Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V jednotě je síla!!

Možná si nese toto heslo z naší historie jistou pachuť, ale pravda je to jednoznačná. Chce-li si Evropa a potažmo Česká republika i nadále rozhodovat o svých věcech sama a přeje-li si, aby se tato rozhodnutí odehrávala v Evropě, nikoliv za jejími hranicemi, měly by jednotlivé státy EU přestat řešit individuální bolístky a soustředit se na důležité otázky a hlavně být navenek jednotní a silní. Je realitou dneška, že Evropa je slabá, neboť je rozhádaná, a proto je neschopná vystupovat silně a rozhodně a mít tak výrazný respekt a rozhodující slovo v jednání s Ruskem, Činou, USA a dalšími zeměmi. Pozice Evropy je oslabená v celém světě.


Individualismus nebo týmová práce? Silné individuality vedou tým, kde každý je důležitý, každý je součástí týmu a ten je pak silný a může vítězit. Ve sportu je přeci běžné, že úspěch slaví týmy, které "táhnou za jeden provaz". Každý v týmu je individualita, ale musí se částečně podřídit týmu, budou-li hrát sami na sebe, nedokáží mnoho, jejich síla a úspěch tkví v jednotě. V politice, a v té evropské obzvláště, by to mělo platit dvojnásob.

To, zdali bude Evropa a ČR jednotná a silná, záleží na politicích, které si volíme a ve svém důsledku nese největší míru odpovědnosti volič. Politická scéna je pouze odrazem společnosti. Pokud jsou schopni čeští voliči volit stranu kvůli výplatě 30,- za návštěvu u lékaře a na druhé straně akceptují excesy typu nehorázného rozhazování státních financí, obludný populismus, Tvrdíka ve vedení ČSA, Rathovy slovní průjmy a jeho působení na středočeském hejtmanství, návštěvy "Kavana" u palestinských teroristů, Paroubkovy námluvy s teroristickou stranou BAAS v Sýrii apod., tak se nemůžeme divit, kde se ČR nachází. Je nutné podotknout, že ani voliči "pravicové" ODS, mezi které jsem donedávna patřil i já, se nijak zvlášť nevyznamenali, neboť akce typu Viamont-Řebíček, naprosto skandální působení Pavla Béma na pražské radnici, Topolánkovo-Dalíkovské "naprosto křišťálově čisté působení" a další záležitosti svědčí o tom, že ani ODS není pravou volbou pro ČR. Komunisti, KDU-ČSL a Zelení svoje šance taktéž měli a naložili s nimi stejně jako předchozí strany.

Koho tedy volit jako správnou volbu pro ČR? Šanci by měli dostat nové strany, noví lidé. Pokud nedají voliči šanci novým alternativám, nezmění se vůbec nic. Pokud příští volby dopadnou tak, jak nyní ukazují předvolební průzkumy, budeme moci další roky psát ty samé články o Rathovi, Paroubkovi, Langrovi a Topolánkovi. Vše zůstane při starém a ČR dál bude atakovat nejvyšší příčky na žebříčku zkorumpovaných států, důchodová reforma neproběhne, daně budou jedny z nejvyšších v Evropě a naše slovo v EU bude nadále zanedbatelné, byť jsme, z 27 států EU, 12. největší zemí co se počtu obyvatel týče a 15. největší zemí dle rozlohy. Budeme nadále sledovat hašteření Topolánka a Paroubka, jejich silácké výroky, které ovšem naší zemi, ani Evropě nic nepřinesou.

Evropa potřebuje pevné a silné vedení, jednotu, odhodlání a především odvahu bránit své vlastní zájmy.  Neměla by se nejenom bát říci, ale hlavně by měla důsledně a tvrdě konat a ukázat, že nestojí o extrémisty halící se do košil se svastikou, ani o fanatiky vyznávající právo Šaría. Evropa může být otevřená vůči nově příchozím lidem z jiných částí světa, ale musí být jednotná v postoji, který je vyjádřen podmínkou, že tito přistěhovalci budou přínosem pro Evropu a naprostou součástí bude adopce evropských hodnot, především práva v dané zemi. Princip "Chceš-li zde žít, tak žij, ale přizpůsob se ty, nikoliv my" musí být nosnou podmínkou přistěhovalectví. Bude-li se chtít chovat přistěhovalec v rozporu s kulturním a právním prostředím nové země, měl by být bez milosti vyhoštěn! Tolerance k přistěhovalcům je hezká věc, ale má své hranice. Končí totiž tam, kde naráží na svobodu a práva "domorodců" na to určovat si, jak budou věci v jejich zemi fungovat.

