Zákaz kouření v restauracích má ochránit především zaměstnance!
Pan Jakl ve svém článku - Restaurace a jídleny, státní podnik uvádí vcelku rozumné argumenty obhajující právo majitelů na zřízení kuřáckých restaurací a vymezuje se proti "ohrožení práv nekuřáků". Já s jeho argumenty souhlasím, z tohoto pohledu má jistě pravdu. Absolutně však pomíjí práva zaměstnanců v restauracích. Ti jsou především ohrožováni tzv. pasivním kouřením, které má dle výzkumů zásadní vliv na zdraví člověka a z tohoto pohledu považuji právo na zdraví nadřazené právu kuřáků na svůj zlozvyk.
Dle výzkumu z roku 2004, který provedl Státní zdravotní ústav, a který vycházel z výpovědi zaměstnanců, platí úplný zákaz kouření v České republice na 16 procentech pracovišť. Na 23 procentech pracovišť se musejí kuřáci vydat na místa k tomu vyhrazená uvnitř budovy a na téměř pětině pracovišť musejí zaměstnanci s cigaretou na vyhrazená místa mimo budovou.
Na většině pracovišť je tedy nějakým způsobem omezeno kouření. Zákoník práce v ustanovení § 106 odst. 4 písm. e ukládá zaměstnancům povinnost nekouřit na pracovištích, kde pracují také nekuřáci, a zaměstnavatelům ukládá, v ustanovení § 103 odst. 1 písm. l, povinnosti zajistit dodržování zákazu kouření na pracovištích stanoveného zvláštními právními předpisy (především předpisy na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, které stanoví zákazy kouření a omezující podmínky s ohledem na povahu práce nebo pracoviště - např. vyhláška č. 327/1992 Sb, nebo zákon č. 379/2005 Sb, § 8). Tyto nařízení by se dle mého názoru měly týkat také "návštěv", které se zdržují na pracovišti - ve svém důsledku by se měly týkat i zákazníků restaurací. Je přeci nesmyslné, aby zákon dodržovali zaměstnanci a třeba i zaměstnavatelé, ale aby poté přišel zákazník a zapálil si. K čemu je platné to, zaměstnanci nebudou kouřit, když jim tam poté budou kouřit zákazníci a oni budou nuceni snášet zápach a zdravotní rizika s tím spojená... V tomto případě je na místě rozšířit platnost výše uvedeného nařízení taktéž na návštěvníky restaurací a barů.
Studenti medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zkoumali v roce 2009 v rámci svého studia následky pasivního kouření. Studenti prováděli průzkum v restauracích a barech. Ptali se 830 lidí. Zajímavé údaje nabídlo měření u zaměstnanců v restauračních zařízeních – většina z nich si sice nepřipouští, že by byli dlouhodobě vystaveni pasivnímu kouření a že to má silný vliv na jejich zdraví. Průzkum ale ukázal, že jen dva z 25 zaměstnanců nemají zvýšenou hladinu oxidu uhelnatého, který způsobuje, že organismus je přidušený a nemá dostatek kyslíku. Pasivní kouření v zásadě způsobuje stejné nemoci jako kouření aktivní, ale v menší míře. Je zde však výjimka a tou jsou cévy. K poškození cév úplně stačí zakouřená restaurace. Po hodině pobytu v ní lze nejenom naměřit vyšší hodnoty oxidu uhelnatého ve výdechu, ale prokazatelné jsou i změny na výstelce tepen a další vlivy. To je právě to, co způsobuje infarkty. Na nemoci spojené s kouřením zemře v Česku každý rok asi 22 tisíc lidí, dvě třetiny z nich jsou přitom mladší 65 let. Zdroj: ČT24
Speciálně restaurace a bary by proto měly být chráněny proti účinkům pasivního kouření. I zde totiž pracují nekuřáci, ale i kuřáci, kteří jsou nuceni snášet při výkonu svého zaměstnanání zápach, ale především jsou nuceni pobývat v nehygienickém a zdraví nebezpečném prostředí. Navíc právě v tomto škodlivém prostředí konzumují zákazníci potraviny a nápoje, a jelikož se zde zdržují delší dobu než jinde, je potřeba toto prostředí chránit před nepříznivými vlivy spojenými s kouřením. Opak je však bohužel pravdou, i když i toto se začíná pomalu měnit k lepšímu, a nekuřáckých restaurací a barů přibývá a rozhodně jim zaměstnanci a klientela nechybí. Naopak!
V současné době nám přijde naprosto normální, když přijdeme do dopravního prostředku, kanceláře, nebo obchodu a tam se nekouří, naopak asi by nám přišlo divné a bylo by nám to nejspíš nepříjemné, pokud by tam bylo zakouřeno. Jsem přesvědčen, že málo kdo ze zaměstnanců, ale i zákazníků by si přál návrat k zakouřeným dopravním prostředkům, kancelářím a obchodům, které si i já pamatuji ze svého dětství. Jsem si jist, že tento zákaz měl vliv nejenom na zlepšení pracovního prostředí pro zaměstnance, ale také, že pomohl některým lidem s omezením, nebo dokonce s ukončením své závyslosti na kouření.
Výše popsané je dle mého názoru jednoznačná cesta jak argumentovat ve prospěch zákazu kouření v restauracích. Mimochodem, zákaz kouření v restauracích platí v mnoha zemích - namátkou v Irsku, Itálii, Švédsku, Francii apod. a místní si jej velmi pochvalují. Např. Irové považují přísný zákaz kouření za úspěch. Společnost přijala, navzdory hysterickým výkřikům, protikuřácké opatření kladně. Podle průzkumu podporuje přísný zákaz kouření 98 procent Irů. Z respondentů se přitom plných 89 procent označilo za kuřáky. Podobné statistiky přicházejí i ze Švédska a dalších zemí. Na stránkách GastroNews se objevil před časem článek "V Evropských restauracích se přestává kouřit, který se věnuje právě zkušenostem z těchto zemí.
Chápu, že tabáková lobby je mocná a její vliv nemusí být nutně pouze negativní. Je nutné si uvědomit, že přináší do ekonomiky mnoho finančních prostředků a to jak v podobě daní, investicí, tak i v podobě pracovních míst. Na druhou stranu je ale potřeba, aby se naše společnost rozhodla, co bude podporovat, zdali zdraví svých spoluobčanů a potažmo ochraňovat zdravotnický systém před útratou stovek miliónů na léčení nemocí spojených s kouřením, nebo bude podporovat tabákový průmysl, například i umožněním kouření v restauracích. Myslím, že zdraví spoluobčanů je v tomto případě přednější a pokud si chce někdo dobrovolně ničit zdraví ať tak činí, ale pouze sám sobě, nebo stejně smýšlejícím osobám, nikoliv zaměstnancům, kteří pracují v restauracích a zákazníkům těchto zařízení.
PS: autor sám sebe označuje za kuřáka, byť překonal svojí potřebu mít u sebe neustále krabičku a nyní kouří pouze výjimečně, ale i když si čas od času to cigárko zapálí, tak se své bývalé závislosti už jenom vysmívá... je fajn nekouřit třeba měsíc, dva, tři pak vykouřit třeba 1 cigárko, nebo krabičku, nebo dvě - když je chuť a nálada a poté zase nekouřit x týdnů...
Petr Čunderlík
Příručka k pochopení ukrajinské krize

