Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

jafava

8. 10. 2010 9:04
Státní a veškerá veřejné správa, krajská, městská a obecní

by měla být co nejdříve zákonem zjednodušena a počet úředníků redukován minimálně na polovinu, později znovu. S nástupem moderní komunikační a kancelářské techniky bylo prorokováno, že práci deseti lidí zastane jeden. Výsledek je tristní, protože úřady jsou zapleveleny množstvím neschopných lidí, kteří se tam často dostali z protekce, a a výkonného a kvalifikovaného pracovníka je vidět jen zřídka. Pokud to bude pokračovat takhle dál, úřady budou ještě nefunkčnější a občanům nepřátelštější než dnes. Kdo se někdy dostal do spárů úřadu práce, myslím normálního zoufalého nezaměstnaného, který chce pracovat a ne pobírat nějaké dávky, jistě ví své o nedůstojném postavení klienta této instituce. Stejně tak by mohli vyprávět třeba restuenti o pozemkovém úřadu a pozemkovém fondu, nájemci o úřadu pro zastupování státu i klienti monopolního katastrálního úřadu. Další úřady si každý doplní podle svých zkušeností. Výjimkou bývají malé obecní úřady,kde si nevhodné chování ke klientům často nedovolí.

0 0
možnosti
JV

jafava

8. 10. 2010 9:04
Státní a veškerá veřejné správa, krajská, městská a obecní

by měla být co nejdříve zákonem zjednodušena a počet úředníků redukován minimálně na polovinu, později znovu. S nástupem moderní komunikační a kancelářské techniky bylo prorováno, že práci deseti lidí zastane jeden. Výsledek je tristní, protože úřady jsou zapleveleny množstvím neschopných lidí, kteří se tam často dostali z protekce, a a výkonného a kvalifikovaného pracovníka je vidět jen zřídka. Pokud to bude pokračovat takhle dál, úřady budou ještě nefunkčnější a občanům nepřátelštější než dnes. Kdo se někdy dostal do spárů úřadu práce, myslím normálního zoufalého nezaměstnaného, který chce pracovat a ne pobírat nějaké dávky, jistě ví své o nedůstojném postavení klienta této instituce. Stejně tak by mohli vyprávět třeba restuenti o pozemkovém úřadu a pozemkovém fondu, nájemci o úřadu pro zastupování státu i klienti monopolního katastrálního úřadu. Další úřady si každý doplní podle svých zkušeností. Výjimkou bývají malé obecní úřady, kde si nevhodné chování ke klientům často nedovolí.

0 0
možnosti
MS

majkl1

7. 10. 2010 17:44
Poznámka úřady okopaného občana.

0 0
možnosti
MS

majkl1

7. 10. 2010 17:58
Re: Poznámka úřady okopaného občana.

Ten nešťastný Enter. Vycházím z vaší věty "Nesouhlasím, státní úředník pouze vykonává práci, kterou po něm stát, potažmo občané chtějí. " Pokud by tomu tak bylo, budiž. Zatím se daleko častěji setkávám pouze s tím, že místo práce mi úředník sdělí že "to nejde". A pokud se pozeptám, jak to udělat, aby to šlo, pak se většinou dozvím, že to není jeho starost. A na řadě z nich je dokonce vidět, jakou mají radost z toho, že vám mohou něco odmítnout, nebo alespoň znepříjemnit. Ona stačí pošta (zřizovatel MV). Ze 75 procent návštěv zmíněné instituce odcházím rozladěn, ba přímo na.... Za c.k. Rakouska byla pasivní rezistence státních zaměstnanců projevem jejich nesouhlasu se stávajícími poměry. Bohužel ze současnosti mám dojem že jde o standardní, setrvalý a snad dokonce požadovaný stav.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

7. 10. 2010 13:35
Všechny státní úřady vznikají zákonem.

Státní úřad nemůže vzniknout jinak než na základě zákona, který to výslovně stanoví a ten úřad pojmenovává.

Stejně tak úřední agendy - i ty mohou vzniknout pouze a výhradně tak, že to zákon stanoví. Žádný úředník si sám nemůže práci vymyslet - vždycky mu ji vymýšlejí poslanci.

Veškerá vina je na parlamentu.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

7. 10. 2010 14:57
Re: Všechny státní úřady vznikají zákonem.

můžete mi prosím citovat zákon, který stanovuje, že na Úřadě Práce bude sedět jeden člověk, pročítat inzeráty, porovnávat inzeráty "nabídky práce" se seznamem nahlášených "volných míst" a telefonovat do firem, které inzerují a nenahlásily? (A který ani není schopen vysvtlit, jak je definován okamžik "vzniku pracovního místa".);-D

0 0
možnosti

jrc

7. 10. 2010 12:42
Máte karmu za dobrý námět !

Nesmyslné zákony a vyhlášky dělají z našeho státu úřednický stát. Máme tolik úředníků, že by jsme je mohli hromadně vyvážet.

Nejde to, protože v rámci EU, je to téměř všude! Merkelová chce propustit 25% úředníků a to je mnohem bohatší stát !

Drábek má rovněž máslo na hlavě.

Chce odměňovat podle vzdělání a výkonu. Dřív ty úředníky dělali převážně středoškoláci, dnes je tam plno vysokoškoláků s vysokými platy a často mimo svůj obor. Proto je státní správa mnohem nákladnější. Odměňovat se musí dle kvality, výkonu, úrovně činnosti a odborné náročnosti, bez ohledu na vzdělání. Ti vysokoškoláci chybí v náročném podnikatelském prostředí, kde se mohou podílet na vytváření hodnot, které plní daňové příjmy státu. Rozhodující je předělání zákonů a vyhlášek tak, aby se odbouraly veškeré zbytečné i nesmyslné úřednické činnosti a především zrušily nadbytečné úřady a instituce ! 

Jinak máte pravdu, schopný a aktivní úředník s potřebným přehledem, který nahradí několik úředníků, si zaslouží přidat !

0 0
možnosti
P9

pavel 99

7. 10. 2010 12:46
Re: Máte karmu za dobrý námět !

jenom poznámku: "...Ti vysokoškoláci chybí v náročném podnikatelském prostředí, kde se mohou podílet na vytváření hodnot,..." - nerad generalizuji, ale obávám se, že mnoho z těchto vysokoškoláků vůbec nikde nechybí, naopak "přebývají".

0 0
možnosti
PH

petrph

7. 10. 2010 11:06
Karma za druhou větu

Skutečně "státní úředník pouze vykonává práci, kterou po něm stát, potažmo občané chtějí.". Ono víc říkat netřeba, a není nutné zdlouhavě a redundantně vysvětlovat, že za práci, kterou svými zákony a vyhláškami stát nařídil, by měl být někdo placen, ba dokonce (úměrně ke složitosti a nejednotnosti státem vydávaných zákonů a vyhlášek) kvalitně placen.

Spíš se zamyslet nad tím, že tím že stát propustí "zbytečné úředníky" (nebo zruší i celé úřady), ale zároveň nechá v platnosti zákony a vyhlášky , kterými jejich agendy vyžaduje, tak se nic nevyřeší.Nějaký čas budou mít občané i podnikatelé problémy (ze zákona budou muset vykazovat či prokazovat nějakou skutečnost, ale nebude kde nebo to bude složitější a pomalejší (což je neomlouvá). No a pak stát nabere ty úředníky zpátky...;-D

0 0
možnosti

peterudes

7. 10. 2010 11:24
Re: Karma za druhou větu

souhlasím, proto v článku píšu, že: je potřeba důsledně rozlišovat, kterého státního úředníka a jakou činnost (slovo činnost zdůrazňuji) stát potřebuje a co a koho už ne.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

7. 10. 2010 10:08
Jenom upozornění

"... jsou to lidé, které DOBROVOLNĚ zaměstnal stát na nějakou činnost,..." - jelikož žádná osoba jménem "stát" neexistuje, zaměstnali je zase jenom jiní úředníci a velice často jim i vytvářeli onu pracovní náplň.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

7. 10. 2010 10:11
Re: Jenom upozornění

Jenže to pak každého z nás zaměstnali úředníci.  Nebo třeba personalista není úředník?

0 0
možnosti
PA

Pepan A2

7. 10. 2010 9:56
A co těm úředníkům brání,

ukončit tu namáhavou dřinu plnou stresu ve státní službě, kde je nikdo neocení a makají tam za skoro minimální mzdu a odejít do pohodového života zaměstnance soukromé firmy? Budou moci dokázat svoje schopnosti a přitom dostanou určitě nadstandartní výdělky, které budou jenom dalším důkazem jejich kvalit?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

7. 10. 2010 10:12
Re: A co těm úředníkům brání,

To samozřejmě platí i pro policajty (určitě ihned najdou tisíce výnosných míst), doktory, vědce. Konec konců i pro všechny stávkující zaměstnance privátních firem.

0 0
možnosti
S

stedrik

7. 10. 2010 9:52
to jo,

klackem přes záda. A něco hned a něco až budou utíkat.R^

0 0
možnosti
AP

AntonínP

7. 10. 2010 9:42
Promiňte, ale trošku si protiřečíte

Na jednom místě píšete: " jsou to lidé, které DOBROVOLNĚ zaměstnal stát na nějakou činnost, ať už se jedná o smysluplnou práci, nebo tu méně pochopitelnou". Dále pak píšete: "Není možné, aby si vystudovaný, schopný a potřebný úředník, kterému zákon z titulu jeho pozice ve státní správě zakazuje soukromou výdělečnou činnost, odnášel domů po 20-ti leté kariéře za svoji poctivou, více jak 40-ti hodinovou stresovou práci 14tis. hrubého" resp. "má frustrované státní zaměstnance, kteří za svojí poctivou práci dostávají almužnu". Chtěl bych jen připomenout, že tito lidé tu "almužnu" berou rovněž DOBROVOLNĚ, nikdo je do státní služby jít nenutil. Navíc, to jsou úředníci všech stupňů, kteří vytvářejí zbytečnou práci nejen svým kolegům, ale i ostatním. V opačném případě by byly plné noviny toho, jak řadoví úředníci bojují s nesmyslnými předpis. Pokud ale jen sedí a trpně vykonávají, co jim nařízeno, pak si nic víc, než oněch 14 tis. hrubého, nezaslouží.

0 0
možnosti

peterudes

7. 10. 2010 10:38
Re: Promiňte, ale trošku si protiřečíte

ti úředníci tam nastupují s nějakou perspektivou, to že jsou ochotni na začátku své kariéry žít se 14tis. hrubého ještě neznamená, že takto budou hodnoceni pořád.... btw. řadový úředník s předpisy opravdu mnohu neudělá, nakonec je to jenom člověk, který se snaží odvádět jemu svěřenou práci. Věřím, že spousty úředníků nastupují do úřadu s tím, že budou dělat užitečnou práci pro občany, ale systém jim příliš kreativity do rukou nedává a nakonec jim nezbyde nic jiného, než dělat i nesmysly - to je ovšem věc politiků, kteří nastavují pravidla ve státní správě, nikoliv těch řadových úředníků...

0 0
možnosti