Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vykouřený Korán a Bible - a co mají říkat vydavatelé novin...?

Kauza vykouřeného Koránu a Bible opět ukázala jak chápou někteří muslimové svobodu slova a projevu. Tolerovat znamená v jejich chápání totiž to, že tolerantní musí být všichni ostatní, nikoliv však sami muslimové. Jejich potřeby, přání a hlavně pocity jsou nadřazeny nad zákony dané země. Bez debat!!! Co je ovšem nejsmutnější je fakt, že tuto jejich logiku přebírají i některé nemuslimské organizace a firmy v západním světě, o čemž svědčí vyjádření prof. Coaldraka z Queensland University of Technology, který řekl, že se kuřák Alex Stewart, který vykouřil několik listů Koránu a Bible, po setkání s managementem Univerzity rozhodl "dobrovolně odejít na neurčito". Předposranost západní společnosti z reakcí islámského světa zřejmě nezná mezí...

Co by měli vlastně říkat takoví vydavatelé novin? Tuny jejich výtisků se válí různě po zemi, lidi si do nich balí kde co a kolikrát je na tom papíru mnohem hodnotnější informace, než v obou zmíněných výtiscích. Měli by se snad vydavatelé novin také urazit a žádat kategorické odsouzení všech, kteří przní jejich výtisky? A jak je to se sběrem? Mohu vyhodit Korán, Bibli, židovský Tanach, hinduistické védy a jiné další posvátné knihy do sběru, nebo tím proti sobě poštvu půl planety? Žij a nech žít je heslo, kterému zřejmě mnozí z představitelů islámského světa a to především pod vlivem Koránu, nehodlají rozumět. V jejich podání je to spíš Žij tak jak chceme my, nebo nežij vůbec!

Vadí šejkovi Muhammadu Wahídovi, který se ohradil proti činu Alexe Stewarta, taktéž vykouření Bible? Pochybuji. Podle jeho vyjádření to vypadá, že nikoliv zákony dané země, ale spíše Korán je kniha, kterou se řídí muslimové.  Alex Stewart totiž žádný zákon neporušil, pouze netradičním způsobem vyjádřil svůj názor na Bibli a Korán. A že to muslimy pobuřuje? Mě pobuřuje spousty věcí, třeba to že je u nás obrovská korupce, že stát cpe dávky lidem, kteří na systému jenom parazitují a nic do něj nepřináší a taky mi vadí, když se ve své zemi musím obávat říct, třeba i netradičním způsobem, že je mi Korán ukradený a že právo šaría, ani výklad světa podle Koránu do našeho kulturního prostředí nepatří.

Islám má prostě problémy s tolerancí vůči západnímu pojetí světa, na druhou stranu chce, aby západní svět islám a jeho  projevy a to i na území nemuslimských států toleroval. Jeden příklad za všechny: Investoři mešity u New Yorku nechtějí prý Newyorčany pobuřovat, prý chtějí budovat  lepší vztahy mezi muslimským a nemuslimským světem. Muslimům však velmi vadí, že v těsné blízkosi mešity má vzniknout Gay bar. Investor tohoto baru Greg Gutfeld oznámil: „Jak víte, islám se nedívá nijak hezky na homosexualitu, což je důvod, proč bar buduju. Snažím se tak zbořit bariéry a omezit nebezpečnou homofobii v islámském světě,“ „Doufám, že majitelé mešity budou tak otevření vůči mému baru, jako já jsem vůči jejich nové mešitě. Nakonec jejich přesvědčení nutící je zbudovat si centrum blízko Ground Zero se nijak neliší od toho mého. Nicméně v mém bude lepší hudba,“ dodal Gutfeld. zdroj.

Muslimové mohou žít v západním světě pod dvěma podmínkami. Je potřeba aby  tolerovali západní způsob života, náhled na svět a jeho projevy v konkrétní zemi, a aby dodržovali zákony dané země. Obávám se však, že tyto podmínky nejsou mnozí muslimové ochotni akceptovat - čest výjimkám! Z tohoto důvodu se mi jeví společné soužití s takto ostře vyhraněnými muslimy jako nebezpečné pro naší západní civilizaci, a pokud si přejeme zachovat náš kulturní rozměr i pro budoucnost, je potřeba vést seriózní diskuzi na téma islámu a jeho projevů v našem světě. Pomatená obava z možného nařčení naší civilizace z xenofobie (strach z cizinců) nebo jiné fobie by měla jednou pro vždy ustoupit  realitě a schopnosti zachovat v našem zeměpisném prostoru způsob života definovaný jako západní styl. Tolerance západního světa má své hranice a islám a jeho některé projevy jsou daleko za jejím okrajem.

 

 

 

Autor: Petr Čunderlík | pondělí 13.9.2010 16:13 | karma článku: 25,11 | přečteno: 1592x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Ruští úředníci utíkají z Ukrajiny, nedočkali se slíbené raketové kariéry

5. května 2024  17:34

Ruští úředníci, kteří v počátcích invaze odešli na výzvu Kremlu pracovat na okupovaná území na...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer