Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Luftjarda, bezhlavý Bóďa, kaviárový puchejř - bratrstvo mrtvé Kočky

V oranžovém světě si nemohou být jisti už ani lososovité a jeseterovité ryby, Airbus by měl nabrat více dělníků až Luftjarda prosadí v ČSA pořízení nových A380 pro lety mezi Ostravou a Prahou a bezhlavý Bóďa zalepí "bezplatné" zdravotnictví. Modrá barva bude zakázana, neboť modrá je barvou montérek a to smrdí prací. Montérky však v oranžovém světě nebudete potřebovat, neboť místo práce budete chodit na úřad, kde vám vyplatí různé dávky - stát se o vás postará. Všem bude krásně, hlavně stejně rovnostářsky krásně. A když nebude, tak unie pomůže, dluhy se neplatí a zdroje jsou. Nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to chce?

Zřejmě docela dost lidí, podle posledních průzkumů cca 40% (26% komunisti "light", 14 procent komunisti "full version"). To je pořádná masa frustrovaných, nebo naivních lidí, které je ovšem potřeba brát vážně. Na svůj postoj mají neoddiskutovatelné právo, stejně tak jako mají jejich odpůrci. Se zodpovědností by to mělo být podobné. Ale je tomu tak? Levicové sliby nemají hranici, ale jejich případná odpovědnost končí tam, kde vysychá zdroj příjmů, přesně ve stylu: "Sebere jim jejich peníze, část vám rozdělíme a vy nás za to zvolíte. Na sliby zapomeňte, ty nezapadly do reálného rámce" Mimochodem takto hodnotil v minulosti nesplněné nerealistické sliby socialistů Bohuslav Sobotka.

Nedávno mi kolega vyprávěl, jak zabředl se svými známými do politické diskuze, načež se nestačil divit "argumentům", které z levicového tábora vycházely. Tou nejzásadnější a nosnou myšlenkou je: "když vyděláváš hodně, musíš platit na daních víc. Na argument, proč by měl platit víc jenom proto, že kvůli své zvýšené snaze víc vydělává se mu dostalo odpovědi: "vždyť ti může být jedno, zdali vyděláváš 60 nebo 70tisíc, to ani nepoznáš".

Jak ale definovat hodně? Svého času pro mě byly obrovské peníze 5tis., které jsem si jako středoškolský brigádník vydělal o letních prázdninách kopáním telekomunikačních přípojek, nebo prací na pásu ve Vodňanských drubežárnách - za vydělané peníze jsme měsíc cestovali s kamarádem na kole po Evropě, když jsme se každé léto vraceli s přáteli po 6-7 týdnech dřiny  na polích ve Skotsku s pár tisíci v kapse, mohl jsem ulevit svým rodičům a platit si např. veškeré oblečení sám a když jsem se po čtyřech měsících brigády v USA vracel na další ročník VŠ, hřálo mě kromě nádherných vzpomínek také několik desítek tisíc korun, z kterých jsem zaplatil půjčku, kterou jsem si vzal na to, abych do USA mohl jet, lehce pocestoval po New Yorku a Long Islandu a ještě zbylo na školu a konečně, když jsem dostal svojí první výplatu ve svém prvním zaměstnání - cca 13tis. čistého, mohl jsem si v klidu zaplatit svojí půlku v podnájmu, poplatit splátku studentského úvěru, který jsem si jako student vzal a ještě mi na zábavu a úsporu zbylo. Od té doby uplynulo už mnoho vody ve Vltavě a nyní by mi tyto peníze nestačili ani na zaplacení nejnutnějších výdajů naší rodiny. V průběhu času můj životní standard roste a vděčím za to pouze své mamině, která mě jako studenta podporovala, ale hlavně za to vděčím tomu, že jsem vždycky chtěl něco navíc, nevadilo mi pracovat a místo o to kolik vydělává soused jsem se staral o sebe. V době, kdy si jiní užívali léto, já jsem makal. Někomu stačilo natáhnout ruku a dostal co chtěl, takto to ale u nás nefungovalo, za což jsem rád a především, takto to by to nešlo dělat do nekonečna.

