Kam s ním???

Jako by bylo potřeba Jana Švejnara za každou cenu někam upíchnout, hledají se pozice pro tohoto neúspěšného kandidáta na post prezidenta republiky. Nebo spíš Jan Švejnar hledá pozici pro sebe? Tento profesor z Michiganské university zatoužil v poslední době po politické funkci, proč ta náhlá změna?

Vzhledem k realitě a ke kariéře profesora Švejnara, tak jak ji uvádí na svém webu, jsem dospěl k názoru, že se Jan Švejnar stal dobrovolně loutkou některých českých politiků, výměnou za světla kamer a zájem o jeho osobu, nebo se mu už tak dobře nevede a "hledá si novou práci".

Upřímně řečeno, k osobě Jana Švejnara jsem poměrně skeptický. Je pravda, že jsem relativně mladý ročník, letos jsem oslavil třicítku, ale přesto si tak nějak nemohu vzpomenout na to, že bych o Janu Švejnarovi kdy slyšel v souvislosti s rozvojem a pozitivními změnami v našem státě. V životopise se sice dočteme pár vět o jeho působení v ČR po pádu komunismu, ale z těchto vět a především z reality plyne, že skutky a vliv Jana Švejnara na vývoj v ČR, jsou na jeho stránkách zbytečně nafouknuté, dalo by se říci až zavádějící. Jan Švejnar se dříve dokonce honosil účastí v jakési komisi pro udělování Nobelovy ceny za ekonomiku - žádná komise neexistuje, jeho názor byl nanejvýš pouhým názorem jednoho z mnoha lidí, spíše se jednalo konzultativní názor. Takovýchto "nepřesností" lze nalézt více, a proto jeho další prohlášení budí spíše zamyšlení, zdali se tento člověk přeceňuje sám od sebe, nebo je někým manipulován. Ze životopisu Jana Švejnara totiž plyne, že na místo konkrétních činů pro blaho naší republiky, spíše vystavuje na odiv fakt, že pouze zná několik významných lidí a s některými se i dokonce setkal. Je snad toto dostatečná kvalifikace na post prezidenta republiky, nebo dnes nově, na pozici eurokomisaře?

Po prohrané volbě prezidenta republiky se Jan Švejnar opět stáhnul za oceán a opět o něm není slyšet, taktéž o jeho zapojení do veřejného života a činech pro rozvoj ČR není ani vidu, ani slechu. Vůbec, Jan Švejnar více mluví, než koná. Toto označení je, dle mého názoru, pro Jana Švejnara charakteristické. Není o něm slyšet více jak rok a když se objeví funkce, tak je Jan Švejnar "volán do boje" ve stylu: Se Švejnarem na věky, zalezeme do deky, nebo se Švejnarem na věčné časy. Proč? Bohužel proto, že Jan Švejnar je pouze vynuceným a vyvzdorovaným kandidátem ČSSD, a nikoliv proto, že by byl schopný. Jirka chce prostě zase vyhrát nad Mirkem, tak to zkouší znova. Je to prostě jenom další šavlovačka o to, kdo má většího "pinďoura". A nehraje se o nic menšího, než o pozici eurokomisaře. Tato pozice by měla být národní nominací, namísto toho se z toho stává stranické divadélko pro voliče.

Lidí, co hodně lidí zná a hodně lidí potkalo, existují spousty, tak proč zrovna Jan Švejnar má být vyjímečný? Toto je záhada, neboť dosavadní činy Jana Švejnare spíše dokazují, že vyjímečný není. Je to nejspíš normální učitel, který si padl do oka s Jirkou a zřejmě už asi nechce být učitelem a hledá si, za pomocí kamarádů z ČSSD, nové místo. Taková kvalifikace však není, dle mého názoru, dostatečnou kvalifikací na dotčené pozice. Jan Švejnar, není autoritou hodnou postu prezidenta republiky a není ani autoritou na pozici eurokomisaře. Pozice eurokomisaře je pozicí politickou a odbornou, nikoliv učitelskou. Na pozici eurokomisaře nominujme někoho, kdo bude alespoň částečně odborníkem v portfoliu, které bude český eurokomisař zastávat, lépe ale nominujme politika, který bude důstojně reprezentovat ČR, a především bude mít vliv a schopnosti na to prosadit agendu, kterou si vytyčí. Je potřeba si uvědomit, že byť eurokomisař neslouží konkrétní zemi, ale je to "zaměstnanec" Evropské unie, který hájí zájmy EU, stále je reprezentantem této konkrétní země. Jan Švejnar má omezený vztah k ČR, nemá žádný vztah k EU, není politikem, a není ani odborníkem se zkušenostmi. Ať Jan Švejnar raději dále dělá to co umí, tedy v tomto případě nejspíš učí, ale ať nechodí do politiky! Svými kandidaturami se pouze diskredituje před občany tohoto státu a před sebou samým, neboť jeho kandidatura vypadá spíše jako zoufalé hledání místa, kde se upíchnout...

Autor: Petr Čunderlík | sobota 29.8.2009 12:20 | karma článku: 33,39 | přečteno: 1921x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80