Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Městská policie si zatím respekt nezaslouží

A do té doby, dokud se budou mnozí strážníci chovat jako arogantní amatéři, kteří dokážou tak maximálně nasadit botičku nebo odtáhnout auto a šábnout se pak o provizi s odtahovkou, si změnu postoje ani nezaslouží. A může si za to městská neboli obecní policie sama, neboť ve svých řádách zaměstnává lidi, kteří by se strážníkem nikdy stát neměli. Samozřejmě se v jejich řadách vyskytují i inteligentní a schopní jedinci, bohužel jejich dojem a práci kazí ti, kteří využívají uniformu pouze k posílení svého ega a možnosti si bokem přivydělat - šéfy městské policie počínaje o buzerujícím pochůzkářem konče.

Kdysi (během první republiky) měli však městští strážníci (tehdy místní policie) mnohem vyšší společenské postavení i zasloužený respekt. Strážník měl svůj rajón a ten dobře znal a každý z tohoto rajónu zase znal tohoto strážníka a mohl se na něj obrátit. Místní policie dohlížela hlavně na pořádek a bezpečnost v obci a střážník tak byl viděn především na chodníku.

Znáte svého městského strážníka vy? Obávám se, že většina vůbec netuší, ani já je neznám. Dnešní městští strážníci jsou totiž téměř neviditelní, obzvláště v místech, kde by naopak viditelní být měli - např. na autobusových nebo vlakových nádražích, když se lidé vrací večer nebo v noci z práce apod. Naopak, na přehledném čtyřpruhu pět metrů za značkou 50km/h jich uvidíte hned několik. Nikoliv ochrana majetku a osob, ale spíše ospravedlnění vlastní existence za pomocí vybraných pokut ze špatného parkování je mnohdy hlavní náplní práce městské policie.

Mohu se mýlit, ale z postojů veřejnosti se domnívám, že Městská policie je velkou částí obyvatelstva vnímána negativně. Mezi hlavní příčiny toho, proč nemají městští strážníci respekt obyvatelstva patří následující:

  • vidět MP procházet pěšky po některých ulicích se mnohdy jeví stejně pravděpodobné jako spatřit Yettiho uprostřed Václaváku, když už policisty vidíte, tak jsou zalezlí ve voze a ulicí maximálně projíždějí.

 

  • buzerace normálních lidí - na youtube najdete množství zaznamenaných případů, kdy městská policie zcela nesmyslně a bezdůvodně otravuje lidi, např. jako tohoto nevidomého harmonikáře

 

  • neprofesionalita strážníků - když člověk přijde na MP, tváří se mnozí tak, jako by je lidé otravovali, přitom oni jsou zde především pro nás, nikoliv opačně. Mnozí strážníci tak ani neumí komunikovat s obyvateli, snaží se vystupovat pouze z pozice moci a mnohdy jsou arogantní a neschopní naslouchat a vyhodnocovat to, co jim člověk říká.

 

  • Není možné do zákona vepsat všechny okolnosti a situace, které život přináší, proto existuje také něco jako výklad zákona, kde se píše o tom, jak si zákonodárce přál, aby byl zákon vykládán a v praxi uplatňován. Mnohý přístup městských strážníků však tento výklad zákona nezajímá a občas mám pocit, že jej dokonce zneužívají a pak dochází k absurdním situacím, kdy mě třeba městský strážník chtěl pokutovat na opuštěném parkovišti u nákupního centra, protože jsem zastavil na místě pro invalidy, když jsem si šel do blízkého bankomatu pro peníze. Podstatné na celé situace je fat, že bylo cca 7h ráno, nákupní centrum bylo zavřené a parkoviště bylo kompletně zapadané sněhem a zcela prázdné, dokonce jsem ani nevypínal motor, neboť byl bakomat u vstupu cca 10m od místa kde jsem zastavil a celé stání tak mohlo trvat cca 30-40 vteřin. Jsem si zcela jist, že takto to zákonodárce nemyslel, ale vysvětlujte to strážníkovi, který ucítil možnost jak si přivydělat...

 

  • MP je černá díra na peníze a neumí efektivně vynakládat finanční prostředky, což lidi nesmírně štve, obzvláště v dnešní době, kdy je všude financí nedostatek a policie pláče, že nemá na výplaty svých zaměstnanců. Nebo mi někdo vysvětlí, proč si některé MP pořizují do centra měst Hummry, vznášedla, předražené čtyřkolky, motorky Harley-Davidson a proč některé MP vynakládají nesmyslně vysoké prostředky na téměř vojenský výcvik, který jim nepřísluší, místo toho, aby pomáhli občanům? Celé to mnohdy připomíná hru na vojáčky, ale za obecní, tedy naše peníze. Tyto prostředky lze zcela jistě vynaložit smysluplněji tak, aby lidé neměli pocit, že MP plýtvá prostředky pro své pobavení. Místo toho, aby pomohli stařence s nákupem a napomenuli člověka, který neuklízí exkrementy po svém psovi, tak dělají kousky jak z akčního filmu, ostatně můžete se sami přesvědčit jak se předvádí např.  MP Lázně Bohdaneč

 

 

 

 

  • Lidé mají oprávněný pocit, že u MP může pracovat kde kdo, bez rozdílu, zdali na to daný člověk má fyzicky, ale především psychicky. Domnívají se tak na základě svých zkušeností s obtlousklými strážníky, kterým by utekl i jednonohý zloděj a strážníky, kteří při komunikaci s občany připomínají občas více ignoranty, než lidi, kteří chápou a dokážou pomoct.

 

  • Lidé nesnáší aroganci moci a přesně tak se někteří strážníci obecní policie chovají. Jsou to jenom lidé a i mezi nimi se holt najdou individua, která zneužijí své pravomoci. Co lidem ovšem vadí víc, je mnohdy neschopnost ukázat a potrestat takové chování a naopak až alibistické kolegiální krytí. Lidé tak mají pocit, že není dovolání a zastání. Taktéž korupce strážníků a jejich vedení je problémem. Netvrdím, že se tak chovají všichni, ale učité procento si na tom založilo docela slušný business a uniforma jim tak slouží pouze jako krytí pro jejich špinavé obchody. Ostatně sám ředitel pražské městské policie pan Vladimír Kotrouš byl teprve nedávno propuštěn z vazební věznice a bude nadále vyšetřován poté, co jej v listopadu 2011 zadržela Policie ČR přímo s úplatkem v řádu stovek tisíc korun v ruce.

 

  • Podle zákona č.553/1991 Sb., o obecní policii má tato především chránit bezpečnost občanů a majetku, dohlížet na dodržování pravidel občanského soužití, dohlížet na dodržování obecně závazných vyhlášek a nařízení obce, provádět dohled nad dodržováním čistoty na veřejných prostranstvích v obci, odhalovat přestupky a jiné správní delikty, jejichž projednávání je v působnosti obce a podílet se na prevenci kriminality v obci, ale nejčastěji je vidíte jak pokutují řidiče za chybné parkování nebo jak asistují u odtahu aut. Chápu, krom příspěvků z obecní kasy si musí obecní policie na sebe i vydělat a skrz pokuty a především těch za chybné parkování, je to nejjednodušší, ale pak se nemohou divit, že je lidé vnímají pouze jako nasazovače botiček s respektem, který takové činnosti náleží. Zavadit poté o strážníka v okamžiku, kdy jej potřebujete, je tak holá utopie. Ne, nežádám více policistů, žádám, aby tito byli přítomni hlavně na chodníku a nikoliv zašití v kancelářích, číhající za bukem na nějakého nešťastníka, který blbě zaparkoval nebo vozící si zadky v autech.

 

  • Měření rychlosti na silnicích. Zákon umožnil obecní policii měřit rychlost na silnicích. Najednou se vyrojilo z kanceláří tolik strážníků, že stál téměř na každém rohu nějaký měšťák s radarem v touze užít si svých pár minut slávy a zase lidi trochu zbuzerovat a hlavně obrat o nějakou tu korunu. Pro jistotu nejčastěji zvolili místa, která nejsou problematická svojí nebezpečností a kde by jejich přítomnost dávala smysl, ale naopak si vytipovali místa, která dávala dobrou naději na to, že nachytají pár nešťastníků, kteří o pár km/h překročí nesmyslně umístěnou 50-ku na čtyřpruhu. Jistě, mnozí lidé v tomto případě namítnou, že když někdo jezdí podle předpisů, tak se mu nemůže nic stát, to je samozřejmě pravda, ale pak se nabízí otázka, zdali je to to, co obyvatelé dané obce od své obecní policie skutečně chtějí a zdali by raděj neuvítali přítomnost policie na chodnících nežli někde pět metrů za nesmyslně umístěnou "padesátkou". Opět jde zase jenom o peníze a naplnění rozpočtu, nikoliv o ochranu a bezpečnost občanů a to prostě lidé vnímají negativně.