Je bohužel špatnou lidskou vlastností, že jakmile si majitel natažené ručky zvykne na to, že pracovat není potřeba, že stačí pouze svoji ruku vždy správně a včas natáhnout, máte problém na světě. Žádná politická strana zatím ještě nevymyslela perpetum mobile a proto, chcete-li nakládat s pěnězi svých občanů, musíte je od nich buď vybrat, nebo si je půjčit. Proto abyste je mohli vybrat, musíte mít odkud brát, tedy mít velkou masu zaměstnaných, případně podnikajících lidí. Místo soustředění se na přerozdělování virtuálních peněz by se měly strany zamyslet nad tím, jak vytvořit podmínky proto, aby si mohli lidé najít slušné zaměstnání, které hlavně zajistí je samotné a především, jak zajistit podmínky proto, aby ti, kteří ve finále pracovní místa vytváří byli nadále motivováni ke své činnosti, neboť bez těchto lidí nebudou pracovní místa, nebudou zaměstnaní lidé, nebude příjem do státního rozpočtu a strany nebudou moci splnit své sliby - ať jsou jakékoliv.

Důvodem, proč se lidé otáčí zády k pravicovým stranám, může být také zhnusení z představitelů tohoto myšlenkového proudu a buďme upřímní, zhnusení z některých kreatur, které reprezentovali, nebo  rezprezentují pravicovou politiku, je na místě. Nemělo by to ovšem být důvodem k tomu, zavrhnout myšlenku pravicové politiky. Ta za to, že v jejím jméně pár vykuků zneužilo svého postavení, nemůže. Odpovědní skutečně chtějí především poctivě pracovat, slušně vydělávat, odvádět rozumné daně a podporovat tak své  postižené, případně nemocné spoluobčany a vytvořit podmínky pro důstojný život svých rodičů a prarodičů. Zdraví a odpovědní lidé rozhodně nechtějí rovnostářskou společnost, chápou úspěch svého souseda a nepřejí mu, aby "jeho koza chcípla", nepotřebují, aby je stát vodil za ručičku a dotoval jejich život různými směšnými dávkami, spíše ocení, pokud stát dokáže zajistit vymahatelnost práva a vytoří dobré podmínky pro vznik pracovních míst - infrastrukturou počínaje, životním prostředím pokračujíc a daněmi konče. Bytostně nesnáší diskriminaci ať už negativní, ale i pozitivní.

A co se týče toho, že by více vydělávající měli platit odvádět vyšší daně a odvody, než ti kteří vydělávají méně? To ať si každý rozhodne sám podle míry své solidarity, já vás mohu ubezpečit, že v dnešní době víc už platí. Rovná daň se nerovná stejný odvod, nejlépe je se podívat na přímé odvody a procento, které zůstane člověku po odečtení odvodů a daní z jeho hrubé mzdy:

70,97%
73,04%
75,80%
79,25%
82,70%

Tedy ten kdo vydělává 15tis. hrubého, tomu zbyde 82,7% z jeho HM a ten kdo vydělává 100tis. tomu zbyte cca 71% z jeho HM. Člověk s platem 100tis. hrubého platí v absolutních číslech víc a také v poměru ke své hrubé mzdě odvede do státního rozpočtu více než člověk s HM 15tis., celkem odvede o Kč 26 405,- více, což znamená, že mu zbyde o 11,7% méně než člověku s platem Kč 15 000,-. Progrese u odvodů a daní tedy stále je a název "rovná daň" spíše mate méně bystré spoluobčany.

Autor: Petr Čunderlík | středa 26.5.2010 17:50 | karma článku: 36,38 | přečteno: 2106x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Putinova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer