Holandské větrné mlýny... (fotoblog)

Když se řekne Holandsko, tak si většina vybaví sýry, tulipány, vodní kanály, někteří si vzpomenou na dřeváky, jiní nedají dopustit na coffe shopy a mnozí mají jistě spojené Holandsko s větrnými mlýny. Právě podmínky se kterými se musejí Holanďané dnes a denně potýkat z nich udělali mistry v "boji" s vodním živlem, při kterém jim v historii, ale i dnes pomáhají větrné mlýny. Jedním z míst, kde se nachází nejvíce těchto nádherných staveb, je malá vesnička jménem Kinderdijk, která leží jen několik kilometrů na východ od Rotterdamu v blízkosti řeky Lek. Jelikož jsme se v lednu seznámili v Africe s holandským párem, který shodou okolností bydlí jen několik kilometrů od Kinderdijku, rozhodli jsme se spojit návštěvu našich holandských přátel s možností fotit větrné mlýny a vyrazili tak minulý prodloužený víkend na návštěvu Nizozemského království.

Jelikož je v Holandsku podstatná část území záplavová - cca 20% území leží pod hladinou moře a cca 50% je pouze 1m nad hladinou moře, museli místní lidé vymyslet způsoby, jak chránit nejen svá obydlí, ale také jak regulovat množství vody v polích. Od 13. stolení proto začaly vznikat po celém Holandsku vodní kanály, které pomáhají redukovat a odvádět přebytečnou vodu z polí a luk. Vlastní smysl větrných mlýnů pak spočívá v regulaci vody, která se vylevá z řeky do polí. Tato voda je pomocí větrných mlýnů vypumpována do nádrží, kde je udržována do doby, než je možné vodu zpět odvést do řeky.

Vesnice Kinderdijk, v překladu něco jako "dětská hráz", získala své jméno díky legendě, která říká, že během jedné z mnohých záplav přinesla voda kolébku. Uvnitř skákala kočka, která vyvažovla tuto kolébku, aby se do ní nedostala voda. Na svahu jednoho z kanálů kdosi kolébku vylovil a spatřil, že kromě kočky je v kolébce i dítě. Místo, kde se to stalo, bylo následně pojmenováno Kinderdijk.

19 větrných mlýnů, které se v Kinderdijku nachází, bylo roku 1997 zapsáno do sezamu světového kulturního dědictví UNESCO. Neví se přesně, kdy byl postaven první mlýn, každopádně v roce 1575 byl jeden mlýn (Blokweerse molen) zbořen a přebudován do současné podoby. Zbylých 18 mlýnů pochází většinou z doby 1738-1740. My jsme si vyhradili celé dva dny, během kterých jsme měli možnost vidět mlýny za různých světelných podmínek. Nutno dodat, že to bylo dobré rozhodnutí, ostatně posuďte sami....

 

Duha

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Čunderlík | středa 29.9.2010 9:21 | karma článku: 25,19 | přečteno: 5885x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80