 

Ale abych nebyl jednostranný, určitě existují strážníci a celé úřady, kteří svoji práci odvádějí svědomitě a jsou lidem skutečně prospěšní, např. ti kteří ráno hlídají přechody u škol nebo ti, kteří chodí po večerech a starají se o bezdomovce nebo ti co skutečně chodí po ulicích a dohlížejí na pořádek, bohužel však jejich práce není až tak vidět a daleko častěji se do popředí derou případy, kdy městští strážníci zneužívají svých pravomocí a lidem jsou spíše na obtíž. Respekt obyvatel si se slunečními brýlemi v Hummrech a za pomoci arogance nevynutí, ten získají pouze svojí prací a službou pro své občany.

 

Foto: zdroj a MPP a idnes.cz

 

      Autor: Petr Čunderlík | pátek 24.2.2012 16:21 | karma článku: 40,11 | přečteno: 6071x
      • Další články autora

      Petr Čunderlík

      Příručka k pochopení ukrajinské krize

      Ukrajinská krize a její stupňování v podobě ruské okupace části ukrajinského území nechá klidným jen málokoho. Snad je to i tím, že má naše země vlastní neblahou zkušenost s návštěvou ruských "turistů" v armádních vozidlech. Přes veškerou vlastní zkušenost se však právě u nás najde poměrně hodně lidí, kteří ukazují opovržlivě prstem na revoltující Ukrajince a zároveň podporují ruskou okupaci - více to však vypovídá o nich samotných, než o situaci na Ukrajině.

      5.3.2014 v 7:50 | Karma: 39,15 | Přečteno: 8047x | Diskuse| Politika

      Petr Čunderlík

      S kým hraničí Rusko? S kým se mu zachce...

      Ten scénář je pořád stejný a za ty roky se nijak nezměnil. Pod falešnou záminkou ochrany "svých" obyvatel, kteří jsou však občané jiného státu, vtrhne ruský okupant do sousední země a násilně zabere území cizího státu. Někdy zůstane rok, někdy dvacet a někdy neodejde vůbec. Svět a konkrétně Evropa se zmůže pouze na slovní výhrady, ale reálně neudělá nic, protože v Evropě jsou na rozhodovacích místech "zodpovědní" politici, kteří si s Ruskem nechtějí nic začít. Kde by pak brali politici peníze na své kampaně, až by jim jejich sponzoři omlátili o hlavu, že jim jejich postoj zhoršil obchody s Ruskem...

      2.3.2014 v 15:55 | Karma: 25,04 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Politika

      Petr Čunderlík

      Kontroverzní podnikatel...

      Nemám ho rád! Je neuvěřitelné kolik toho má již za sebou. Jakmile se o něm začne psát, můžete si být jisti, že to bude nějaká špatnost. Za poslední roky toho napáchal tolik, že se divím, že ještě pořád žije. O kom je řeč? O kontroverzním podnikateli...

      26.11.2013 v 15:45 | Karma: 42,72 | Přečteno: 8463x | Diskuse| Společnost

      Petr Čunderlík

      Jelení říje... (fotoblog)

      Mám rád období, kdy začínají troubit jeleni, aby tak dali najevo, že tento čas patří jim. Oznamují tím mimo jiné končící léto a nastupující barevný podzim, který mám tak rád. Pozorování jelení říje je odměnou a zážitkem zároveň. Mohutní samci se domáhají svých "práv" a neváhají proto svést nejeden souboj. Člověk - pozorovatel musí obdivovat tyto nádherná stvoření a zároveň cítí respekt k přírodě.

      16.10.2013 v 14:35 | Karma: 37,26 | Přečteno: 3579x | Diskuse| Fotoblogy

      Petr Čunderlík

      Rychlost a kvantita, tak se dnes fotí, tak se dnes žije...

      Technologický vývoj! Má své dobré i stinné stránky, rozšiřuje možnosti a přináší nové informace, ale zároveň umožňuje klouzat po povrchu, zjednodušuje život, ale zároveň neumožní hlubší poznání, představuje nové dovednosti, ale ty staré pohřbívá...

      5.10.2013 v 9:11 | Karma: 32,35 | Přečteno: 3553x | Diskuse| Společnost
      • Nejčtenější

      Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

      25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

      Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

      Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

      29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

      Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

      Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

      24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

      Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

      NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

      26. dubna 2024  12:04

      Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

      Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

      24. dubna 2024  21:21

      Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

      Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

      30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

      Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

      Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

      30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

      V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

      Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

      30. dubna 2024  20:56

      Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

      Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

      30. dubna 2024  20:55

      Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

      Akční letáky
      Akční letáky

      Všechny akční letáky na jednom místě!

      • Počet článků 201
      • Celková karma 0
      • Průměrná čtenost 4195x
      syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

      více na webu: www.petrcunderlik.cz


      najdete mě také na facebooku:

      Petr Čunderlík Photographer