Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No, píšete o volitelnosti placení poplatků. Popovídejte si o tom s lékařem a pak mu tam prostě nechte 30 Kč, třeba je pak dá i na vámi zamýšlený účel. V tom vám nikdo nemůže bránit.

Co se regulace týče, zrušení poplatků byl nesmysl. Takto malá částka neodradila od návštěvy lékaře nikoho, kdo pomoc lékaře skutečně potřeboval. A pokud ano, tak už fakt, že je někomu hodnota jednoho kafe milejší než jeho zdraví nasvědčuje, že si péči "zdarma" ani nezaslouží.

Čekání v čekárnách je kapitola, která nemá se systémem nic společného. Jsem -li objednán, předpokládám, že budu v danou hodinu taky ošetřen či vyšetřen. Chápu, že akutní případ má přednost, pak by ale nebyl problém, kdyby sestra co 10 minut koukla do čekárny, aby měla přehled o tom, kdo tam je a pak vyvolávala pacienty po jménech podle závažnosti případu. Objednaní by měli přednost před neakutními a neobjednanými případy.

0 0
možnosti
DS

S ohledem na to, že já osobně jdu k lékaři tak 1- 2x do roka, tak z mých peněz, jako jednotlivce, by lékař nekoupil ani špachtle :-). Takhle "učebnicově" to vím taky:-), ale děkuji, pane Chuchmo.

0 0
možnosti
KV

Ještě jste si nevšimla, že pacient není tak důležitý, jako jeho peníze? Můj strýc dojížděl s rakovinou v posl. stadiu na chemoterapie. Obrovský nádor v oblasti kyčle jej omezoval v jakémkoli pohybu a s bolestmi i seděl.(sotva se "nacpal" do vozíku, i když vážil už jenom 50kg.Původně 100kg) Na oddělení čekal mezi pacienty bez zjevných fyzických potíží i déle než 3 hodiny a trpěl. Na požádání o přednostní ošetření byl peskován, respektive jeho doprovod, že ostatní také čekají.....co na to říci? Fak. nem. Plzeň.

0 0
možnosti
DS

smutná zkušenost:-(. Jenže, jak vidíte, není to o penězích (zrušeném poplatku), ale o lidech:-(

0 0
možnosti
Foto

Chápu autorku a docela souhlasím. Možná by tlačenice omezil " německý" způsob hrazení lékařské péče. Totiž - pacient platí cash na místě a poté mu to proplatí příslušná zdravotní pojišťovna. Tedy - obdobný princip jako u placení kovového šrotu , jenže opačně. Nutnost placení hotově by snad odradila různé nemocné " z povolání".

Jenomže : podle autorčina popisu utrpení v čekárně neurologa tam asi žádný simulant nebyl.

2 0
možnosti
DS

Tam vážně ne, pane Sekl.

Já o tom systému slyšela, v USA před lety a bylo mi řečeno, že tam i pár lidí zemřelo, protože zkrátka příslušnou hotovost u sebe (třeba i poněkolikáté) nemělo a zrovna ten apendix -potvůrka- rupnul :-(. Myslím, že u nás k tomu lidi (ani jejich platy) nedorostli, ale děkuji za názor:-)

0 0
možnosti
JP

U doktora se cekalo i za 30kc,jsem cekal u ortopeda 3 hod,

2 0
možnosti
DS

Máte pravdu, já taky, pane Petlane, než mi bylo řečeno, že lepší je, když jsem objednaná:-).

Ale bez legrace, chirurgie a ortopedie jsou obory, kde patří Murpyho zákon. S čím větší bolestí tam jdete, tím vážnější úrazy tam dovezou... a platí "pořadí určí lékař", což byste ocenil, kdybyste -nedej Bože- na tom lehátku ležel Vy. Já se takhle utěšuju... a běží tam wifi ;-);-)

0 0
možnosti
Foto

Vážená blogerko, lidská povaha je rozlehlý labyrint. Drtivá většina lékařů byla proti poplatkům při jejich zavedení, přinášelo to jen nepříjemnosti /občas někdo neměl.../. O onu sumu poplatků však lékařům pojišťovny snížily platby, takže lékaři - vzdor obecnému povědomí - neměli nic navíc. Poté ony poplatky prohrály volby /vzpomínáte na drtivé vítězství soc.dem, v komunálkách pod Paroubkem, který jen vyhlásil, že je zruší? Vzpomínáte na hlouposti, prováděné hejtmanem Rathem?/.

Byla to jediná dobrá věc zavedená min. Julínkem, měla opravdu jistý regulační rozměr. 

Přesto byly a jsou poplatky vzdor jejich směšné výši stále červeným hadrem, v podstatě úplně bezvýznamným pro jedince, nicméně obrovským pro politiky. Pokud existuje výrazná skupina neustále nadávajících občanů, kteří budou protestovat vždy proti všemu, je zavedení jakékoli regulace v podstatě sebevražedným činem. 

Dobrovolnost v placení u lékařů je rozporuplná, jsou placení ze zdravotní daně, kterou platíme všichni měsíčně dle výše příjmu. 

P.S. maminka s kojencem by měla být v ambulanci prioritní/zvlášť, je-li objednaná na určitou hodinu/ , nechat ji čekat 3 hodiny svědčí spíše pro špatný systém v zmíněné ordinaci.

2 0
možnosti
DS

Vážený pane doktore. Však já vím. Ale jak říkám, kdybych věděla, že napříště mi nebude doktor psát antibiotika naslepo, že bude mít sety na určení gram pozitivity/negativity baktérií způsobujících mou gastritidu, že mi prohlídne nosní dutiny a nebudu muset na rtg a pak ORL, ... ráda zaplatím i více než 30 Kč za návštěvu. Legislativu k tomu samozřejmě neznám, děkuji za osvětu.

P.S. pan doktor netušil, že jsem tam s kojencem, po zjištění nás vzal skoro okamžitě, ostatním pacientům jsem to, že mě nepustili, ani za zlé neměla. Obdobnou úsměvnou zkušenost jsem měla v těhotenství (a že na mně bylo "sakra" vidět). Po 3h čekání se jedna paní ozvala stylem "někdo by měl tu paní pustit".... chvíli to po ní ostatní opakovali, ale pravda je, že nakonec mě pustili :-D (kde bydlí někdo jsem se nestihla zeptat). Hezký den přeji:-)

0 0
možnosti
LR

A. I dobrý doktor je mizerný manažer

B. Ve státním monopolu není pacient zákazník

3 0
možnosti
DS

ad 1/Pane Raštico, já myslím, že dobrý manažer nemůže být dobrý lékař (postrádal by empatii nutnou pro to, aby byl lékařem. Ale uznávám, že poslat "nadbytečné" pacienty by bylo správné manažerské rozhodnutí).

ad2/ smutné.

0 0
možnosti
JR

J14a52r85a 73R23a41n64k

12. 3. 2015 4:48

Pro mne jsou tyto castky dost nepochopitelne a zdaji se mi malicherne, ale to je pouze muj nazor, ziju jinde a platim mesicne 75.--$, v cemz je i zubar, zakladni veci a cisteni, ve Svycarsku bych dnes platila asi 300.-- -  400.-- SF mesicne, kdyz to vse prepocitavam, tak 30.--Kc je asi jedno pivo....to je balada;-)

2 0
možnosti
DS

Naprosto rozumím, paní Jaro. Vnímám to obdobně, ale zároveň chápu, že někomu, když musel platit víckrát za měsíc, to mohlo připadnout hodně. A hlavně, jak popisuje pan Vodvářka, se to, bohužel, stalo funkčním politickým nástrojem. Hezký den:-)

0 0
možnosti