Měla by být menstruace důvod k úlevám v zaměstnání?

Jako muži mi asi nepřísluší hodnotit tuto, pro ženy velice intimní součást jejich života, přesto si dovolím toto téma otevřít. Otevřeně se přiznávám k tomu, že nesouhlasím s tím, že ženy a muži jsou si na 100% rovni. Nejsou a nikdy nebyli. Nemyslím to ani negativně, ani pozitivně, prostě si uvědomuji rozdíly mezi oběma pohlavými. Nemyslím si, že muži jsou lepší než ženy, nebo naopak, že ženy jsou lepší než muži. Myslím si, že jsme rozdílní a takto je potřeba k věcem přistupovat. Hraní si na to, že jsme všichni stejní je pouze "politicky korektní přístup", což není nic jiného než sociální lež.

Někdy mám pocit, že jediné, co mají muži a ženy společného, je to, že žijí na jedné planetě. Tato věta nepochází z mé hlavy, ale z pera manželů Peaseových, kteří věnovali velkou část své publikační činnosti popisu vztahů mezi muži a ženami. Ano, jsme rozdílní jak fyzicky, tak psychicky, dost často si vůbec nerozumíme, nechápeme pocity a potřeby toho druhého, neboť dotyčný, nebo dotyčná uvažuje jinak než my, nebo zvládne méně či více než my. Na druhou stranu se dokážeme skvěle doplňovat po všech stránkách, neboť ženy mají lepší předpoklady k tomu dělat některé činnosti lépé než muži a naopak. Zároveň to příroda zařídila tak, že pro reprodukci jsou potřeba oba (teď mi mnozí namítnou, že to není pravda, ale faktem je, že reprodukce v podobě pohlavního styku mezi mužem a ženou je nejpřirozenější cesta). Muži i ženy jsou stejně důležití, to ale neznamená, že jsme si 100% rovni.

Jedním z výrazných rozdílů, rozpoznatelných na první pohled, je naše fyzická konstrukce, která mimo jiné ženám "nadělila" každoměsíční zážitek v podobě menstruace. Ze své životní zkušenosti znám příklady, kdy na ženě nepoznáte, že právě prožívá "své dny", ale také jsem zažil případy, kdy např. kamarádka pravidelně proležela v horečkách a křečích několik dní a nebylo možné to vyřešit jinak, než to prostě "přežít". Asi nebudu daleko od pravdy, když si myslím, že menstruaci si žádná z dam a slečen neužívá a že je to období, které by asi každá ráda vystříhla ze svého života, některá méně, některá více. Jelikož se jedná o zásadní a nevratnou vlastnost ženského těla, projevující se většinou nepříjemnými pocity, či projevy, které dokážou spolehlivě naprosto neodvratitelně negativně ovlivnit ženu v jejím životě, aktuálním výkoně povolání, či jiné činnosti, nechápu, proč na toto není pamatováno v zákonech.

Toto je tak zásadní rozdílnost mezi muži a ženami, která by měla mít nějakou oporu v zákoně. Pánové, pro vaši představivost, zkuste si jít někdy v horečkách, křečích a s průjmem do školy psát písemnou práci, či být zkoušen, nebo jít do zaměstnání a přitom se usmívat na ostatní a plně se soustředit a perfektně vykonávat svoji práci. Netvrdím, že to třeba někteří neabsolvují, ale já bych tedy nikam nešel a zůstal doma. Většina žen, které mají potíže se svojí menstruací, ale ráno vstane a jde do práce, nebo do školy, kde si protrpí den, aniž by jim většina pánů rozumněla. Upřímně je mi těchto dam a slečen líto, protože byť nikdy nebudu schopen plně pochopit a zažít co to je skutečná menstruace, přeci jenom si dokážu uvědomit, že to pro ně je velmi nepříjemná situace se kterou toho moc dělat nemůžou.

Jako muž mám k této skutečnosti respekt a byť si z toho občas udělám srandu, či se zasměji nějakému vtipu, uvědomuji si, že to je věc, kterou je potřeba brát vážně a to především ve vztahu žena vs. její zaměstnání, nebo škola. Hodně žen popisuje tyto stavy jako období, kdy by si přály někam zalézt, aby na ně nikdo neviděl a v klidu tam přežili toto období. Myslím si proto, že by měla existovat zákoná úprava, která by ženám umožňovala nějaké úlevy v zaměstnání, nebo ve škole v případě, že prožívají během menstruace takovéto dny. Řešit toto v zaměstnání dovolenou je nesmysl, zaprvé pokud si vezmete, že by si měla žena brát dovolenou na "přežití menstruace", vypotřebovala by pravděpodobně svoji dovolenou právě jenom na toto - dovolená má sloužit na zotavenou, nikoliv na to, abyste ji používali, když je vám špatně (toto je bohužel velmi časté) a za druhé, účel dovolené by poté ztratil smysl. Dokážu si představit určitou formu nemocenské, nebo nějakého volna z práce a v případě školy nějakého uvolnění z vyučování.

Jelikož je menstruace poměrně predikovatelná, daly by se tyto dny ve škole i v zaměstnání plánovat, toto ovšem nutně vyžaduje, aby přestalo být téma menstruace tabu, a aby se ženy o tomto nestyděly veřejně bavit. Není na tom totiž nic špatného, jedná se o přirozenost ženského těla. Raději budu ze svých daní podporovat úlevy ženám, které prožívají těžké dny při své menstruaci, nežli cpát tyto peníze nemakačenkům, či jiným asociálním skupinám. Je mi jasné, že se to netýká všech žen, ale pouze těch, které prožívají těžké dny a to především mladých slečen. Existují určitě způsoby, jak projevy zmírnit (antikoncepce, prášky proti bolesti, apod.), ale přesto si myslím, že v konkrétních případech se jedná o velmi nepříjemnou část života, na kterou by měl být brán ohled. Rád bych tímto vyzval politiky, aby o této skutečnosti zavedly společenskou debatu. Byť si uvědomuji, že síla tohoto blogu je omezená, myslím, že toto téma je celospolečensky zajímavé a má smysl tuto debatu vést. Otázka je to především na ženy, zda-li by si vůbec nějaké úlevy přály, zatím jsem zde pouze prezentoval svoje pocity a názory, ale v tomto případě je důležitější názor právě žen, kterých se toto týká nejvíce.

 

Autor: Petr Čunderlík | středa 29.7.2009 9:15 | karma článku: 26,34 | přečteno: 2165x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80