I když nevolíte, své zodpovědnosti se nezbavíte...

Volební účast se odhaduje něco kolem 65%, tj. máme zde cca 35% lidí, kteří se dobrovolně vzdávají svého práva. Důvodů proč k urnám nejdou bude jistě mnoho, znechucením politikou počínaje a naprostou lhostejností konče. Je to veliká škoda, volby jsou totiž jedinou šancí, jak alespoň trochu ovlivnit směrování této země. V této souvislosti si nemohu nevzpomenout na krásný film Škola, základ života, ve kterém dojde k vyloučení studenta Benetky za sepsání panfletu na profesory. Při hlasování o vyloučení z Gymnázia se díky své zahleděnosti do čísel zdrží hlasování profesor matematiky a právě jeho chybějící hlas rozhodne o tom, že nadějný student Benetka je vyloučen, což nakonec profesora Koďouska mrzí, ale už je pozdě.

Části zodpovědnosti za směrování tohoto státu se svým případným bojkotováním voleb nevzdáte a ještě k tomu ztratíte možnost se nějak podílet správě věcí věřejných. Prosím veškeré občany, kteří uvažují o tom, že se voleb nezúčastní, aby ještě jednou zvážili své rozhodnutí. Možná právě jejich hlas může rozhodnout. Toto není klišé, to je holý fakt. Ať už vaše sympatie směřují kamkoliv přijďte k volbám. Chápu, pro některé je to nemožné z objektivních důvodů, můj apel ovšem směřuje na ty, kteří mohou přijít, ale z nějakého důvodu nechtějí. Váš hlas je důležitý. Je mi jasné, že vybrat si stranu, kterou svěříte svou důvěru může být pro některé z vás obtížný úkol, protože prostě nevěříte nikomu. Určitě, ale dokážete vybrat alespoň stranu, nebo lidi, kteří jsou vám nejbližší, odevzdejte jí nebo jim prosím svůj hlas a buďte součástí zodpovědných lidí, kteří k volbám jdou.

Ať už mladí, středního věku nebo starší, váš názor a hlasy jsou stejně důležité, rozhodujete totiž o vaší budoucnosti, budoucnosti vašich známých, dětí, vnuček a vnuků a to za cestu do volební místnosti stojí. Nestaňte se profesorem Koďouskem a vyjádřete svůj názor tím, že půjdete volit a odevzdáte svůj hlas. Vzdávat se volebního práva tím, že nepůjdete dobrovolně volit, vás totiž nezbavuje odpovědnosti, naopak tím člověk ztrácí možnost ovlivnit vývoj v této zemi, ale dle mého názoru taktéž ztrácí právo na to si stěžovat a kritizovat dění po volbách.

"Kdo nic nedělá, nic nezkazí" v tomto případě neplatí. Přeji hodně rozumu při vaší volbě!

Autor: Petr Čunderlík | čtvrtek 27.5.2010 16:01 | karma článku: 34,59 | přečteno: 4799x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80