mi vážne nechce. Obdivuje AJ že je tak otevřená a dává kůži na trh. Doufám že to pomůže dalším ženským udělat sice těžké, ale život zachraňující rozhodnutí.

3 0
možnosti
DS

Paní Nováková, držím palce Vám i ostatním ženám a věřte, že včerejší diskuse, studium a na mne hodně zapůsobily. Vaše svědectví byla "poslední kapka". Děkuji Vám za otevření očí!

1 0
možnosti
JZ

V rodině mého manžela BRCA je. Z jeho 5 sourozenců mají 3 rakovinu.

Do té doby, než jim byla objevena, to byla legrace a všichni říkali, no co,

máme trošku zmutované geny. Dnes, po všech chemoterapiích, operacích a dalším ozařováním by jistě na preventivní operaci šli. Proto si myslím, že AJ

udělala velmi dobrou věc.

5 0
možnosti
DS

Děkuji i Vám, paní Zelenková

0 0
možnosti
RF

...vy jste úplný poklad pro zdravotnictví, vy přílive odpovědných žen, které se budou chtít otestovat, případně nechat odoperovat a medikamenty přiblížit menopauzu. :))

0 0
možnosti
RF

:) vy jste pro zdravotnictví úplný poklad, vy jeden  přílive, odpovědných žen, které se budou chtít otestovat, případně nechat odoperovat a medikamenty přiblížit menopauzu.

0 0
možnosti
Foto

Ať si Angelina dělá co chce, prevence uřezáváním částí těla je šílené. Strach je výborný manipulátor (všimněte si například velmi emotivních a děsivých reklam na očkování). To, že psychika hraje velkou roli v životě i zdraví člověka už dávno není žádným tajemstvím, jen je v našem zdravotnictví málo doceněná a v praxi ještě málo využívaná informace. Nechat si uřezat zdravá prsa a ještě k tomu nabádat další ženy a jásat nad takovým zásahem do fyzického těla, následné hormonální změny, léky, psychika ženy poraněné v její ženskosti, mi nepřipadá normální. :-(:-(

2 2
možnosti
MP

AJ udělala nejrozumnější věc, kterou udělat ve své situaci mohla. Vstupuje do věku, kdy při vlastnictví vadných genů riziko stoupá. Byla jsem v lázních s lékařkou, která po operaci kvůli rakovině prsu na vlastní žádost podstoupila hysterektomii s odebráním vaječníků, protože v rodině už nějaká úmrtí byla. Ta lékařka měla už dvě děti, takže jí děloha byla stejně na nic, jen zdroj potenciálních problémů. Vaječníky se někdy odebírají mladším ženám po rakovině prsu, aby mohla nastoupit podpůrná hormonální léčba a ono by se to s aktivními vaječníky neslučovalo. Záleží na typu nádoru.

Odstranění vaječníků může nastat i z důvodů neonkologických - zánět a následné prasknutí. Stalo se před lety jedné mladé kolegyni.

Lidí s vadným genem BRCA1 a 2 není zas tak mnoho, takže není potřeba se bát návalů u doktorů.

Publicitu, která je věnována případu AJ, je nutno chápat ne jako PR pro chirurgy, ale jako osvětu a psychologickou pomoc ženám, které váhají s operací nebo mají psychický problém po operaci prsu, vaječníků či dělohy. Ženy po přechodu s tím většinou problém nemají, mladší ženy ano, jenže pokud se nezasáhne, nemusela by nemoc až do toho přechodu počkat.

3 0
možnosti
MF

Paní Pokorná, nejsem si jistá, že důvody, které AJ vedly k tomu, aby vytrubovala do světa všechny detaily o svých orgánech jsou až tak altruistické, to že takovou "celebritu" budou následovat tisíce žen je předem jasné, zda to bude opravdu z lékařského hlediska nutné, dost pochybuji. Naučila jsem se takovýmto propagandistickým akcím nedůvěřovat, začínám něco tušit o mocné "farmakomafii" a prostě "business je business" i ve zdravotnictví a o ty prachy na tomto světě jde přece v první řadě. Je to smutné ale je to tak!

1 0
možnosti
TH

Pani Dagmar, u vas doma nikdo na rakovinu delohy nebo prsou neumira a u Angeliny naopak ano, podle vsech prognoz umre velmi pravdepodobne sama, mozna ze se to mohlo stat uz behem pristich par let, mozna v roce pristim.....tak ji nechte byt. Ted ma jistotu, ze se to nestane.  Ja ji naprosto chapu.  Prave na rozdil od vas.

3 0
možnosti
DS

Možná jsem to napsala nesrozumitelně, paní Terezo, ale já naprosto chápu její počínání a -jak píši- být v její situaci (mít pozitivní BRCA testy), učiním totéž dokonce i bez genetické zátěže.

Mně pouze vadí ten "mediální humbuk".

Nicméně právě si soukromě vyhledávám statistiky, zda a o kolik se zvýšil počet žen, které si na základě jejího příkladu (=za poslední 2 roky) nechaly provést BRCA testy, podstoupily pokročilejší vyšetření a případně podstoupily ablaci či hysterektomii ať na základě indikace genetické nebo příslušné diagnózy.

0 0
možnosti

tuším, že ženy po 40.roce věku mají testování na mammografu zdarma, můžete se obrátit například na Centrum prevence rakoviny prsu na Zeleném Pruhu. Je možnost si udělat genetické testy BRCA, když jsem vloni na genetice pracovala, stály 1.190 Kč. Píšete, že nemáte pozitivní rodinnou anamnézu, tudíž si budete, v případě zájmu, testy hradit. Mám kontakt na lékaře z kliniky, kde jsem pracovala, pokud byste měla zájem..

1 0
možnosti
DS

Děkuji, Mirko, již jsem byla na mamografu, a protože před 40. a 45. rokem, hradila jsem si vyšetření sama a jak píši ve svém blogu, mám v plánu si genetické testy nechat udělat výhledově. Předem děkuji za nabídku, ale kontakt na Zelený pruh máme též.

0 0
možnosti
Foto

Že se tím zabýváte. Na světě je tolik důležitějších věcí.

0 0
možnosti
MP

Ona to není až tak banální záležitost. Při zanedbání by se právě ty tzv. "důležitější" věci mohly stát pro postiženého jednotlivce naprosto marginální.

1 0
možnosti
  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1773x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.