Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MD

Markéta.idnes

29. 5. 2011 10:46
Konečně mám 1000 dukátů..

Jak jsem zmínila v samotném článku, anarchismus nejde uvést do praxe. Tímto článkem jsem rozhodně anarchismus, jako státní zřízení propagovat nechtěla a začínám nabývat dojmu, že jste hlavní myšlenku úplně nepochopili. Ale vzhledem k tomu, že si tenhle příspěvek už asi nikdo nepřečte, tak je to vcelku jedno.

0 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

17. 4. 2011 8:01
Anarchismus

je evidentně příkladem vnitřně nekonzistentního myšlení. Otázka pro anarchisty:

Na jedné straně je odmítána jakákoli autorita, na straně druhé se hovoří o samosprávě a federalismu. Již jen tohle je kontradikce jako hrom! Jakákoli pospolitost může vzniknout a trvat jen na základě nějakého konsensu uznání alespoň minimálního systému hodnot, jinak je podstata takové pospolitosti popřena v základu a nedává smysl. Jakýkoli společný hodnotový systém implikuje etická a morální pravidla pravidla chování každého jednotlivého zůčastněného na této pospolitosti. Nedodržování těchto pravidel se rovná popření podstaty a smyslu takové pospolitosti. Na druhou stranu, neexistence jakýchkoli pravidel znamená, že pravidla neexistují ani na úrovni jednotlivce, takže ani jednotlivec nesleduje žádný cíl. To však popírá jakýkoli smysl existence jednotlivce a tím i jeho svobody. Anarchie je vrcholně nestabilním politickým vakuem. Nebo se mýlím?

0 0
možnosti
C

carolusI

17. 4. 2011 0:50
.

R^

0 0
možnosti
H

hromobiti03

16. 4. 2011 22:26
Jasně, s teorií lze souhlasit

Absolutní svoboda pro každého a ve všem je ovšem utopie. Už z toho principu je anarchismus jenom pohádka, která zní tak pěkně - ostatně takové pohádky jsou. Jedna věc je souhlasit s myšlenkou, že by takový svět byl pěkný, druhá věc je vzít tuto myšlenku vážně a být anarchistou tělem i duší a bojovat za utopický svět. To zavání dosti vážnou omezeností. Proto nemám rád anarchisty, jdou hlavou proti zdi - zeď je v jejich případě zdravý rozum.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

17. 4. 2011 0:23
Re: Jasně, s teorií lze souhlasit

není to nesmysl, jen to nelze aplikovat na celý stát, pouze jen na omezené komunity lidí ve stejném sociálním postavení

0 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

16. 4. 2011 20:48
Zdá se mi, že autorka ještě nemá 1.000 dukátů

To je škoda. Zajímala by mne její odpověď na níže již vícekrát položenou otázku, jak si autorka představuje spolupráci ve společnosti, kde je dle mne těžké se obejít bez jistých dočasných hierarchií. Např. při stavbě budovy, rozhodování o infrastruktuře a nakonec i v politické moci. Politiky jistě ideálně moc být nemusí, ale minimální pravidla pro spolužití ve městech, krajích, zemích a na planetě musí myslím být.

Pokud zůstaneme u např. u té stavby budovy, tak nejde o nějakou pevnou hierarchii, ale o role, které lidé určitou dobu hrají, jako vedoucí stavby, projektu atd.

Byl bych moc vděčen, kdyby se sem autorka někdy vrátila a dotazy odpověděla.

0 0
možnosti
B

bofums

16. 4. 2011 20:29
Co vlastně chtějí anarchisté ?

Kdysi dávno jsem  listoval v knížce " Michail Bakunin-věčný revolucionář " a

anarchistou jsem se nestal / ono to ani v pol. 50 tých let nešlo !/.Anarchistic-

ké  hnutí  nevedlo k ničemu pořádnému- chaos a zmatek.... a co dál ?Stejně

jako komunismus chtělo změnit svět k svému obrazu- a kam to vedlo ?

Myslíte, že podobné myšlení je přínosem ? Hulákat a být " pupkem světa "?

0 0
možnosti
H

hlava.dvacetdva

16. 4. 2011 21:54
Re: Co vlastně chtějí anarchisté ?

nevím co chtějí jiní ale já chci jen to, aby mi všichni rádobydemokrati vlezli na záda a dali mi svatý pokoj se svými kydy o demokratické většině.

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

16. 4. 2011 20:22
Anarchista

je vlastně nefalšovaný pravicový liberál - neuznává nic jiného než dobrovolné závazky, veškeré vztahy mezi lidmi musejí být taky dobrovolné, podřídí se pouze autoritě která ho přesvědčí. Žádné "demokratické hlasování" kdy parta strejců vnucuje cokoli, pro co splácá jakousi pofidérní "většinu". Většinu, která mnohdy znamená tak 15% obyvatel.

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 4. 2011 1:03
Re: Anarchista

Takže nemusí uznávat ani něčí tzv. soukromé vlastnictví?

0 0
možnosti
K

kajagogo

16. 4. 2011 20:10
Nám se líbíte

 ... a co do názoru, když je vám sedmnáct?R^;-) Že Evile, Hamroši;-)

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

16. 4. 2011 20:01
společnost bez hierarchie

hloupost.

jak pak chcete cokoliv řídit. třeba nějaký projek, nějakou stavbu. i na stavbě je stavbyvedoucí, kterého musí ostaní poslouchat. a většinou tak činí s naprostou samozřejmostí. samozřejmé je i to, že ten stavbyvedoucí bude mít více peněz, neboť je méně snadno nahraditelný, než nějaký podavač.

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

16. 4. 2011 20:26
Re: společnost bez hierarchie

Stavba se s anarchií nijak nevylučuje. Anarchie neznamená svobodu podvádět , nedodržovat dobrovolně uzavřené dohody nebo třeba vraždit. Pokud přijmu místo na stavbě, zavazuju se poslouchat pokyny stavbyvedoucího. Ovšem jako anarchista nemusím souhlasit se svou účastí na "sociálním pojištění", když "societě" nevěřím a nezdá se mi výhodné. V anarchistické společnosti by mne nikdo k účasti nenutil, vo tom to je.

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

16. 4. 2011 19:55
Už je tady...4 minuty po mě :)))

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 809x

Seznam rubrik