Ukrajinská krize a její stupňování v podobě ruské okupace části ukrajinského území nechá klidným jen málokoho. Snad je to i tím, že má naše země vlastní neblahou zkušenost s návštěvou ruských "turistů" v armádních vozidlech. Přes veškerou vlastní zkušenost se však právě u nás najde poměrně hodně lidí, kteří ukazují opovržlivě prstem na revoltující Ukrajince a zároveň podporují ruskou okupaci - více to však vypovídá o nich samotných, než o situaci na Ukrajině.
Petr Čunderlík
S kým hraničí Rusko? S kým se mu zachce...

Ten scénář je pořád stejný a za ty roky se nijak nezměnil. Pod falešnou záminkou ochrany "svých" obyvatel, kteří jsou však občané jiného státu, vtrhne ruský okupant do sousední země a násilně zabere území cizího státu. Někdy zůstane rok, někdy dvacet a někdy neodejde vůbec. Svět a konkrétně Evropa se zmůže pouze na slovní výhrady, ale reálně neudělá nic, protože v Evropě jsou na rozhodovacích místech "zodpovědní" politici, kteří si s Ruskem nechtějí nic začít. Kde by pak brali politici peníze na své kampaně, až by jim jejich sponzoři omlátili o hlavu, že jim jejich postoj zhoršil obchody s Ruskem...
Petr Čunderlík
Kontroverzní podnikatel...

Nemám ho rád! Je neuvěřitelné kolik toho má již za sebou. Jakmile se o něm začne psát, můžete si být jisti, že to bude nějaká špatnost. Za poslední roky toho napáchal tolik, že se divím, že ještě pořád žije. O kom je řeč? O kontroverzním podnikateli...
Petr Čunderlík
Jelení říje... (fotoblog)

Mám rád období, kdy začínají troubit jeleni, aby tak dali najevo, že tento čas patří jim. Oznamují tím mimo jiné končící léto a nastupující barevný podzim, který mám tak rád. Pozorování jelení říje je odměnou a zážitkem zároveň. Mohutní samci se domáhají svých "práv" a neváhají proto svést nejeden souboj. Člověk - pozorovatel musí obdivovat tyto nádherná stvoření a zároveň cítí respekt k přírodě.
Petr Čunderlík
Rychlost a kvantita, tak se dnes fotí, tak se dnes žije...

Technologický vývoj! Má své dobré i stinné stránky, rozšiřuje možnosti a přináší nové informace, ale zároveň umožňuje klouzat po povrchu, zjednodušuje život, ale zároveň neumožní hlubší poznání, představuje nové dovednosti, ale ty staré pohřbívá...
Další články autora |
Tragicky zahynul moderátor počasí v České televizi Jan Šrámek
V sobotu odpoledne při nehodě v italských Alpách zemřel dlouholetý meteorolog a moderátor počasí...
Šok a ticho. Evropští lídři po telefonátu Trumpa s Putinem nevěřili svým uším
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a evropští lídři oněměli poté, co se s nimi americký...
Umučil studentský pár kvůli nepořádku. Brutalita vražd šokovala 1. oddělení
Premium Spousta krve a dvě těla na posteli. Místo činu v roce 2013 připomínalo spíš jatka než byt...
Slevy kol tíží přezásobené prodejce. Část z nich zřejmě nepřežije
Prodejcům jízdních kol se nedaří zbavit zásob, které si vytvořili během boomu v časech pandemie....
Cizinec zaplatil za jízdu taxíkem v Praze přes 200 tisíc, zjistil ráno s hrůzou
O více než 200 tisíc korun málem přišel v Praze cizinec, který se v noci vracel na hotel taxíkem,...
Z baru Cheers odešel navždy. Zemřel herec George Wendt, nezapomenutelný Norm
George Wendt, známý především svou rolí Norma Petersona v kultovním americkém sitcomu Na Zdraví,...
Dezerce, úplatky. Brigáda ukrajinské armády vycvičená Francií čelí vyšetřování
Ukrajinská armáda zahájila další vyšetřování 155. mechanizované brigády pojmenované po Anně...
Deset příšerných hodin. První výslech spartakiádního vraha šokoval i zkušené kriminalisty
Brutální sexuálně motivované vraždy žen děsily na jaře 1985 celou Prahu. Po nálezu druhého těla...
Prudké lijáky si na jihu Francie vyžádaly životy tří lidí. Na útěku je smetla voda
Nejméně tři lidé zemřeli na jihu Francie při záplavách, které od pondělka způsobují silné deště a...
- Počet článků 201
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 4188x
více na webu: www.petrcunderlik.cz
najdete mě také na facebooku:
Petr Čunderlík Photographer