Evropa by měla podporovat především Evropany a evropské firmy a bránit se dovozu určitého zboží z Číny a zbavit se energetické závislosti na nestabilním a autoritářsky vedeném Rusku. Čína si musí uvědomit, že Evropa bude podporovat domácí výrobce a pokud budou dovozy z Číny ohrožovat tuzemskou ekonomiku, neboť poškozují a likvidují evropské podniky a vytváří závislost Evropy na této totalitní zemi, nezbývá než se těmto dovozům bránit. Nebo snad chcete vydělávat Kč 2-3tis. měsíčně? To je totiž cca průměrná mzda v Číně a tato mzda by by byla potřeba, aby mohli tuzemští výrobci konkurovat zboží z Číny. Mzdové náklady mají rozhodující vliv na ceny dováženého zboží, o jeho kvalitě nemluvím. Můžeme se rozhodnout, že budeme mít super levné věci, ale cenou bude úbytek pracovních míst pro "domorodce", likvidace domácích výrobců a obchodu. Nechce-li se Evropa stát vazalem Číny, musí vystupovat jednotně společně s ostatními státy světa, které zažívají stejné problémy s levnými čínskými dovozy. Čína je silná, ale EU, Severní Amerika, Austrálie a Japonsko jsou silnější. Rusko je a bude vždy důležitým partnerem EU, jeho politika je však pro Evropu hrozbou a to především, co se energetiky týče. Závislost Evropy na ruských zdrojích a trasách je nebezpečná a dává Rusům možnost vyhrožovat EU a jednat z pozice síly. Toto se projevilo jak při plynové krizi, tak při Gruzínském konfliktu, či u nechutného vyhrožování v případě budování protiraketového štítu.

Dokud bude ČR nadále předvádět žabomyší války jako předvedli naši politici v březnu tohoto roku, když nebyli schopni vystupovat jednotně za ČR a shodili vládu uprostřed předsednictví EU, pokud bude EU nejednotná ve vztahu k zavedení víz pro Kanaďany, nebo ve vztahu ke Gruzínské krizi apod., tak nebude ČR ani Evropa schopna hrát zásadní roli v celosvětových, ale především evropských záležitostech. Přeji Evropě a hlavně ČR, aby byla silnější, aby se nebála hájit své zájmy, aby se nebála rozhodně konat a vzít už konečně zodpovědnost za svoji budoucnost do svých rukou. K tomu, aby se toto mé přání vyplnilo však musí přispět především zodpovědní voliči, kteří by se měli významně zamyslet nad tím, koho budou volit a komu svěří svojí důvěru. Pokud budou voliči dávat hlasy lidem, kteří vstupují do politiky s motivací něco si vydělat, místo toho, aby něco změnili ve prospěch společnosti, tak to nepřinese naší zemi, Evropě, ani jim samotným vůbec nic. Do politiky je potřeba volit lidi s vysokým morálním kreditem, kteří něco v životě dokázali a nepotřebují si "vydělávat" tím, že se nechají zkorumpovat. Vyšší angažovanost lidí v politice, větší zájem o dění ve společnosti, zájem o politické programy a vyžadování jejich plnění ze strany voličů a následné hodnocení splnění těchto slibů ve volbách je nutnou podmínkou proto, aby ČR a Evropa byla silná a táhla za jeden provaz. Prosím zvažte koho budete volit a nebojte se případně odevzdat hlas nové straně a novým lidem, i oni si zaslouží šanci na to prokázat, že jsou schopni vést dobře tuto zemi. Nebo si opravdu myslíte, že Topolánek a Paroubek, případně Svoboda, Kalousek, Filip či Liška, je to nejlepší v ČR? Já si to nemyslím a podle toho se ve volbách zachovám.

Autor: Petr Čunderlík | neděle 6.12.2009 17:36 | karma článku: 12,69 | přečteno: 1296x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer