Mohou se zdravotní sestřičky učit nabírat krev na figurínách?

Představme si situaci, která je realitou u některých technických oborů na středních školách při přípravě budoucích absolventů s technickým zaměřením, na příkladě středních zdravotnických škol a přípravě budoucích zdravotních sestřiček…

Představme si, co kdyby...

- budoucí sestřičky učili učitelé odborných předmětů, kteří živému pacientovi sami nabírali krev před 15 a více lety?

- budoucí sestřičky nechodily na odbornou praxi do reálných nemocnic, ale měly by na škole často zastaralý nemocniční pokoj se zastaralým vybavením z 80. let?

- střední zdravotnické školy učily budoucí sestřičky nabírat krev místo na živých pacientech na 40 let starých umělých figurínách, na kterých se učilo umělé dýchání už v 80. letech?

- učebnice z oboru pro budoucí sestřičky byly z 70. let minulého století a třeba jen černobílé…?

- budoucí sestřičky učili učitelé odborných předmětů, kteří živého a nemocného pacienta viděli naposledy před 15 lety?

A ještě si představte…

Vzal by si někdo z nás, v roli ředitele nemocnice, za kterou odpovídá, nějakou takto vzdělanou zdravotní sestru do své nemocnice? Nechal by si někdo z vás, jako pacient, od takto vzdělané zdravotní sestry nabrat krev? Přijal by takovou zdravotní setru někdo z nás, v roli lékaře, jako svoji odbornou pomocnici do své ordinace? Vzdělával by si lékař sám svoji zdravotní sestru, kdyby mu stát řekl: „Jestli chceš, aby zdravotní sestra uměla to co chceš, tak si ji vzdělávej sám a na své náklady u sebe v ordinaci. A pokud je na trhu práce málo absolventů zdravotních oborů, tak si je v dalším vzdělávání za 3 měsíce rekvalifikujte za prostředky aktivní politiky zaměstnanosti (tedy daně firem/lékařů) z ekonomů, kuchařů, kadeřnic nebo kominíků, kterých je na trhu práce dost? (ve veškeré úctě i k těmto oborům, kterých si vážím)…“

(Přeháním....? ...kolik bodů z 5 výše uvedených se týká i vaší střední odborné školy, resp. učitele odborného předmětu v technickém oboru, oboru služeb či řemesel?)

Není to realita právě vaší střední školy, vašeho učitele odborného předmětu?

Skvělé!

(Tak k vám chci dát studovat moje dítě, až půjde na střední! Dejte mi, prosím, vědět...!)

PS: Nedivme se, že pak zaměstnavatelé s technickým zaměřením jejich oboru podnikání naléhají na zavedení, resp. opětovné navrácení odborných praxí středoškoláků do reálných podmínek firem nebo odpovídající vybavení školních pracovišť, či přiblížení teoretické výuky odborných předmětů reálné praxi daného technického oboru a další vzdělávání učitelů odborných předmětů, včetně jejich stáže na pracovištích v daném oboru. Nedivme se, že nejsou spokojeni se Strategií vzdělávání ČR do roku 2020.

A ještě dovětek... Rodičové, zeptejte se schválně, učitele odborného předmětu na střední škole vašeho dítěte, kdy byl naposledy na stáži v podniku, který pracuje v oboru, co on teoreticky na škole učí?

Autor: Dagmar Divišová | čtvrtek 5.6.2014 11:00 | karma článku: 15,39 | přečteno: 884x