Opravdu jsme na tom tak špatně?

Když si tak pročítám různé webové stránky, blogy a podobně, docházím k názoru, že nejrozšířenější a také nejpopulárnější téma je kritika dnešní doby. A nevyskytuje se jen v psané podobě. Vždyť už i ve škole jsou učitelé tak skeptičtí, že jsou schopni nám nadávat do očí a někdy jen vyjdu ven na ulici a už slyším tu proklatou větu:“To za našich dob…“ Jistě, každý má právo si stěžovat, ale přesně na tyhle notorické stěžovatele, pesimisty, kverulanty a sudiče (díky wiky) začínám mít alergii. Člověk by řekl, že se dokonce vyžívají v tom, jak hrozný mají život.

Nejvíce mě baví, když se někdo začne odvolávat na staré řecké a římské myslitele, nadčasové filosofy, od kterých bychom se prý měli učit. Ale jistě, umět vést inteligentní dialog se hodí, ale uvědomují si tihle nadšenci do antiky, že právě v této úžasné a pokrokové době si nikdo pořádně nevážil lidského života? Otroci, války a smrt jen pro pobavení. Proč si nezvednout náladu a nezajít se podívat na nějaký brutální souboj gladiátorů? Anebo raději obětovat nějakého toho zbytečného služebníka bohům? To je ale dilema. Nepopírám, že v té době vzniklo mnoho, opravdu nadčasových vymožeností, každopádně nevím jak vy, ale já jsem opravdu ráda, že mě v dnešní době nemůže nikdo zotročit.

A dál. Spousta lidí si dnes stěžuje na pokleslou zábavu. Uznávám, že reality show, pochybné zprávy ze života celebrit a swingers party mi moc nepomáhají, ale zastávám názor, že v každé době můžeme najít nějaký druh tak pokleslé zábavy, že ho ani všemožné vynálezy 21. Století netrumfnou. Upřímně řečeno, pořád lepší zprávy na Nově, než strach z toho, že přiberu a stanu se atrakcí v cirkusu.

Nechci tímto článkem říct, že si nesmíme stěžovat. O čem bychom pak psali blogy, že. Jen mi příjde, při tom všem pročítání a poslouchání, trochu smutné, že některé lidi ani nenapadne s tou konkrétní situací něco udělat. Pořádně si postěžují, podrbají, co to jde, někdy dojde i na nadávky a tím je věc hotová. Další prosím!

Přála bych si, aby se všichni lidé pokusili být trochu víc tvořivější, nebo alespoň zaneprázdněnější, aby neměli tolik času na kritizování. To já, až budu starší… pokusím se stěžovat si jen na své bolavé klouby.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Dadáková | neděle 29.5.2011 14:15 | karma článku: 14,61 | přečteno: 1553x
  • Další články autora

Markéta Dadáková

Bezbožná

21.11.2016 v 19:39 | Karma: 12,84

Markéta Dadáková

Rozkvět

8.12.2015 v 2:59 | Karma: 5,66

Markéta Dadáková

Segments sentimentaux I

12.3.2015 v 19:43 | Karma: 7,47